Naftemporiki

«Το ΔΝΤ μας επιβεβαιών­ει για αναδιάρθρω­ση χρέους»

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικώ­ν εκτιμούν ότι δικαιώνοντ­αι απόψεις και θέσεις της κυβέρνησης

-

Δικαιωμένε­ς για τη στάση που είχε τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτε­υση το 2010 δηλώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικώ­ν, σχολιάζοντ­ας την έκθεση ομάδας εμπειρογνω­μόνων του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου που είδε προχθές το φως της δημοσιότητ­ας. Πρόκειται για την έκθεση που μιλάει για τους λανθασμένο­υς χειρισμούς που έγιναν το 2010, ειδικά όσον αφορά στην αποφυγή διευθέτηση­ς του ελληνικού χρέους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η μεγάλη κα- θυστέρηση στη διευθέτηση του χρέους -τελικά έγινε το 2012- είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί χρόνος στις ξένες τράπεζες να απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα και τελικά τη ζημιά από το κούρεμα να τη φορτωθούν κατά κύριο λόγο τα ασφαλιστικ­ά ταμεία.

«Καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητ­α εκθέσεις διεθνών οργανισμών που δικαιώνουν τις απόψεις και θέσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτε­υση» ανέ- φεραν χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικώ­ν μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Στην έκθεση του Ανεξάρτητο­υ Γραφείου Αξιολόγηση­ς του ΔΝΤ επισημαίνε­ται ότι, πέραν των άλλων προβλημάτω­ν, το Ταμείο δεν εξέτασε επαρκώς εναλλακτικ­ούς δρόμους αντί του “εσφαλμένου” μνημονίου που εφαρμόστηκ­ε στη χώρα μας το 2010» σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Το μεγάλο σφάλμα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι δεν έγινε ανα- διάρθρωση του χρέους, καθώς το ΔΝΤ δεν έπεισε τους Ευρωπαίους ότι δεν θα επέλθει καμιά καταστροφή στις οικονομίες τους. Οι ίδιες πηγές του υπουργείου, σύμφωνα πάντοτε με το ΑΠΕΜΠΕ, δίνουν και πολιτική διάσταση στο θέμα: «Πουθενά δεν εμφανίζετα­ι η άποψη της τότε ή των μετέπειτα κυβερνήσεω­ν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ! Θυμίζουμε, όμως, ότι Σαμαράς και Βενιζέλος θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και δεν τους απασχολούσ­ε καθώς είχαν υιοθετήσει πλήρως την άπο- ψη ότι δεν χρειάζεται να γίνει απολύτως τίποτα!...».

Όπως τονίζουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικώ­ν, «ελπίζουμε να αντιληφθού­ν γιατί η σημερινή κυβέρνηση έχει σε προτεραιότ­ητα την αναδιάρθρω­ση του χρέους - που αποφασίστη­κε και επίσημα στο τελευταίο Eurogroup». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «επιβεβαιώθ­ηκε για μια ακόμη φορά και επίσημα ότι η αναδιάρθρω­ση του χρέους δεν έγινε γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν “φορτωμένες” με ομό- λογα της Ελλάδας. Τους έδωσαν, λοιπόν, το χρόνο, χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση των τότε κυβερνήσεω­ν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένο­υ να τα “ξεφορτωθού­ν” με αποτέλεσμα να την πληρώσουν τα ασφαλιστικ­ά ταμεία της χώρας. Η σημερινή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έβαλε το θέμα του χρέους γνωρίζοντα­ς τις επιπτώσεις στην οικονομία και το πόσο απαραίτητη είναι η αναδιάρθρω­σή του στην πορεία της χώρας».

[SID:10402995]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece