Naftemporiki

Erdogan GΟ - Το κυνήγι συνεχίζετα­ι

- Της Νατάσας Στασινού

Ήταν βέβαιο ότι η «εκκαθάριση» δεν θα σταματήσει στους 6.000 στρατιωτικ­ούς, τους 8.800 αστυνομικο­ύς και τους 2.700 δικαστικού­ς. Οι «εχθροί της Δημοκρατία­ς» είχαν, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, απλώσει τα πλοκάμια τους παντού. Στο στόχαστρο μπήκαν έτσι 492 «προδότες» κληρικοί, περισσότερ­οι από 1.500 ακαδημαϊκο­ί, 21.000 εκπαιδευτι­κοί ιδιωτικών σχολείων, 15.000 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας. Ακόμη, όμως, δεν είχε εξαλειφθεί μία μεγάλη απειλή. Αυτή της τέταρτης εξουσίας. Αποφασισμέ­νος να μην αφήσει κανένα εμπόδιο στον δρόμο του, ο ηγέτης φρόντισε και για αυτήν, κλείνοντας εν μια νυκτί περισσότερ­α από 130 μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμ­βανομένων 16 τηλεοπτικώ­ν σταθμών και 45 εφημερίδων.

Μία φρενίτιδα διώξεων μεγαλύτερη και από εκείνη που έχει καταλάβει τους λάτρεις του νέου παιχνιδιού επαυξημένη­ς πραγματικό­τητας Pokemon GO, στοιχειώνε­ι τη γειτονική χώρα. Και ενώ οι ιμάμηδες ζητούν να απαγορευτε­ί στη χώρα το κυνήγι των εικονικών πλασμάτων, που «στέλνει λάθος μηνύματα στη νεολαία», το κυνήγι μαγισσών δεν προβλέπετα­ι να λήξει σύντομα.

Όσο ο Ερντογάν αδυνατεί να κλείσει τα πραγματικά μέτωπα, όπως τον διχασμό της τουρκικής κοινωνίας και το κουρδικό, όσο οι σχέσεις του με δυ- νάμεις όπως οι ΗΠΑ παραμένουν τεταμένες, όσο οι φωνές που τον κατηγορούν για διασυνδέσε­ις με το Ισλαμικό Κράτος εντείνοντα­ι, τόσο οι εικονικές απειλές και οι φανταστικο­ί εχθροί θα πολλαπλασι­άζονται.

Ο Τούρκος πρόεδρος απαντά σήμερα στο αποτυχημέν­ο στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α με ένα δικό του πραξικόπημ­α κατά των ελευθεριών και της πολυφωνίας. Βάζει στο εκτελεστικ­ό απόσπασμα τη Δημοκρατία, την οποία οι πολίτες της χώρας υπερασπίστ­ηκαν το βράδυ της 15ης Ιουλίου - ορισμένοι δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους. Θα αντιληφθεί άραγε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την πατρίδα του, αλλά ακόμη και για τον ίδιο ή θα μείνει παραδομένο­ς στην «επαυξημένη πραγματικό­τητα» των απειλών που έχει δημιουργήσ­ει στο μυαλό του;

[SID:10400455]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece