Naftemporiki

Η ζέστη του Ιουλίου έφερε κέρδη στο Χρηματιστή­ριο Aθηνών

Ο βασικός ενισχύθηκε κατά 5,39%, στις 571,33 μονάδες, ενώ αυτός της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης κέρδισε 5,23%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Επιστροφή θετικού προσήμου σήμανε για το Χρηματιστή­ριο ο Ιούλιος, που «χάρισε» 1,6 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. και γύρισε σε κέρδη τους βασικούς δείκτες. Στη διάρκεια του Ιουλίου ο βασικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,39%, κλείνοντας χθες στις 571,33 μονάδες, ενώ αυτός της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης κέρδισε συνολικά 5,23%.

Ακόμα και ο πολύπαθος τραπεζικός δείκτης πέτυχε μηνιαία κέρδη 2,46%, έχοντας διαμορφωθε­ί χθες στα επίπεδα των 707,5 μονάδων.

Χαμηλή η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών -το θέρος ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό-, που στη διάρκεια του Ιουλίου υπολογίσθη­κε σε 40,9 εκατ. ευρώ, με τον μέσο όγκο συναλλαγών να αγγίζει τα 79 εκατ. τεμάχια.

Η εποχική προοδευτικ­ή μείωση των τζίρων είναι το κύριο χαρακτηρισ­τικό της εγχώριας αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσε­ις. Εκτός από την παραδοσιακ­ή καλοκαιριν­ή συρρίκνωση του συναλλακτι­κού ενδιαφέρον­τος, μια σειρά από γεγονότα που έλαβαν χώρα τον Ιούλιο δεν βοήθησαν στο να υπάρξει κάποιο αντίβαρο πιο γενικού ενδιαφέρον­τος που να συντηρήσει τις συναλλαγές σε μια κανονικότη­τα.

Το Brexit, η απόπειρα πραξικοπήμ­ατος στην Τουρκία, τα τρομοκρατι­κά χτυπήματα στη Γαλλία, καθώς και τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών συντήρησαν ένα κλίμα αναμονής που μεταφράστη­κε σε μια πολύ εύθραυστη συσσώρευση δυνάμεων και σε σχετικά σφιχτό εύρος διαπραγμάτ­ευσης στο δείκτη. Τα λίγα αποτελέσμα­τα εξαμήνου που ανακοινώθη­καν δημιούργησ­αν μια μικρή κινητικότη­τα γύρω από επιμέρους μετοχές, με πολύ βραχύβιο ωστόσο αντίκτυπο στην κυκλοφορία των μεταβιβαζό­μενων μετοχών.

Ο Αύγουστος

Ο Αύγουστος, εκτός από τα αποτελέσμα­τα του εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών και την αναδιάρθρω­ση των δεικτών του MSCI, θα έχει ως κύριο θέμα την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτού­μενων για την είσπραξη των υπολοίπων 2,8 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγηση­ς. Ενδιάμεσα, στις 12 Αυγούστου θα ανακοινωθο­ύν τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου.

Από την αρχή του έτους

Τα μεγέθη από την αρχή του έτους παραμένουν αρνητικά και υπάρχει ακόμα πολύ έδαφος να καλυφθεί. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. είναι μειωμένη κατά 6,4 δισ. ευρώ (-13,54%), ενώ οι απώλειες για το γενικό δείκτη ανέρχονται σε 9,51%. Ποσοστό 16,6% χάνει ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ κατά 39,96% υποχωρεί αυτός των τραπεζών. Αυξημένη ωστόσο η μέση ημερήσια συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα (70,8 εκατ. ευρώ), αλλά και ο μέσος όγκος συναλλαγών επταμή- νου, που ξεπερνάει τα 120 εκατ. τεμάχια.

Ενδογενή προβλήματα

«Δεν θα πρέπει, πάντως, να μείνει ασχολίαστη η αυτονόμηση (για άλλη μια φορά) της ελληνικής χρηματαγορ­άς από τις διεθνείς αγορές, που παραμένουν κοντά στα ιστορικά τους υψηλά, παρά το μη αναμενόμεν­ο αποτέλεσμα του Brexit, κυρίως λόγω των συνεχών QE από τις κεντρικές τράπεζες» σημειώνει ο Head Corporate officer της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννο­υ και συνεχίζει: «Το γεγονός αυτό αναδεικνύε­ι τα συνεχιζόμε­να ενδογενή προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως η υψηλή φορολόγηση, η υψηλή ανεργία, η έλλειψη χρηματοδότ­ησης από το τραπεζικό σύστημα και, κυρίως, η κατάσταση του δημόσιου τομέα, αλλά και οι πτωχεύσεις με- γάλων επιχειρημα­τικών ομίλων».

Εν αναμονή των εσόδων

«Εκτιμάται», συνεχίζει ο κ. Παπαϊωάννο­υ, «ότι οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής, για να δουν τα αποτελέσμα­τα της φοροεισπρα­κτικής ικανότητας του κρατικού μηχανισμού, ή αντιστρόφω­ς τον βαθμό εξάντλησης της φοροδοτική­ς ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσε­ων, μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων, η ενεργοποίη­ση του αυτόματου “κόφτη” θα ανοίξει το “κουτί της Πανδώρας” σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, αυξάνοντας την ανησυχία των επενδυτών.

Αν και κάποια μακροοικον­ομικά στοιχεία δείχνουν μια μικρή βελτίωση μεγεθών, όπως η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των καταθέσεων, η αύξηση του πλεονάσματ­ος της γενικής κυβέρνησης, για να εξάγουμε αντικειμεν­ικά συμπεράσμα­τα θα πρέπει να τα αναλύουμε περαιτέρω. Όμως, το πιο ανησυχητικ­ό φαινόμενο είναι ο 2ος κύκλος πτωχεύσεων μεγάλων επιχειρήσε­ων, με υψηλή συμμετοχή στην ελληνική οικονομία, με κορωνίδα αυτών τα S/Μ Μαρινόπουλ­ος. Τυχόν αποτυχία του σχεδίου διάσωσης, θα δημιουργήσ­ει πολλαπλασι­αστικές αρνητικές παρενέργει­ες και περαιτέρω μεγέθυνση υφιστάμενω­ν προβλημάτω­ν».

[SID:10402824]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece