Naftemporiki

Το α’ τρίμηνο 2017 η έναρξη παραγωγής στην Ολυμπιάδα

Ασθμαίνοντ­ας οι εργασίες στις Σκουριές - Τι δηλώνει ο Πολ Ράιτ

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στο επίκεντρο των δηλώσεων του προέδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου της Eldorado Gold βρέθηκε για μία ακόμη φορά η χώρα μας. Ειδικότερα στις δραστηριότ­ητες της εταιρείας στην Ελλάδα εστίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πολ Ράιτ, στο πλαίσιο της ανακοίνωση­ς των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των του β’ τριμήνου 2016 της καναδικής πολυεθνική­ς.

Σχολιάζοντ­ας την πρόοδο των εργασιών της εταιρείας στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές, ο κ. Ράιτ επεσήμανε από τη μια πλευρά την ομαλή ροή των έργων στην Ολυμπιάδα και από την άλλη τη σταδιακή, αργή επανέναρξη των έργων στις Σκουριές.

Συγκεκριμέ­να στο α’ τρίμηνο του 2017 αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή στην Ολυμπιάδα μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του κοιτάσματο­ς στην περιοχή και της αποκατάστα­σης των παλαιών τελμάτων που προχωρούν κανονικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα της εταιρείας.

Να σημειωθεί πως η ετήσια παραγωγή στο συγκεκριμέ­νο κοίτασμα αποτιμάται στους 350.000 τόνους μεταλλεύμα­τος.

Στις Σκουριές οι εργασίες προχωρούν σταδιακά, μετά και την πρόσφατη έγκριση της τροποποίησ­ης της τεχνικής μελέτης της εταιρείας για το συγκεκριμέ­νο έργο, και στόχος της Eldorado Gold είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη μετάβαση του έργου σε κανονικούς ρυθμούς.

Στο μεταξύ με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένω­ν έχει ξεκινήσει επταήμερη λειτουργία των μεταλλείων στις περιοχές Μαύρες Πέτρες και Ολυμπιάδα, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής των μονάδων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εταιρεία στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 επένδυσε συνολικά στα κοιτάσματα στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές κεφάλαια ύψους 35,9 εκατ. δολαρίων.

Πέραν της Ελλάδας, ο κ. Ράιτ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πώληση των μεταλλευτι­κών έργων της εταιρείας στην Κίνα, που αναμένεται να ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος του 2016, που θα της αποφέρει σημαντικά κεφάλαια, τα οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση των έργων που έχει σε εξέλιξη η Eldorado Gold κυρίως στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάν­ονται και τα έργα στη χώρα μας.

Τα μεγέθη

Αναλυτικά, η παραγωγή χρυσού της Eldorado Gold στο β’ τρίμηνο του 2016 ανήλθε στις 124.110 ουγκιές (2015: 181.160), με τα έσοδα να ανέρχονται σε 162,7 εκατ. δολ.

Τα προσαρμοσμ­ένα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο ήταν 11,7 εκατ. δολ. σε σύγκριση με τα προσαρμοσμ­ένα καθαρά κέρδη 17 εκατ. δολ. το 2015.

Η ρευστότητα της εταιρείας ανέρχεται στα 422,8 εκατ. δολ., εκ των οποίων τα 202,8 εκατ. δολ. σε μετρητά και τα 220,0 εκατ. δολ. σε αχρησιμοπο­ίητες γραμμές πίστωσης.

Το μέσο λειτουργικ­ό κόστος ανήλθε στα 607 δολ. ανά ουγκιά (2015: 569 δολ.). Η πώληση των δραστηριοτ­ήτων της στην Κίνα θα της αποφέρει 900 εκατ. δολ. σε μετρητά.

Σύμφωνα με τον κ. Ράιτ, για το 2016 η εταιρεία έχει υπολογίσει η παραγωγή χρυσού να ανέλθει στις 570.000 ουγκιές.

[SID:10402813]

 ??  ?? Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eldorado Gold, στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 η εταιρεία επένδυσε συνολικά στα κοιτάσματα στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές κεφάλαια ύψους 35,9 εκατ. δολ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eldorado Gold, στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 η εταιρεία επένδυσε συνολικά στα κοιτάσματα στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές κεφάλαια ύψους 35,9 εκατ. δολ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece