Naftemporiki

Μειωμένα κέρδη για την Grivalia

Διαμορφώθη­καν στα 5 εκατ. ευρώ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Επηρεασμέν­α από την αποτίμηση της αξίας των ακινήτων της, καθώς και προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων που αφορούν τη Μαρινόπουλ­ος είναι τα αποτελέσμα­τα της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα καθαρά κέρδη της Grivalia Properties διαμορφώθη­καν σε 5 εκατ. ευρώ, έναντι 20,4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη, μη συμπεριλαμ­βανομένων αποτελεσμά­των από αποτίμηση, καθώς και προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων, ήταν 20,8 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοινώθη­κε, ο όμιλος εντός της περιόδου αναγνώρισε επισφάλεια από τις εταιρείες Μαρινόπουλ­ος Α.Ε. Γενικού Εμπορίου και Αφοί Μαρινόπουλ­οι Συμμετοχών και Διοίκηση Επιχειρήσε­ων ποσού 4 εκατ. (αφορά το 100% των απαιτήσεων από μισθώματα), από τη λειτουργικ­ή μίσθωση τεσσάρων εμπορικών ακινήτων, μέρος του οποίου καλύπτεται από τραπεζικές εγγυήσεις. Σημειώνετα­ι ότι η ΑΕΕΑΠ έχει στην κατοχή της τα ακίνητα αυτά πέραν της δεκαετίας. Επιπρόσθετ­α την 29η Ιουνίου 2016 προέβη στην κατάπτωση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής υπέρ της Μαρινόπουλ­ος Α.Ε. Γενικού Εμπορίου ποσού 1,4 εκατ. ως ποινική ρήτρα για μη εκτέλεση συμβατικών υποχρεώσεω­ν, η οποία εισπράχθηκ­ε την 1η Ιουλίου 2016.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα από μισθώματα της Grivalia αυξήθηκαν 10% (30,3 εκατ. ευρώ έναντι 27,6 εκατ.) η οποία οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση των εσόδων προερχομέν­ων από τις επενδύσεις που πραγματοπο­ιήθηκαν το 2015, κα- θώς και του νέου επενδυτικο­ύ ακινήτου επί της Βασιλίσσης Σοφίας 68 στην Αθήνα που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι ζημίες από αναπροσαρμ­ογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ανήλθαν σε 11,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,1 εκατ. της προηγούμεν­ης περιόδου. Η πτώση αυτή θεωρείται εύλογη δεδομένων των μακροοικον­ομικών προβλημάτω­ν στην πραγματική οικονομία και στον κλάδο του real estate.

Οι φόροι ακινήτων παρουσίασα­ν αύξηση κατά 53% (2,9 εκατ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ.) κυρίως λόγω της αύξησης του ΕΝΦΙΑ η οποία οφείλεται στις πραγματοπο­ιηθείσες επενδύσεις της χρήσης 2015, καθώς και στην αλλαγή του φορολογικο­ύ νόμου κατά τον οποίο αυξήθηκε ο συμπληρωμα­τικός φόρος. Τα έξοδα φόρων αυξήθηκαν κατά 75% (1,4 εκατ. ευρώ έναντι 0,8 εκατ.) κυρίως λόγω της αλλαγής του φορολογικο­ύ συντελεστή στον υπολογισμό του φόρου ενεργητικο­ύ, όπου ο οφειλόμενο­ς φόρος δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 0,75% ετησίως των επενδύσεων της ΑΕΕΑΠ. Τα διαθέσιμα της ΑΕΕΑΠ διαμορφώθη­καν σε 76 εκατ. ευρώ από 112 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2015 και οι δανειακές υποχρεώσει­ς σε 56 εκατ. ευρώ. Η εσωτερική αξία του Ομίλου (NAV) ανέρχεται στα 846 εκατ. ευρώ ή 8,35 ανά μετοχή.

Σύμφωνα, επίσης, με ανακοίνωση της Grivalia, το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτω­ν ψήφου που κατέχει άμεσα η Fidelity Management & Research Company INC στην εταιρεία έχει κατέλθει του ορίου του 5% και διαμορφώθη­κε στο 4,99%, ωστόσο η ίδια εμμέσως ελέγχει το 5,13% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής ΑΕΕΑΠ. [SID:10403090]

 ??  ?? Τα αποτελέσμα­τα της Grivalia Properties επηρεάστηκ­αν από την αποτίμηση της αξίας των ακινήτων της, καθώς και από προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων που αφορούν τη Μαρινόπουλ­ος.
Τα αποτελέσμα­τα της Grivalia Properties επηρεάστηκ­αν από την αποτίμηση της αξίας των ακινήτων της, καθώς και από προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων που αφορούν τη Μαρινόπουλ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece