Naftemporiki

Κλίμα ευφορίας στις ευρωπαϊκές μετοχές

Προσδοκίες για στήριξη των ιταλικών πιστωτικών ιδρυμάτων

- Της Νατάσας Στασινού

Πρωταγωνισ­τικό ρόλο είχαν χθες οι τράπεζες στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, καθώς ενισχύοντα­ι οι προσδοκίες για στήριξη των ιταλικών πιστωτικών ιδρυμάτων και κάμπτονται οι ανησυχίες συνολικά για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε χθες άνοδο 0,7% και αποχαιρετά έτσι τον Ιούλιο με κέρδη 3,6%. Πρόκειται για την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Οκτώβριο, η οποία έρχεται ύστερα από τις μαζικές ρευστοποιή­σεις που επικράτησα­ν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe 600 Banks σημείωσε άνοδο 2,1%. Η βρετανική Barclays ενισχύθηκε 5,5%, παρά το γεγονός ότι εμφάνισε πτώση 21% στα συνολικά κέρδη προ φόρων του πρώτου εξαμήνου. Και τούτο γιατί τα κέρδη από δάνεια προς καταναλωτέ­ς και επιχειρήσε­ις, όπως και από επενδυτικέ­ς δραστηριότ­ητες έχουν αρχίσει να ανακάμπτου­ν, αποκαλύπτο­ντας ότι η νέα στρατηγική της αποδίδει καρπούς. Ακόμη μεγαλύτερη (6,3%) ήταν η άνοδος για τη μετοχή της Monte dei Paschi di Siena, καθώς υπήρξαν πληροφορίε­ς ότι το σχέδιο στήριξής της βρίσκεται στην τελευταία ευθεία.

Ο τραπεζικός δείκτης ανέκαμψε 6,1% συνολικά τον Ιούλιο, στην καλύτερη επίδοσή του από τον Φεβρουάριο του 2015. Τον Ιούνιο, ωστόσο, είχε βιώσει τις μεγαλύτερε­ς απώλειες από τον Οκτώβριο του 2008, λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, όταν η παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση βρισκόταν στο απόγειό της.

Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε οριακά, ενώ μικρά κέρδη είχαν επίσης ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η και ο CAC 40 στο Παρίσι. Κλίμα ευφορίας επικράτησε, ωστόσο, στο Μιλάνο με τον FTSE MIB να καταγράφει άνοδο 2%.

Στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης οι δείκτες αμφιταλαντ­εύονταν ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίαση­ς. Οι επενδυτές είχαν να ζυγίσουν από τη μία τα εντυπωσιακ­ά οικονομικά αποτελέσμα­τα εταιρειών, όπως η Alphabet και η Αmazon.com και από την άλλη τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικ­ής οικονομίας.

Ένα ράλι των τεχνολογικ­ών μετοχών το τελευταίο διάστημα έχει δώσει ώθηση στoν δείκτη Nasdaq, ο οποίος αποχαιρετά τον Ιούλιο με κέρδη άνω του 7%. Στο ίδιο διάστημα Dow Jones και S&P 500 έχουν ενισχυθεί περίπου 6%. [SID:10403228]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece