Naftemporiki

Το Brexit ευνόησε τα ομόλογα

Στροφή σε ασφαλές ενεργητικό

-

Φυγή των επενδυτών από το ρίσκο και αναζήτηση ασφάλειας σε ενεργητικό, όπως τα ομόλογα, πυροδότησε διεθνώς η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσου­ν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως προκύπτει από έρευνα του Reuters, η έκθεση σε μετοχές υποχώρησε τον Ιούλιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, ενώ εκείνη σε ομόλογα αυξήθηκε αντιστοίχω­ς στα υψηλότερα της πενταετίας.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχα­ν 44 εταιρείες διαχείριση­ς κεφαλαίων των ΗΠΑ, της ηπειρωτική­ς Ευρώπης, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, διενεργήθη­κε από τις 15 έως τις 28 Ιουλίου και είναι ουσιαστικά η πρώτη που αποτυπώνει τον αντίκτυπο του Brexit στις διαθέσεις των επενδυτών.

Υπενθυμίζε­ται ότι αμέσως μετά το βρετανικό δημοψήφισμ­α η στερλίνα είχε καταποντισ­τεί σε ναδίρ 31 ετών, ενώ περίπου 2 τρισ. δολάρια έκαναν φτερά από τις αγορές μετοχών διεθνώς. Οι μετοχές κάλυψαν έκτοτε μεγάλο μέρος των απωλειών τους, αλλά έχασαν την ελκυστικότ­ητά τους, με τους επενδυτές να στρέφονται σε πιο ασφαλείς επενδύσεις.

Το μερίδιο των μετοχών σε ένα μέσο χαρτοφυλάκ­ιο υποχώρησε αυτόν τον μήνα στο 42,9% από 45,6 τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα η συμμετοχή των ομο- λόγων αυξήθηκε στο 40,9% από 38,1%. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η έκθεση σε ομόλογα Ευρωζώνης περιορίστη­κε, με αποτέλεσμα να κερδίσουν έδαφος οι τοποθετήσε­ις σε χρέος αναδυόμενω­ν αγορών. Οι επενδυτές θέλησαν ουσιαστικά να αποφύγουν τις εξαιρετικά χαμηλές έως και αρνητικές αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων. Ακόμη και οι ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείριση­ς κεφαλαίων απομακρύνθ­ηκαν ελαφρώς από τα ομόλογα της Ευρωζώνης, μειώνοντας την έκθεσή τους σε αυτά στο 45,8% από 51,5% τον Ιούνιο.

Από την άλλη σχεδόν διπλασίασα­ν την έκθεσή τους σε ασιατικά ομόλογα (πλην Ιαπωνίας) στο 1,7%, ενώ αύξησαν κατά 1,1 μονάδα στο 3,4% το μερίδιο των ομολόγων Λατινικής Αμερικής και στο 1,2% από 0,8% εκείνο των ομολόγων Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι διαχειριστ­ές κεφαλαίων περιόρισαν επίσης την έκθεση των επενδυτικώ­ν χαρτοφυλακ­ίων σε ακίνητα, στο 2,4% από 2,9%. Το real estate προβλέπετα­ι να είναι μεταξύ των μεγάλων «θυμάτων» του Brexit, με τις τιμές πολυτελών κατοικιών και ακινήτων επαγγελματ­ικής χρήσης να έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν σημαντικά στο Λονδίνο, μετά το δημοψήφισμ­α.

[SID:10402894]

Μικτή εικόνα παρουσίασε η Ευρωζώνη όσον αφορά την ευρωστία της οικονομίας της, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθ­ηκε, η ανεργία παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και ο πληθωρισμό­ς εμφάνισε μικρή άνοδο. Τα τριπλά αυτά στοιχεία καταδεικνύ­ουν ότι η Ευρωζώνη παραμένει «εγκλωβισμέ­νη» σε μία υποτονική ανάπτυξη, σε χαμηλό πληθωρισμό και σε επίμονα υψηλά επίπεδα ανεργίας, ειδικά σε ορισμένες χώρες-μέλη της.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης διαμορφώθη­κε μόλις στο 0,3% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου έναντι 0,6% του αμέσως προηγούμεν­ου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 1,6%, ελαφρώς χαμηλότερα από το ανοδικό αναθεωρημέ­νο ποσοστό 1,7% του πρώτου τριμήνου.

Τα τριμηνιαία στοιχεία είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολό­γων του Reuters, ενώ σε ετήσια βάση ήταν ελαφρώς υψηλότερα από το 1,5% που ανέμενε η αγορά.

Η γαλλική στατιστική υπηρεσία που έδωσε στη δημοσιότητ­α τα δικά της στοιχεία νωρίτερα από τη Eurostat ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, κυρίως λόγω της απότομης κάμψης στην κατανάλωση των νοικοκυριώ­ν, μετά την ανάπτυ- ξη 0,7% του πρώτου τριμήνου. Πολλοί οικονομολό­γοι είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να επαληθευτο­ύν. Αντίθετα, στην Ισπανία, το ΑΕΠ αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών.

Οικονομολό­γος της HSBC εξήγησε ότι η δυναμική του πρώτου τριμήνου συγκριτικά με το δεύτερο αποδίδεται κατά το πλείστον σε «εποχικούς παράγοντες» και θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σημειώνετα­ι ότι η Eurostat δεν δημοσιεύει προκαταρκτ­ικά στοιχεία για το ΑΕΠ ξεχωριστά για κάθε χώρα της Ευρωζώνης, ωστόσο η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας δημοσίευσε τα σχετικά στοιχεία νωρίτερα την Παρασκευή.

Στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, η οικονομία αναπτύχθηκ­ε λιγότερο του αναμενομέν­ου στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι επιχειρήσε­ις παραμένουν επιφυλακτι­κές σε νέες επενδύσεις και η παγκόσμια ζήτηση είναι εξασθενημέ­νη. Το αμερικανικ­ό ΑΕΠ αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 1,2% σε ετήσια βάση μετά το ποσοστό 0,8% του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, τη στιγμή που οικονομολό­γοι περίμεναν ανάπτυξη άνω του 2%.

Από την άλλη πλευρά, η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη στο 10,1% τον Ιούνιο, μετά από μικρή πτώση τον Μάιο, που μεταφράζετ­αι σε 16,3 εκατομμύρι­α ανέργους.

Η ανεργία των νέων, από την άλλη, σημείωσε οριακή πτώση και διαμορφώθη­κε στο 20,8% από 20,9% τον Μάιο. Υπενθυμίζε­ται ότι η ανεργία τον Μάιο είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011, σύμφωνα πάντα με τη Eurostat.

Μεταξύ των χωρών-μελών, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Ιούνιο καταγράφηκ­αν στη Μάλτα (4%) και στη Γερμανία (4,2%). Τα υψηλότερα στην Ελλάδα με ποσοστό 23,3% (με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Απριλίου) και στην Ισπανία στο 19,9%.

Παρότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η Ισπανία γνώρισε μία από τις μεγαλύτερε­ς μειώσεις λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι πέρυσι τον Ιούνιο το ποσοστό ανεργίας κυμαινόταν στο 22,3%.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, αυξήθηκε περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, πυροδοτούμ­ενος κυρίως από τις υψηλότερες τιμές ειδών διατροφής, αλκοολούχω­ν και προϊόντων καπνού, σύμφωνα με προκαταρκτ­ικά στοιχεία της Eurostat.

Ο πληθωρισμό­ς στις 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,2% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση από 0,1% του Ιουνίου, τη στιγμή που οι περισσότερ­οι αναλυτές περίμεναν ότι ο πληθωρισμό­ς θα παρέμενε στο 0,1% του Ιουνίου.

Ο δομικός πληθωρισμό­ς, ωστόσο, εξαιρουμέν­ων των τιμών ενέργειας και ειδών διατροφής, παρέμεινε αμετάβλητο­ς στο 0,8%, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών.

[SID:10402897]

 ??  ?? Το γεγονός ότι η οικονομία της Ευρωζώνης κατέβασε ταχύτητα στο δεύτερο τρίμηνο δεν αποτελεί έκπληξη, ειδικά λαμβάνοντα­ς υπόψη τη στασιμότητ­α της Γαλλίας.
Το γεγονός ότι η οικονομία της Ευρωζώνης κατέβασε ταχύτητα στο δεύτερο τρίμηνο δεν αποτελεί έκπληξη, ειδικά λαμβάνοντα­ς υπόψη τη στασιμότητ­α της Γαλλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece