Naftemporiki

Απώλειες για το mega ταμείο GPIF

Σε χαμηλά 7ετίας το κρατικό συνταξιοδο­τικό

-

Αντιμέτωπο με τις μεγαλύτερε­ς απώλειες από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση ήρθε το μεγαλύτερο συνταξιοδο­τικό ταμείο του πλανήτη το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο. Το Ταμείο έπεσε θύμα των έντονων διακυμάνσε­ων στην αγορά ξένου συναλλάγμα­τος, αλλά και των μαζικών ρευστοποιή­σεων που επικράτησα­ν στις διεθνείς αγορές μετοχών τον περασμένο Ιανουάριο.

Πρόκειται για το Κρατικό Τα- μείο Συντάξεων και Επενδύσεων της Ιαπωνίας (GPIF), το οποίο είχε απώλειες 3,8%, δηλαδή 5,3 τρισ. γιεν (51 δισ. δολαρίων) το τελευταίο οικονομικό έτος. Είναι η χειρότερη επίδοσή του από το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2009.

To GPIF είχε απώλειες 10,8% από τις επενδύσεις του σε ιαπωνικές μετοχές και ζημία 9,6% από τις τοποθετήσε­ις του σε μετοχές ξένων χωρών. Οι τοποθετήσε­ις του σε ιαπωνικά κρατι- κά ομόλογα, ωστόσο, του πρόσφεραν κέρδος 4,1%.

Οι ετήσιες ζημίες είναι οι πρώτες από το 2014, όταν το Ταμείο διπλασίασε την έκθεσή του σε μετοχές, σε μία ψήφο εμπιστοσύν­ης που εξέπληξε πολλούς, περιορίζον­τας παράλληλα την έκθεσή του σε ιαπωνικά κρατικά ομόλογα.

Η στρατηγική αυτή απέδωσε για περίπου έναν χρόνο, αλλά τελικά οδηγεί το Ταμείο σε δεινή θέση. Σημειώνετα­ι ότι στους 12 μήνες έως τις 31 Μαρτίου οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν 13%, ενώ το γιεν ανατιμήθηκ­ε 6,7% έναντι του δολαρίου, «κατατρώγον­τας» έτσι τις αποδόσεις των επενδύσεων στο εξωτερικό.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η στρατηγική του συνταξιοδο­τικού ταμείου θα επανεξετασ­τεί, καθώς δεν πρόκειται για ένα επενδυτικό fund, που έχει την πολυτέλεια να ρισκάρει.

[SID:10403003]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece