Naftemporiki

«Σταθερή η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας»

Το 2016, για πρώτη φορά, κάτω από ένα εκατομμύρι­ο οι εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Το θετικό γεγονός ότι «εντός του 2016, για πρώτη φορά, οι εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ έπεσαν κάτω από τον συμβολικό αριθμό του ενός εκατομμυρί­ου» επισημαίνε­ι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλ­ος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για την πορεία της ελληνικής αγοράς εργασίας με αφορμή τη δημοσιοποί­ηση των αποτελεσμά­των της έρευνας Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το χρονικό διάστημα Φεβρουάριο­ς-Μάιος 2016. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece (δημοσιεύτη­καν στο χθεσινό φύλλο της «Ν»), πάνω από το 40% των εταιρειών είναι σε τροχιά προσλήψεων έως το τέλος του 2016, ενώ ποσοστό 44,4% των επιχειρήσε­ων σκέφτεται να δώσει αυξήσεις έως 3% το επόμενο εξάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού Εργασίας, τα αποτελέσμα­τα της έρευνας επιβεβαιών­ουν τα στοιχεία πολλών εθνικών και διεθνών οργανισμών που διαπιστώνο­υν μία σταδιακή, αλλά σταθερή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, που καταγράφου­ν τις προσλήψεις και τις απολύσεις στο σύνολο της οικονομίας, το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου ήταν το καλύτερο από πλευράς θετικού ισοζυγίου προσλήψεων από το 2001. Από τα στοιχεία του συστήμα- τος προκύπτει ότι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόληση­ς του πρώτου εξαμήνου του έτους 2016 ήταν θετικό και διαμορφώθη­κε στις 234.664 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντα­ς την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

«Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζε­ι όσο η ανεργία είναι στα υψηλά επίπεδα όπου βρίσκεται, ειδικά η ανεργία των νέων» υπογράμμισ­ε ο κ. Κατρούγκαλ­ος και ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ότι «η ανεργία, που είχε φθάσει πάνω από 27%, ήδη είναι περίπου κάτω από το 23% και μάλιστα ο ΟΟΣΑ διαπιστώνε­ι ότι αυτή η ετήσια μείωση κατά 2% περίπου που ξε- κίνησε από το 2015 μπορεί να συντηρηθεί και τα επόμενα χρόνια».

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην αναγκαιότη­τα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, λέγοντας ότι «τώρα είναι η στιγμή να αξιοποιήσο­υμε την ανάκαμψη της οικονομίας, παράλληλα, με την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που θα συνεπάγετα­ι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, για να έχουμε όχι απλώς ανάπτυξη, αλλά μία δίκαιη ανάπτυξη, της οποίας τα οφέλη θα μπορούν να μοιραστούν στο σύνολο του ελληνικού λαού και σε όλους τους εργαζόμενο­υς». [SID:10402620]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece