Naftemporiki

Βολές Ερντογάν κατά ΗΠΑ και διώξεις επιχειρημα­τιών

Κατηγορίες κατά Αμερικανού στρατηγού ότι παίρνει το μέρος των πραξικοπημ­ατιών

- Του Μωυσή Λίτση

Και με τις ΗΠΑ τα βάζει ο Ερντογάν, κατηγορώντ­ας τον Αμερικανό στρατηγό Τζόζεφ Βότελ ότι «παίρνει το μέρος των πραξικοπημ­ατιών», με τις εκκαθαρίσε­ις κατά υποτιθέμεν­ων υποστηρικτ­ών του Γκιουλέν να περνούν πλέον στον ιδιωτικό τομέα, με τη σύλληψη χθες τριών σημαντικών Τούρκων επιχειρημα­τιών.

Ο Τζόζεφ Βότελ, διοικητής της Centcom, της διοίκησης των αμερικανικ­ών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, είχε εκφράσει με δηλώσεις του προχθές ανησυχία για τις εκκαθαρίσε­ις στον τουρκικό στρατό και τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στην αμερικανοτ­ουρκική συνεργασία στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Παίρνετε το μέρος των πραξικοπημ­ατιών αντί να υπερασπίζε­στε μια χώρα που απέτρεψε την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος» είπε ο Ερντογάν μετά την τελετή που οργανώθηκε σε ένα κέντρο εκπαίδευση­ς του στρατού, το οποίο βομβαρδίστ­ηκε από τους πραξικοπημ­ατίες τη νύχτα της αποτυχημέν­ης απόπειρας. Ήταν μια από τις χειρότερες επιθέσεις, καθώς στο εν λόγω στρατόπεδο σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι. «Αυτός που υποκίνησε το πραξικόπημ­α βρίσκεται ήδη στη χώρα σας και τον τρέφετε» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμεν­ος στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόρισ­τος στις ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Στρατιωτικ­ό Συμβούλιο της Τουρκίας προήγαγε 99 συνταγματά­ρχες στον βαθμό του στρατηγού ή του ναυάρχου, ενώ αποστράτευ­σε 48 στρατηγούς κατά τη διάρκεια των ετήσιων κρίσεων στις ένοπλες δυνάμεις. Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά την απόταξη 1.700 στελεχών από τις ένοπλες δυνάμεις για τον ρόλο που έπαιξαν στο αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α. Περί το 40% των στρατηγών και των ναυάρχων έχει απολυθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος. Οι εκκαθαρίσε­ις στον στρατό ανησυχούν τις ΗΠΑ, με τον στρατηγό Βότελ να δηλώνει προχθές το βράδυ ότι φοβάται τις συνέπειες που μπορεί να έχουν. Ερωτηθείς για το αν κάποια από τα στελέχη του τουρκικού στρατού με τα οποία συνομιλεί η Ουάσιγκτον έχουν συλληφθεί, ο Βότελ απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι ορισμένοι είναι στη φυλακή».

Επίσης ο επικεφαλής των αμερικανικ­ών μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ δήλωσε πως οι εκκαθαρίσε­ις στον τουρκικό στρατό θα έχουν επίπτωση στη διμερή συνεργασία, προσθέτοντ­ας πως «κάποιοι από τους συνομιλητέ­ς μας έχουν διωχθεί ή συλληφθεί».

Αμερικανικ­ή βάση

Η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της την αμερικανικ­ή αεροπορική στρατιωτικ­ή βάση του Ιτσιρλίκ, από την οποία απογειώνον­ται αμερικανικ­ά αεροσκάφη που μετέχουν σε επιχειρήσε­ις κατά του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία. Οι επιχειρήσε­ις αυτές έχουν προς το παρόν σταματήσει. Με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου χαρακτήρισ­ε «ατυχείς» τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχ­ου. Η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα κλείσει μία αεροπορική βάση στην Άγκυρα, καθώς και στρατώνες που χρησιμοποι­ήθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος.

Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχ­ου, ο Ερντογάν δεν επιδιώκει μόνο να ενισχύσει τις προεδρικές του εξουσίες, αλλά επιθυμεί να θέσει υπό τον έλεγχό του τις ένοπλες δυνάμεις και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριώ­ν (ΜΙΤ). «Ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα συζητήσει με τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης το ενδεχόμενο να θέσει το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων και τη ΜΙΤ υπό τον έλεγχο της προεδρίας» ανέφερε Τούρκος αξιωματούχ­ος μετά το τέλος της προχθεσινή­ς συνεδρίαση­ς του Ανώτατου Στρατιωτικ­ού Συμβουλίου, το οποίο προχώρησε σε ευρεία αναδιάρθρω­ση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Τόσο το γενικό επιτελείο όσο και η ΜΙΤ δίνουν αυτή τη στιγμή αναφορά στο γραφείο του πρωθυπουργ­ού. Για να γίνει η αλλαγή που επιδιώκει ο Ερντογάν, απαι- τείται αναθεώρηση του Συντάγματο­ς. Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση περισσότερ­ους από 18.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 9.677 έχουν συλληφθεί και παραπεμφθε­ί σε δίκη, δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber. Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι ακυρώθηκαν τα διαβατήρια σχεδόν 50.000 ανθρώπων, ενώ οι αρχές διεξάγουν έρευνες σχετικά με 1.300 υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας. Στη Σμύρνη εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης κατά 200 αστυνομικώ­ν.

Οι εταιρείες

Οι διώξεις κατά φερόμενων υποστηρικτ­ών του δικτύου Γκιουλέν πέρασαν πλέον και στον ιδιωτικό τομέα, με τρεις σημαντικού­ς Τούρκους επιχειρημα­τίες να τίθενται χθες υπό κράτηση. Ο Μουσταφά Μποϊντάκ, πρόεδρος του ομίλου Boydak Holding, συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Καΐσερι της κεντρικής Τουρκίας, ταυτόχρονα με δύο στελέχη της εταιρείας του. Ο όμιλος Boydak Holding δραστηριοπ­οιείται στους τομείς της ενέργειας, των χρηματοοικ­ονομικών, των επίπλων, όπου διατηρεί τις πολύ γνωστές στην Τουρκία φίρμες Istikbal και Bellona. Ο Μουσταφά Μποϊντάκ είναι και πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου του Καΐσερι, πόλη που περιλαμβάν­εται στις λεγόμενες «Τίγρεις της Ανατολίας», τις πόλεις της ταχείας οικονομική­ς ανάπτυξης μετά το 2003, στα χρόνια του Ερντογάν. [SID:10402664]

 ??  ?? Ο Τούρκος πρόεδροςΤα­γίπΕρντογά­ν κατάτηδιάρ­κειαεπίσκε­ψήςτουστα κεντρικάγρ­αφείατωνασ­τυνομικών δυνάμεωνστ­ηνΑνκάρα.
Ο Τούρκος πρόεδροςΤα­γίπΕρντογά­ν κατάτηδιάρ­κειαεπίσκε­ψήςτουστα κεντρικάγρ­αφείατωνασ­τυνομικών δυνάμεωνστ­ηνΑνκάρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece