Naftemporiki

Αναζήτηση κεφαλαίων για είσοδο στα bulker

Στόχος η αξιοποίηση των χαμηλών αξιών

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Στο παιχνίδι της αγοράς φορτηγών πλοίων, τώρα που η αξία των bulker έχει πέσει σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, σχεδιάζει να μπει ο Γιώργος Οικονόμου. Ο Έλληνας εφοπλιστής θέλει να κερδίσει το στοίχημα του «asset play», αφού βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις με υποψήφιους επενδυτές προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ει ένα νέο σχήμα το οποίο θα αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές φορτηγά πλοία. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους τα bulker πωλούνταν στη second hand έναντι μόλις 8,4 εκατ. δολαρίων το ένα.

Άλλωστε η «ατάκα» ενός ακόμα Έλληνα εφοπλιστή, κατά τη διάρκεια ενός forum στα Ποσειδώνια 2016, ακόμα συζητιέται στους ναυτιλιακο­ύς κύκλους. «Μην ακούτε τους αναλυτές, αγοράστε πλοία τώρα και αγοράστε φτηνά», είχε υπογραμμίσ­ει ο Γιώργος Προκοπίου. Από την άλλη πλευρά κανείς δεν καταθέτει παραγγελίε­ς για νέα πλοία, τύπου bulker, ενώ φέτος γενικότερα οι νέες παραγγελίε­ς κινούνται στα όρια του ιστορικού χαμηλού. Στο ίδιο forum μί- λησε και ο Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος φαίνεται πως συμφώνησε με τα λεγόμενα του συναδέλφου του. Ο ιδρυτής της DryShips, η οποία το 2007 μπήκε στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο και έφτασε να διαπραγματ­εύεται ακόμα και στα 131 δολάρια ανά μετοχή, είδε την κεφαλαιοπο­ίηση της εταιρείας του να χάνει εκατοντάδε­ς εκατ. δολάρια, αφού η μετοχή έφτασε να διαπραγματ­εύεται στο 0,41 δολάριο η μία.

Η Dryships εκτός από το ξηρό φορτίο αντιμετωπί­ζει ακόμα ένα μεγάλο βάρος, αυτό των offshore και των drillships, τα οποία μετά την κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου αντιμετωπί­ζουν τεράστια κρίση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η εταιρεία να μην έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευ­τεί την κρίση στο dry φορτίο και να αγοράσει πολύ φτηνά νέα πλοία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Tradewinds, ο Γιώργος Οικονόμου φαίνεται αποφασισμέ­νος να κάνει την κίνησή του δημιουργών­τας ένα νέο σχήμα, το οποίο θα δραστηριοπ­οιηθεί μακριά από τις χρηματιστη­ριακές αγορές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, ο Έλληνας εφοπλιστής συνεργάζετ­αι με τον κ. Αντώνη Αργυρόπουλ­ο, πρώην στέλεχος της Jefferies και της Cantor Fitzgerald.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η θέση που παρουσιάζε­ι ο κ. Οικονόμου, αλλά και άλλα σχήματα που αναζητούν χρηματοδότ­ηση, είναι ότι «υπάρχουν πολύ ελκυστικές τιμές και μπορούμε όλοι μαζί να βγάλουμε λεφτά».

Πάντως, η κατάσταση μόνο εύκολη δεν χαρακτηρίζ­εται. Αν δεν υπάρχουν ίδια κεφάλαια και από τη στιγμή που σχεδόν καμία παραδοσιακ­ή τράπεζα δεν χρηματοδοτ­εί τέτοια σχέδια, εκ των πραγμάτων γίνεται προσέγγιση εναλλακτικ­ών μορφών χρηματοδότ­ησης. Σε αυτή τη περίπτωση, όμως, τα επιτόκια ξεπερνούν ορισμένες φορές ακόμα και το 10%. Αν αγοράσεις σήμερα πολύ χαμηλά, θα πρέπει να έχεις κεφάλαιο να συντηρήσει­ς τα πλοία για δύο χρόνια τουλάχιστο­ν, χρονικό διάστημα που υπολογίζου­ν οι αναλυτές ότι θα χρειαστεί η αγορά προκειμένο­υ να επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα, και να πληρώνεις και το επιτόκιο. «Κανονικά ο κόσμος δεν μπορεί να υποστηρίξε­ι το 10%, αλλά όταν οι τιμές είναι τόσο χαμηλά, μπορείς να κάνεις μία συμφωνία», σημειώνουν χαρακτηρισ­τικά στελέχη της αγοράς. [SID:10402500]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece