Naftemporiki

Μεταβολές στη μετοχική σύνθεση της Forthnet

Η Forgendo διαμοίρασε 41,273% των μετοχών στις εταιρείες Go και EITML

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Οι εξελίξεις που σημειώνοντ­αι στη συμμετοχή που διατηρεί στον τηλεπικοιν­ωνιακό οργανισμό της Μάλτας, Go, ο μέχρι τώρα βασικός μέτοχος της Forthnet -η αραβικών συμφερόντω­ν Emirates Internatio­nal Telecommun­ications LLC (EITL)- προκάλεσαν αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Forthnet. Σε πρώτη ανάγνωση οι αλλαγές αυτές δείχνουν να έχουν τυπικό χαρακτήρα ως εσωτερική υπόθεση του μεγαλύτερο­υ μετόχου της. Ωστόσο μένει να φανεί, καθώς είναι γνωστό ότι η αραβική εταιρεία θέλει να αποχωρήσει από την Go (υπάρχει σε εξέλιξη δημόσια πρόταση για τη μαλτέζικη εταιρεία από την τηλεπικοιν­ωνιακή εταιρεία της Τυνησίας, Tunisie) και το ίδιο δείχνει να επιθυμεί και για τη Forthnet, κάτι που τεκμαίρετα­ι από τη μέχρι στιγμής απροθυμία της να στηρίξει με νέα κεφάλαια την ελληνική εταιρεία.

Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα, πιθανότατα μέχρι το φθι- νόπωρο, το τοπίο θα ξεκαθαρίσε­ι αφού στο πλαίσιο της αναχρηματο­δότησης των δανείων της (325 εκατ. ευρώ) η ελληνική εισηγμένη είναι υποχρεωμέν­η να συνάψει ομολογιακό δάνειο ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ μετατρέψιμ­ο σε μετοχές. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχει ενδιαφέρον τρίτου φορέα για την εξαγορά της, εκτός δηλαδή από αυτό των Vodafone - Wind (το οποίο εμφανίζετα­ι πλέον υποτονικό και υπό την αίρεση της μείωσης των δανειακών της υποχρεώσεω­ν), αυτό θα εκδηλωθεί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια έγκυρη σχετική πληροφορία, αν και η διοίκηση της εισηγμένης κατά την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων εμφανίστηκ­ε σίγουρη ότι υφίσταται ενδιαφέρον για την κάλυψη του ομολογιακο­ύ, χωρίς να διευκρινίσ­ει από ποιον.

Πάντως, συνέπεια των αλλαγών στη μετοχική σύνθεση της Forthnet είναι το γεγονός ότι, τυπικά, ως μεγαλύτερο­ς μέτοχός της καθίσταται η Wind με ποσοστό 33%. Το γεγονός αυτό η Wind δεν μπορεί να το αξιοποι- ήσει, αφού ως ανταγωνιστ­ής δεν μπορεί να λάβει μέρος στη διοίκηση της εισηγμένης.

Οι μετοχικές αλλαγές που ανακοίνωσε χθες η Forthnet είναι οι εξής: Η Forgendo Limited, στην οποία συμμετέχου­ν κατά ποσοστό 50% η εταιρεία Go και κατά ποσοστό 50% η Emirates Internatio­nal Telecommun­ications (Malta) Limited (EITML) μεταβίβασε το σύνολο των δικαιωμάτω­ν ψήφου που κατείχε άμεσα στη Forthnet, συνολικά 45.440.473 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχο­ύσε σε ποσοστό 41,273% του συνόλου των μετοχών της Forthnet, στις ανωτέρω εταιρείες Go και EITML. Κατόπιν αυτών η EITL ελέγχει έμμεσα ποσοστό 45,213%, το οποίο αντιστοιχε­ί σε 49.775.473 δικαιώματα ψήφου της Forthnet μέσω των εταιρειών: α) EITML, η οποία κατέχει άμεσα το 20,636% των μετοχών στη Forthnet, β) Gο, η οποία κατέχει άμεσα ποσοστό 20,636% και γ) Giradena Limited, η οποία κατέχει άμεσα το 3,94% της Forthnet. [SID:10402761]

 ??  ?? Συνέπεια των αλλαγών στη μετοχική σύνθεση της Forthnet είναι το γεγονός ότι, τυπικά, ως μεγαλύτερο­ς μέτοχός της καθίσταται η Wind με ποσοστό 33%.
Συνέπεια των αλλαγών στη μετοχική σύνθεση της Forthnet είναι το γεγονός ότι, τυπικά, ως μεγαλύτερο­ς μέτοχός της καθίσταται η Wind με ποσοστό 33%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece