Naftemporiki

«Η ριμάδα η ζωή» στην Επίδαυρο

-

Οηθοποιός και σκηνοθέτης Μανώλης Μαυροματάκ­ης σκηνοθετεί και ερμηνεύει το έργο του Γιώργου Κοροπούλη «Η ριμάδα η ζωή», που παρουσιάζε­ται στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, σήμερα και αύριο, στις 9.30 το βράδυ.

Ένας τρυφερός, ασταθής, κλονισμένο­ς άνθρωπος, πικραμένος και, πότε πότε, άγρια χλευαστής, προσπαθεί να σταθεροποι­ήσει, επί σκηνής, την εικόνα ή τη μνήμη του: να συγκροτήσε­ι, ίσως, την απολογία του (ενώπιον τίνος;) για κάποιο σφάλμα, που το συγχέει διαρκώς με άλλα, άλλων, καθώς σιγά σιγά το ανακαλεί... Αληθινά ένοχος, όμως, είναι επειδή, με τα στραβοπατή­ματα και τα κάζα του, καταγράφει τον «επιταχυνόμ­ενο μορφασμό» μιας εποχής, που τα όρια και τα αυτονόητά της ρευστοποιο­ύνται και μισοσβήνον­ται σαν τις γραμμές ενός σκίτσου, που ήταν, μέχρι πριν λίγο, ξεκάθαρο.

Αυτός είναι και ο βαθύτερος λόγος της δικής του αστάθειας, καθώς, μιλώντας, συγχέει τον εαυτό του με πρόσωπα άλλων, εξίσου ταραγμένων και μεταβατικώ­ν επο- χών. Εξίσου ασταθής, κι η γλώσσα που μιλά αλλάζει διαρκώς τονικότητε­ς και «εποχές» -αν και πάντα σε στίχο-, αφήνεται πότε πότε στη μουσική, γλιστρά ολοένα προς την κωμωδία.

Ταυτότητα παράστασης - Πρωτότυπο κείμενο - μίξη και μετάφραση λοιπών κειμένων: Γιώργος Κοροπούλης, σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυροματάκ­ης, μουσική: Τάσος Ρωσόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Άγγελος Μέντης, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, επιμέλεια κίνησης: Μαρία Φουντούλη, βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τόμπρου. Ερμηνεύει ο Μανώλης Μαυροματάκ­ης και οι μουσικοί Κορίνα Βουγιούκα (κιθάρα) και Μάρκελλος Χρυσικόπου­λος (τσέμπαλο).

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

[SID:10400154]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece