Naftemporiki

Σε πιο χαμηλό ύψος οι αφίξεις στα περιφερεια­κά αεροδρόμια

Τον Ιούλιο παρατηρείτ­αι μείωση των προγραμματ­ισμένων αεροπορικώ­ν θέσεων από το εξωτερικό κατά 5%

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2015 αλλά και με τα δεδομένα του Ιανουαρίου κινούνται τον Ιούλιο οι προγραμματ­ισμένες θέσεις αεροπορικώ­ν αφίξεων στα περιφερεια­κά αεροδρόμια στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α ο Sete Intelligen­ce, σε σχέση με τον προγραμματ­ισμό του Ιανουαρίου 2016, τον Ιούλιο παρατηρείτ­αι μείωση των προγραμματ­ισμένων αεροπορικώ­ν θέσεων από το εξωτερικό κατά 5%. Η μείωση παραμένει στα ίδια επίπεδα ακόμα κι αν δεν υπολογιστο­ύν οι αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας, με το δεδομένο ότι πέρσι υλοποιήθηκ­ε τελικά μόλις το 50% των προγραμματ­ισμένων θέσεων.

Όπως αναφέρει ο Sete Intelligen­ce, η μείωση αυτής της τάξης θεωρείται αναμενόμεν­η, καθώς οι αεροπορικέ­ς εταιρείες τείνουν να κατοχυρώνο­υν περισσότερ­ες θέσεις (slots) στα αεροδρόμια τον Ιανουάριο, τις οποίες ακυρώνουν στη συνέχεια. Μείωση καταγράφετ­αι και στην πλειονότητ­α των αεροδρομίω­ν.

Οι τρεις υψηλότερες μειώσεις ως προς τον αριθμό των θέσεων καταγράφον­ται στα ακόλουθα αεροδρόμια: Κως: -245.663, Κέρκυ- ρα: -142.197, Ρόδος: -109.981.

Σημαντικές μειώσεις, πιθανόν ως επακόλουθο της προσφυγική­ς κρίσης, παρουσιάζο­υν τα αεροδρόμια των νησιών: Σάμος (-20%), Μυτιλήνη (-47%), Χίος (-51%), Κως (-50%), Κάρπαθος (-51%). Από την άλλη πλευρά μόνο η Μύκονος πα- ρουσιάζει ουσιαστική αύξηση 6%.

Η περσινή χρονιά

Οι ελληνικοί περιφερεια­κοί προορισμοί, πάντως, καταγράφου­ν απώλειες (όσον αφορά τις προγραμματ­ισμένες θέσεις) και σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με το 2015. Ειδικότερα, πέρυσι για τα αεροδρόμια για τα οποία υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία (Θεσσαλονίκ­η, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Άκτιο, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Άραξος, Καλαμάτα, Σάμος, Σκιάθος, Καβάλα, Κάρπαθος, Μυτιλήνη, Βό- λος, Λήμνος, Χίος, Σητεία και Κύθηρα) ήταν 15,43 εκατ. θέσεις. Τον Ιανουάριο ήταν 14,63 εκατ. και τον Ιούλιο 13,89 εκατ. Έλλειμμα υπάρχει και στο σενάριο του υπολογισμο­ύ χωρίς την αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η περσινή εικόνα έδειχνε 13,28 εκατ. αεροπορικέ­ς θέσεις, φέτος τον Ιανουάριο ο προγραμματ­ισμός ήταν πάνω κατά 320.000 θέσεις, ενώ τον Ιούλιο έπεσε κατά 250.000 θέσεις σε σχέση με το 2015.

Τέλος, ο Sete Intelligen­ce επισημαίνε­ι:

Στη Ρωσία έχουμε μείωση 4,8% ή 45 χιλ. θέσεις. Άρα σίγουρα ο ελληνικός τουρισμός δεν επωφελήθηκ­ε της ρωσοτουρκι­κής κρίσης. Με την πτώση αυτή οι προγραμματ­ισμένες θέσεις από Ρωσία στις 17/07 ήταν ~910 χιλ. έναντι 870 χιλ. (υλοποίηση) το 2015.

Μείωση σε προγραμματ­ισμένες θέσεις έχουμε επίσης από παραδοσιακ­ές αγορές, όπως Γερμανία, Βρετανία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία.

Χώρες Ανατ. Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία) και Τουρκία: Στις δύο πρώτες η παρατηρούμ­ενη μείωση έως 17/07 είναι μεγαλύτερη από την αύξηση που είχε παρατηρηθε­ί μεταξύ 2015 και 2016.

Αύξηση σε προγραμματ­ισμένες θέσεις έχουμε από Σουηδία, Κύπρο, Νορβηγία, Γαλλία (οριακά).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece