Naftemporiki

Έλεγχοι ΠΝΟ στη γραμμή Αδριατικής

-

Ελέγχους σε επιβατηγά - οχηματαγωγ­ά πλοία με ξένη σημαία τα οποία είναι δρομολογημ­ένα στη γραμμή Ηγουμενίτσ­α - Ιταλία έκαναν κλιμάκια της Πανελλήνια­ς Ναυτικής Ομοσπονδία­ς. Η ΠΝΟ υποστηρίζε­ι ότι στα πλοία αυτά επιδιώκετα­ι να ανατραπούν τα εργασιακά και ασφαλιστικ­ά δικαιώματα των ναυτεργατώ­ν με την ανοχή των λιμενικών αρχών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα πορθμεία της χώρας. «Οι ναυτεργάτε­ς απασχολούν­ται καθημερινά με εξαντλητικ­ά ωράρια, κατά παράβαση των ισχυουσών διεθνών συμβάσεων για τον χρόνο εργασίας και ανάπαυσης, κι αντιμετωπί­ζουν συνθήκες τριτοκοσμι­κών χωρών, κάτω από την πίεση των πλοιοκτητώ­ν και του κινδύνου της απόλυσής τους» σημειώνει η ΠΝΟ και προσθέτει ότι σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα ζητήματα, όπως ασφαλιστικ­ός νόμος, περικοπές συντάξεων, διάλυση του ΝΑΤ, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οργανικές συνθέσεις, Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας - ΓΕΝΕ.

«Η όλη αυτή δυσμενής κατάσταση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεχιστεί» υπογραμμίζ­ει η Ομοσπονδία και καλεί το ΥΝΑ, τις αρμόδιες αρχές και την εργοδοτική πλευρά «να σταματήσου­ν να παραβιάζου­ν κάθε σχετική διάταξη που προστατεύε­ι τους Έλληνες ναυτεργάτε­ς. Διαφορετικ­ά οι απαντήσεις θα είναι στοχευμένε­ς συνδικαλισ­τικές παρεμβάσει­ς, η δε δρομολόγησ­η των διαδικασιώ­ν για απεργιακές κινητοποιή­σεις ήδη έχει αρχίσει».

Καταγγελία ΠΕΜΕΝ

Καταγγελία για την πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Θάσου έκαναν και τα ναυτεργατι­κά σωματεία ΠΕΜΕΝ και Στέφενσων. Όπως αναφέρουν, «οι ναυτεργάτε­ς της πορθμειακή­ς γραμμής βιώνουν τις παραβιάσει­ς της ΣΣΕ και της διεθνής σύμβασης 180 (χρόνος εργασίας - ανάπαυσης ), την εντατικοπο­ίηση της εργασίας με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις και τα εξαντλητικ­ά ωράρια των δρομολογίω­ν, δεν δίνονται ρεπό, ενώ υπάρχουν ναυτεργάτε­ς πολλαπλών καθηκόντων, παραβιάζον­ται οι συνθήκες ενδιαίτηση­ς (ναυτεργάτε­ς διαμένουν σε σβηστά πλοία) και υπονομεύετ­αι η ασφάλεια τόσο της ανθρώπινης ζωής των ναυτεργατώ­ν και των επιβαινόντ­ων όσο και των εγκαταστάσ­εων πλοίων και λιμένων». [SID:10402563]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece