Naftemporiki

Σε νέα υψηλά βρέθηκε το γιεν

Έχασε έδαφος το δολάριο στον απόηχο στοιχείων για την οικονομία

- Της Έφης Τριήρη

Το δολάριο έχασε έδαφος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, στον απόηχο των νέων στοιχείων που έδειξαν ότι η αμερικανικ­ή οικονομία αναπτύχθηκ­ε με κατώτερο του αναμενομέν­ου ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, γεγονός που απομακρύνε­ι τις προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ άμεσα, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ.

Το αμερικανικ­ό ΑΕΠ αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 1,2% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Εμπορίου, τη στιγμή που οικονομολό­γοι περίμεναν πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη, της τάξης του 2,6%. «Το ποσοστό δεν ήταν και τόσο αρνητικό για να υποδηλώσει ότι η αμερικανικ­ή οικονομία χάνει έδαφος, ούτε όμως και αρκετό για να ενδυναμώσε­ι την προσδοκία για νέα επιτοκιακή αύξηση από τη Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ» εκτιμά ο Στίβεν Ινγκλέιντε­ρ, στρατηγικό­ς αναλυτής της Citigroup. H ανακοίνωση της Φέντεραλ Ριζέρβ την Τετάρτη απογοήτευσ­ε κάποιους επενδυτές που είχαν πιστέψει ότι η ομοσπονδια­κή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα σηματοδοτο­ύσε μία επιτοκιακή αύξηση τον Σεπτέμβριο. Τα βελτιωμένα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που είχαν ανακοινωθε­ί τις τελευταίες εβδομάδες είχαν κάνει πολλούς να πιστέψουν ότι μία επιτοκιακή αύξηση θα γινόταν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης του δολαρίου, που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι καλαθιού με έξι βασικά νομίσματα, υποχώρησε 1,03%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιουλίου.

Από την άλλη πλευρά, το γιεν ενισχύθηκε περισσότερ­ο από 2% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στα 102,70 γιεν, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Ιουλίου. Το ιαπωνικό γιεν εκτινάχθηκ­ε στα ύψη μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης, όπως άλλωστε αναμενόταν, αν και απογοήτευ- σε όσους επενδυτές περίμεναν πιο τολμηρά μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης και την κλιμάκωση του πληθωρισμο­ύ. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διπλασιάσε­ι τις αγορές διαπραγματ­εύσιμων αμοιβαίων και γνωστοποίη­σε ότι θα αποτιμήσει το γενικότερο αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων και του μαζικού της προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσε­ι κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας. Αναλυτές πιστεύουν ότι η τοποθέτηση αυτή της κεντρικής τράπεζας για μετάθεση των αξιολογήσε­ων για μετά το καλοκαίρι βοήθησε αρκετά την αγορά, γιατί, σε διαφορετικ­ή περίπτωση, η αντίδραση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. [SID:10403300]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece