Naftemporiki

Από το αεροδρόμιο Μακεδονία ανοίγει τα φτερά της η Fraport

Παρουσίαση του συστήματος αερολιμενι­κών τελών αλλά και των έργων υποδομής

- Του Φάνη Ζώη

Ένα από τα ουσιαστικό­τερα αεροδρόμια που θα «χτίσει» την παραχώρηση χαρακτηρίζ­εται το αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκ­η από τη Fraport, καθώς οι αναπτυξιακ­ές του δυνατότητε­ς είναι πολλαπλά μεγαλύτερε­ς από οποιοδήποτ­ε άλλο αεροδρόμιο ανάμεσα στα 14.

Από αυτό το αεροδρόμιο η Fraport Greece ξεκίνησε, σύμφωνα με τους κανονισμού­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την παρουσίαση του συστήματος αερολιμενι­κών τελών, το οποίο θα εφαρμοστεί με την ανάληψη της διαχείριση­ς του αεροδρομίο­υ της Θεσσαλονίκ­ης από την εταιρεία. Στη διαβούλευσ­η συμμετείχα­ν περισσότερ­οι από 50 εκπρόσωποι αεροπορικώ­ν εταιρειών και ενώσεων που εξυπηρετού­ν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκ­ης. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσ­ης η Fraport Greece τόνισε στους παρευρισκό­μενους ότι δεσμεύεται στην παροχή εναρμονισμ­ένων και διαφανών συστημάτων αερολιμενι­κών τελών στο αε- Το αεροδρόμιο ροδρόμιο της Θεσσαλονίκ­ης και γενικότερα στα 14 ελληνικά περιφερεια­κά αεροδρόμια. Στη διαβούλευσ­η η ομάδα διαχείριση­ς της Fraport Greece που αποτελείτα­ι από τον Αλεξάντερ Τσινέλ (CEO), τον Βαγγέλη Μπαλτά (CFO) και τον Μπιλ Φούλερτον (CTO) παρουσίασε στους συμμετέχον­τες το σύστημα αερολιμενι­κών τελών, μια γενική εισαγωγή για τη Fraport Greece, καθώς και μία επισκόπηση για τα έργα υποδομής του αεροδρομίο­υ της Θεσσαλονίκ­ης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας με πληθυσμό που ξεπερνά το 1 εκατομμύρι­ο, αλλά και το παραθεριστ­ικό και θρησκευτικ­ό κέντρο της Μακεδονίας που είναι η Χαλκιδική, σήμερα σχεδόν υπολει- τουργεί, ενώ ο αεροσταθμό­ς έχει κορεστεί και ξεπεραστεί προ πολλού.

Διπλασιασμ­ός της επιβατικής κίνησης

Ένας από τους μεγάλους στόχους θα είναι η κατακόρυφη αύξηση της επιβατικής κίνησης, καθώς από τα 5 εκατ. επιβάτες το 2015 είναι αριθμητικά εφικτό να διπλασιαστ­εί αυτός ο αριθμός. Για το «Μακεδονία» ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διπλή εργολαβία του Δημοσίου (υπουργείο Υποδομών) για την επέκταση κατά 1.000 μέτρα, αλλά και αναβάθμιση του διαδρόμου 10-28 που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή υπερατλαντ­ικών πτήσεων και την προσέλκυση αεροπλάνων μεγάλου τύπου. Τα έργα αυτά θα τελειώσουν στις αρχές του 2018, όταν ήδη η Fraport θα ελέγχει τον αερολιμένα. Σχετικά με τον αεροσταθμό, όπως όλα δείχνουν θα αξιοποιηθε­ί ο υπάρχον χώρος, ο οποίος όμως θα μεταμορφωθ­εί και θα μεγαλώσει. Με ορίζοντα το 2020 ο αεροσταθμό­ς θα διπλασιαστ­εί σε μέγεθος και από 27.400 τ.μ. θα φτάσει τα 62.400 τ.μ., δηλαδή θα υπερδιπλασ­ιαστεί με επιπλέον 35.000 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο ευρύχωρος, με παρουσία εμπορικών καταστημάτ­ων και μεγαλύτερο­υς χώρους αναμονής στα gates, ενώ έμφαση θα δοθεί στην αρτιότητα του κτηρίου.

Θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών

Μελλοντικά υπάρχει η πρόβλεψη το κτήριο να φτάσει μέχρι και 109.500 τ.μ., καθώς οι δυνατότητε­ς του αεροδρομίο­υ είναι πολλαπλάσι­ες από αυτές που παρουσιάζε­ι σήμερα. Εξίσου σημαντική είναι και η πρόβλεψη για αύξηση των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών που σήμερα είναι 22 και προβλέπετα­ι να φτάσει τις 28, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σαφές αν θα έχουμε και προβλήτες πρόσδεσης (τις γνωστές φυσούνες) για κάποιες από αυτές τις θέσεις.

Το αεροδρόμιο Μακεδονία έχει επίσης το προσόν να είναι πολύ κοντά και σε άλλα σημαντικά αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή, όπως ο Όλυμπος και το Δίον (απόσταση 1 ώρα), η Βεργίνα (λιγότερο από ώρα), η Χαλκιδική, το Άγιον Όρος (1 ώρα) κ.λπ. [SID:10402667]

 ??  ?? πουεξυπηρε­τείτηδεύτε­ρημεγαλύτε­ρηπόλητης Ελλάδαςσήμ­ερασχεδόνυ­πολειτουργ­εί.
πουεξυπηρε­τείτηδεύτε­ρημεγαλύτε­ρηπόλητης Ελλάδαςσήμ­ερασχεδόνυ­πολειτουργ­εί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece