Naftemporiki

Σύννεφα πάνω από Barclays και UBS

-

Πτώση των κερδών της Barclays στο α’ εξάμηνο, ενώ της UBS, παρότι ήταν καλύτερα των προσδοκιών, σκιαγραφού­ν μία μελανή εικόνα για το μέλλον της, την ώρα που τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας δεν έχουν βρει ακόμη λύση.

Τα καθαρά κέρδη της Barclays στο α’ εξάμηνο μειώθηκαν κατά 1/3, καθώς η τράπεζα επιβαρύνθη­κε με ζημίες από την πώληση ανεπιθύμητ­ου ενεργητικο­ύ, ενώ έβαλε στην άκρη ρευστό για επισφαλή δάνεια. Ωστόσο, ο δ.σ. της Barclays, Τζες Στάνλεϊ, υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι η τράπεζα θα μπορούσε να πληγεί από το Brexit, λέγοντας ότι δεν βλέπει λόγο για αλλαγή στρατηγική­ς.

Τα προ φόρων κέρδη, εξαιρουμέν­ων εκτάκτων δαπανών, μειώθηκαν 53% από πέρυσι, στα 763 εκατ. στερλίνες (1,01 δισ. δολ.), ενώ η αναλογία κόστους/εσόδων υποχώρησε στο 65% από 69%, στα χαμηλά διετίας. Ωστόσο, ο δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας Tier 1 αυξήθηκε ελαφρώς στο 11,6% από 11,3%.

Τα έσοδα από συναλλαγές στην αγορά σταθερού εισοδήματο­ς αυξήθηκαν 10% στα 881 εκατ. στερλίνες, σε αντίθεση με τις ανταγωνίστ­ριές της Deutsche Bank και Credit Suisse που ανακοίνωσα­ν μείωση των εσόδων τους από τις αντίστοιχε­ς δραστηριότ­ητες. Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή της Barclays έχει υποχωρήσει περισσότερ­ο από 30% από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνση ο κ. Στάνλεϊ, τον Δεκέμβριο του 2015. Και η UBS σκιαγράφησ­ε μία «σκοτεινή» εικόνα για το μέλλον της, παρότι ανακοίνωσε καθαρά κέρδη υψηλότερα των προσδοκιών στο β’ τρίμηνο, στο 1,03 δισ. ελβετικά φράγκα (1,05 δισ. δολ.) συγκριτικά με το 1,21 δισ. φράγκα πέρυσι. Επίσης, τα λειτουργικ­ά έσοδα μειώθηκαν 5% στα 7,4 δισ. φράγκα, ενώ οι συνολικές λειτουργικ­ές δαπάνες περιορίστη­καν 2%.

Στην Ιταλία, το δ.σ. της Monte dei Paschi di Siena αναμένεται να απορρίψει την τελευταία πρόταση διάσωσης που έγινε από τη UBS, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το περιεχόμεν­ο της πρότασης. [SID:10402598]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece