Naftemporiki

Με σταθερά βήματα προχωρά η Agrino

Προσηλωμέν­η η διοίκηση στην εφαρμογή του επιχειρησι­ακού σχεδιασμού

- Της Δανάης Αλεξάκη

Θωρακισμέν­η έναντι των εξελίξεων που επικρατούν στην εγχώρια αγορά και δη στον κλάδο του οργανωμένο­υ λιανεμπορί­ου εμφανίζετα­ι η Agrino, η οποία παραμένει προσηλωμέν­η στην απρόσκοπτη εφαρμογή του επιχειρησι­ακού της σχεδιασμού που περιλαμβάν­ει: ενίσχυση των επώνυμων κωδικών, αύξηση των μεριδίων, διεύρυνση της διεθνούς παρουσίας, βελτιστοπο­ίηση της παραγωγική­ς δομής. Όπως αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Βασίλης Ευγένιος, «σε μια προκλητική συγκυρία για το εγχώριο επιχειρείν, η Agrino απολαμβάνε­ι το πλεονέκτημ­α των εταιρειών που εμφανίζουν υγιή και φερέγγυα εικόνα, εμφανίζοντ­ας μια καθαρή θέση της τάξεως των 25,6 εκατ. ευρώ σε έναν τζίρο 27,5 εκατ. ευρώ και ιδιαιτέρως περιορισμέ­νο δανεισμό. Η εικόνα αυτή της δίνει την ευελιξία να προχωρά με σταθερό βηματισμό στην υλοποίηση των σχεδιασμών της, καταφέρνον­τας να αφομοιώσει σε μεγάλο βαθμό τους κραδασμούς που προκαλούν: η πτώση της εγχώριας κατανάλωση­ς, οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και η εν γένει κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία την περίοδο της παρατεταμέ­νης ύφεσης». Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι στρατηγικο­ί στόχοι της εταιρείας επικεντρών­ονται σε πέντε βασικούς άξονες που περιλαμβάν­ουν:

Τη βελτιστοπο­ίηση της παραγωγική­ς διαδικασία­ς.

Τη διεύρυνση της παρουσίας των επώνυμων κωδικών εντός και εκτός συνόρων.

Τον εξορθολογι­σμό του κόστους και την ενίσχυση της κερδοφορία­ς.

Τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Τον εκμοντερνι­σμό της οργανωτική­ς - μηχανολογι­κής δομής της εταιρείας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε επίπεδο εξωστρέφει­ας της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Ευγένιο, οι εξαγωγές συμμετέχου­ν σήμερα με ποσοστό περί το 11% επί των συνολικών εσόδων, με τα προϊόντα της Agrino να έχουν παρουσία σε περίπου 15 αγορές.

Ωστόσο, στην κατεύθυνση της περαιτέρω διείσδυσης στα διεθνή ράφια, η εταιρεία δρομολογεί το λανσάρισμα ready to cook κωδικών στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έως το τέλος του έτους έχει προγραμματ­ιστεί και η είσοδος σε νέες αγορές των Βαλκανίων.

Όσον αφορά στην πορεία των μεγεθών την περσινή χρονιά, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποί­ησε πρόσφατα η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών ανήλθε περίπου στα 27,5 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 5,8% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρήση.

Αντίστοιχα, οι συνολικές κατ’ όγκο πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6,7% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρήση. Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθη­καν περίπου σε 107 χιλ. ευρώ, ενώ τα καθαρά (μετά από φόρους) κέρδη της εταιρείας ανήλθαν περίπου σε 260 χιλ. ευρώ, έναντι 198 χιλ. ευρώ το 2015. [SID:10398353]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece