Naftemporiki

«Πάνω από μισό δισ. ευρώ στη ρύθμιση της ΔΕΗ»

«Οι ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς προς την επιχείρηση δεν είναι 3,1 δισ. ευρώ»

-

Ποσό που υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ θα εισπράξει η ΔΕΗ από την εφαρμογή της ρύθμισης για διακανονισ­μό οφειλών σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολ­ή, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος όμως δεν απεκάλυψε το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς την επιχείρηση.

«Υπάρχουν θετικά σημάδια για τη ΔΕΗ. Αυτή τη στιγμή ένα ποσό πάνω από μισό δισ. ευρώ έχει ενταχθεί -και εξυπηρετεί­ται- με βάση την τελευταία ρύθμιση των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολ­ή» είπε ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη για τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές της επιχείρηση­ς. «Η ρύθμιση ήταν μια κίνηση η οποία ανακούφισε τον κόσμο, αλλά αύξησε και τη ρευστότητα της ΔΕΗ» είπε χαρακτηρι- στικά ο κ. Σκουρλέτης. Ο υπουργός Ενέργειας αντέκρουσε τον ισχυρισμό του κ. Μανιάτη ότι οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τη ΔΕΗ ανήλθαν σε 3,1 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015.

Απέφυγε όμως να προσδιορίσ­ει το ύψος τους, παρά τις επί- Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε επίσης ότι η ΔΕΗ επεξεργάζε­ται σχέδιο για τη διείσδυσή της στην ενεργειακή αγορά των βαλκανικών χωρών, αλλά και για την ενίσχυση της θέσης της στον χώρο των ΑΠΕ. «Εκείνο το οποίο αποτελεί αυτήν τη στιγμή μια πρόκληση για τη ΔΕΗ είναι η διείσδυσή της στις βαλκανικές χώρες. Και ήδη αυτήν τη στιγμή γίνονται συζητήσεις και με τη FYROM και με την Αλβανία για τη δημιουργία υδροηλεκτρ­ικών εργοστασίω­ν, αλλά και προσπάθεια για να επεκταθεί σε άλλα πεδία, όπως στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το φυσικό αέριο για να μπορέσει να επεκταθεί και να καλύψει το χαμένο έδαφος στις Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας» σημείωσε. Οι κ. Σκουρλέτης και Μανιάτης ήρθαν, πάντως, για μια ακόμη φορά σε έντονη αντιπαράθε­ση για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει τον διαγωνισμό για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ». «Εμείς λέμε “όχι” απέναντι στην πολιτική της εξαναγκασμ­ένης, της βίαιης ιδιωτικοπο­ίησης της δημόσιας περιουσίας» είπε ο κ. Σκουρλέτης και επισήμανε ότι οι ιδιωτικοπο­ιήσεις που γίνονται σε συνθήκες «δημοσιονομ­ικής αγχόνης» αποτυγχάνο­υν γιατί ο αγοραστής το γνωρίζει εκ των προτέρων και δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμ­ός.

Στον αντίποδα, ο κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι με την επιλογή της «μικρής ΔΕΗ» που ο ίδιος είχε εισηγηθεί ως αρμόδιος υπουργός, η ΔΕΗ θα εισέπραττε πάνω από 2 δισ. ευρώ έσοδα για το 30% που θα πουλούσε σε ιδιώτη, ενώ ταυτόχρονα θα επενδύοντα­ν στη Φλώρινα και την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία άλλα 3 δισ. ευρώ σε μονάδες ηλεκτροπαρ­αγωγής.

[SID:10402452]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece