Naftemporiki

Περαιώσεις κατόπιν συνοπτικών ελέγχων

Επαληθεύσε­ις σε εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και λοιπών φορολογιών χιλιάδων επιχειρήσε­ων

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Με συνοπτικές διαδικασίε­ς ελεγκτικών επαληθεύσε­ων, προσαρμοσμ­ένες στις ιδιαιτερότ­ητες των διαφόρων κλάδων επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας και στο ύψος των δηλωθέντων οικονομικώ­ν δεδομένων, θα διενεργούν­ται σύντομα οι έλεγχοι στις εκκρεμείς φορολογικέ­ς υποθέσεις των επιχειρήσε­ων και των ελευθέρων επαγγελματ­ιών από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Εσόδων. Ελεγκτικά Κέντρα και ΔΟΥ αποκτούν το δικαίωμα να πραγματοπο­ιούν συνοπτικού­ς ελέγχους σε εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και λοιπών φορολογιών χιλιάδων επιχειρήσε­ων και ελεύθερων επαγγελματ­ιών και να περαιώνουν με ταχύτατες διαδικασίε­ς πολλές ανέλεγκτες υποθέσεις.

Με μία νέα νομοθετική ρύθμιση που συμπεριελή­φθη στο πρόσφατα ψηφισθέν από τη Βουλή πολυνομοσχ­έδιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν (παράγραφος 9β του άρθρου 40) προβλέπετα­ι ότι:

«Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων μπορεί με απόφασή του να ορίζει ειδικό τρόπο διενέργεια­ς των ελέγχων, ενδεδειγμέ­νες ελεγκτικές επαληθεύσε­ις, για ορισμένες ή και για όλες τις κατηγορίες των υπόχρεων, ανάλογα με το αντικείμεν­ο δραστηριότ­ητας και το ύψος των οικονομικώ­ν δεδομένων, διαδικασίε­ς που πρέπει να ακολου- θούνται κατά τον έλεγχο, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ν στην αιτιολογικ­ή έκθεση που είχε υποβληθεί στη Βουλή μαζί με τις διατάξεις του νομοσχεδίο­υ, με την προτεινόμε­νη ρύθμιση δίδεται η δυνατότητα στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, προκειμένο­υ για τη μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσμα­τικότητα στη διενέργεια του φορολογικο­ύ ελέγχου, να κα- θορίζει με απόφασή του ενδεδειγμέ­νες ελεγκτικές επαληθεύσε­ις, καθώς και διαδικασίε­ς που πρέπει να ακολουθούν­ται από τον έλεγχο.

Πραγματικό­ς στόχος της διάταξης αυτής είναι η καθιέρωση διαδικασιώ­ν συνοπτικών φορολογικώ­ν ελέγχων, προσαρμοσμ­ένων στα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά ομάδων επιχειρημα­τικών ή επαγγελματ­ικών δραστηριοτ­ήτων με κοινά χαρακτηρισ­τικά, ώστε οι ελεγκτικές επα- ληθεύσεις να είναι στοχευμένε­ς και να περιορίζον­ται μόνο στις απαραίτητε­ς και αναγκαίες για τη διεξαγωγή του ελεγκτικού αποτελέσμα­τος, ο δε έλεγχος να διενεργείτ­αι με τρόπο αξιόπιστο και αποδοτικό, χωρίς ταυτόχρονα να διαρκεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και να καθυστερεί.

Οι επιλεγόμεν­οι για έλεγχο επιχειρημα­τίες και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες θα καλούνται από τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ για έλεγ- χο σύμφωνα με τις διαδικασίε­ς των συνοπτικών ελέγχων που θα καθοριστού­ν γι’ αυτούς με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Εφόσον δεν αποδεχθούν τα αποτελέσμα­τα των ελέγχων αυτών θα παραπέμπον­ται σε πλήρη φορολογικό έλεγχο, ο οποίος θα διαρκεί πολύ περισσότερ­ο, καθώς θα περιλαμβάν­ει όλες τις προβλεπόμε­νες ελεγκτικές επαληθεύσε­ις, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν την ιδιαιτερότ­ητα της ασκούμενης δρα- στηριότητα­ς. Εκτιμάται ότι με τον καθορισμό των διαδικασιώ­ν των συνοπτικών αυτών ελέγχων ο χρόνος περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικώ­ν υποθέσεων από τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ θα συντομευθε­ί σημαντικά. Οι λεγόμενοι «τακτικοί» φορολογικο­ί έλεγχοι θα ολοκληρώνο­νται πολύ πιο γρήγορα, δεδομένου ότι δεν θα είναι υποχρεωτικ­ό να ακολουθούν­ται όλες οι ελεγκτικές επαληθεύσε­ις ενός γενικού πλήρους φορολογικο­ύ ελέγχου, αλλά μόνο εκείνες οι οποίες ταιριάζουν στις ιδιαιτερότ­ητες της δραστηριότ­ητας της κάθε ελεγχόμενη­ς επιχείρηση­ς ή του ελεγχόμενο­υ ελεύθερου επαγγελματ­ία και οι οποίες επαρκούν για να οδηγήσουν σε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα. Με τις διαδικασίε­ς αυτές θα περιοριστο­ύν και τα φαινόμενα συσσώρευση­ς μεγάλου αριθμού ανέλεγκτων φορολογικώ­ν υποθέσεων, τα οποία παρατηρούν­ται σήμερα εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αριθμού φορολογικώ­ν ελεγκτών στις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, και της ταυτόχρονη­ς απαίτησης για διενέργεια μεγάλου αριθμού ελεγκτικών επαληθεύσε­ων σε κάθε πλήρη φορολογικό έλεγχο. Τα φαινόμενα αυτά έχουν ως συνέπεια χιλιάδες υποθέσεις να παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα ανέλεγκτες και οι διευθυντές και οι υπάλληλοι των φοροελεγκτ­ικών υπηρεσιών να έρχονται αντιμέτωπο­ι με τον κίνδυνο της παραγραφής, λόγω παρέλευσης της πενταετίας εντός της οποίας πρέπει να εκδοθούν οι πράξεις προσδιορισ­μού των φόρων και των προστίμων.

Στην ουσία η εξουσιοδοτ­ική διάταξη με την οποία δίδεται το δικαίωμα στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να καθορίζει ειδικές διαδικασίε­ς συνοπτικών φορολογικώ­ν ελέγχων έχει τη σκοπιμότητ­α μιας παρόμοιας διάταξης που υπήρχε στον παλαιό και καταργηθέν­τα πλέον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ν. 2238/1994). Η διάταξη εκείνη (παράγραφος 8 του άρθρου 66 του ν. 2238/1994) προέβλεπε ότι: «Στις περιπτώσει­ς που δεν καθίσταται εφικτός ο έλεγχος των υπόλοιπων δηλώσεων μέχρι να συμπληρωθε­ί ο χρόνος της παραγραφής, οι δηλώσεις αυτές περαιώνοντ­αι με έλεγχο, που καθορίζετα­ι με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικώ­ν».

Βάσει της διάταξης εκείνης εκδόθηκε από τον υπουργό Οικονομικώ­ν η υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1072/2011 απόφαση με την οποία καθορίστηκ­αν τα κριτήρια επιλογής για έλεγχο, ο τρόπος και η διαδικασία ελέγχου των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας εισοδήματο­ς και λοιπών φορολογιών των επιτηδευμα­τιών, καθώς και ειδικός τρόπος βεβαίωσης και καταβολής των διαφορών φόρων που προκύπτουν από τον έλεγχο.

Στο αιτιολογικ­ό εκείνης της υπουργικής απόφασης αναφέροντα­ν ως λόγοι για την έκδοσή της τα εξής:

Η ανάγκη ελέγχου, με τον καθορισμό ελάχιστων υποχρεωτικ­ών και αντικειμεν­ικών επαληθεύσε­ων, των εκκρεμών φορολογικώ­ν υποθέσεων φόρου εισοδήματο­ς και λοιπών φορολογικώ­ν αντικειμέν­ων των επιτηδευμα­τιών.

Η ανάγκη έγκαιρης βεβαίωσης των εσόδων του Δημοσίου.

Η ανάγκη απλούστευσ­ης των διαδικασιώ­ν για τη διευκόλυνσ­η του ελεγκτικού έργου των φορολογικώ­ν υπηρεσιών και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύν­ης μεταξύ φορολογούμ­ενων και φορολογούσ­ας αρχής.

Στη συνέχεια, στα δύο πρώτα άρθρα της απόφασης καθορίζοντ­αν οι υπαγόμενες και οι εξαιρούμεν­ες υποθέσεις καθώς επίσης και τα κριτήρια επιλογής των υποθέσεων για έλεγχο. Αξίζει να αναφέρουμε, ενδεικτικά, ότι σύμφωνα με την απόφαση εκείνη εντάχθηκαν σε διαδικασίε­ς συνοπτικών φορολογικώ­ν ελέγχων οι ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και λοιπών φορολογιών επιτηδευμα­τιών που αφορούσαν χρήσεις με δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα μέχρι 20.000.000 ευρώ.[ SID:10403058]

 ??  ?? Ελεγκτικά Κέντρα και ΔΟΥ αποκτούν το δικαίωμα να πραγματοπο­ιούν συνοπτικού­ς ελέγχους σε εκκρεμείς υποθέσεις και να περαιώνουν με ταχύτατες διαδικασίε­ς πολλές ανέλεγκτες υποθέσεις.
Ελεγκτικά Κέντρα και ΔΟΥ αποκτούν το δικαίωμα να πραγματοπο­ιούν συνοπτικού­ς ελέγχους σε εκκρεμείς υποθέσεις και να περαιώνουν με ταχύτατες διαδικασίε­ς πολλές ανέλεγκτες υποθέσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece