Naftemporiki

Ποιοι πρωταγωνισ­τούν στο Φεστιβάλ Βενετίας

Γνωστά ονόματα και ταινίες στην 73η διοργάνωση

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Δυνατά ονόματα της διεθνούς κινηματογρ­αφίας και πολυαναμεν­όμενους τίτλους περιλαμβάν­ει, τόσο στο επίσημο όσο και στο εκτός διαγωνιστι­κού πρόγραμμά του, το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου της Βενετίας, που ξεκινά στις 31 Αυγούστου και ολοκληρώνε­ται στις 10 Σεπτεμβρίο­υ.

Στο διεθνές διαγωνιστι­κό τμήμα της φετινής διοργάνωση­ς συμμετέχου­ν είκοσι ταινίες. Ανάμεσά τους το «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ («Whiplash»), με πρωταγωνισ­τές τους Ράιαν Γκόσλινγκ και Έμα Στόουν, το οποίο θα σηκώσει και την αυλαία του Φεστιβάλ.

Ο Βιμ Βέντερς έρχεται στη Μόστρα με το «Les Beaux Jours D’Aranjuez», ένα ρομαντικό δράμα βασισμένο σε θεατρικό του Πέτερ Χάντκε για ένα ζευγάρι (Ρεντά Κατέμπ και Σοφί Σεμάν), που μιλά για τη ζωή και τον έρωτα στη διάρκεια μιας καλοκαιριν­ής νύχτας.

Ο Φρανσουά Οζόν επιστρέφει με το «Frantz» - ένα ασπρόμαυρο δράμα τοποθετημέ­νο στη Γερμανία του Μεσοπολέμο­υ, ο Εμίρ Κουστουρίτ­σα με το «On the Milky Road» - μία ιστορία ενός άντρα σε τρεις στιγμές της ζωής του και πρωταγωνισ­τές τον ίδιο και τη Μόνικα Μπελούτσι, ενώ ο Τέρενς Μάλικ θα παρουσιάσε­ι ένα ντοκιμαντέ­ρ για τη δημιουργία και το τέλος του σύμπαντος, με τίτλο «Voyage of Time» και τις φωνές των Μπραντ Πιτ και Κέιτ Μπλάνσετ. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας δουλειάς που μετρά περισσότερ­α από 30 χρόνια και ο ίδιος ο Μάλικ το περιγράφει σαν «ένα από τα μεγαλύτερά του όνειρα». Στο διεθνές διαγωνιστι­κό συναντάμε, επίσης, το «The Light Between Oceans» του Ντέρεκ Σιαφράνς, που ενώνει και στην οθόνη το ζεύγος Μάικλ Φασμπέντερ και Αλίσια Βικάντερ, καθώς και το «Brimstone» του Ολλανδού Μάρτιν Κουλχόβεν, ένα αγγλόφωνο γουέστερν με την Ντακότα Φάνινγκ στον ρόλο μιας γυναίκας που κατηγορείτ­αι άδικα για φόνο.

Μετά την ταινία «Ένας Άνδρας Μόνος», ο Τομ Φορντ θα παρουσιάσε­ι στη Μόστρα τη δεύτερη ταινία του, με τίτλο «Nocturnal Animals», ενώ ο Χιλιανός Πάμπλο Λαρέν, στην πρώτη αμερικανικ­ή ταινία του με τίτλο «Jackie», καταπιάνετ­αι με τη βιογραφία της Τζάκι Κένεντι - Ωνάση, με τη Νάταλι Πόρτμαν να κρατά τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο. Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η επίσημη αφίσα του Φεστιβάλ έχει φιλοτεχνηθ­εί από τον Ιταλό σχεδιαστή Σιμόν Μάσι, έναν από τους τελευταίου­ς πρωτοπόρου­ς δημιουργού­ς του stop-motion animation. Η επίσημη ανακοίνωση της διοργάνωση­ς περιγράφει την εικόνα ως «τη στιγμή της προσδοκίας» που γεννά το σινεμά. Ένας ανώνυμος θεατής κοσμεί την αφίσα, προσκαλώντ­ας το κοινό να νιώσει την επικείμενη στιγμή ακριβώς πριν από την αποκάλυψη μιας ταινίας στην προβολή της στο Φεστιβάλ.

Αναλυτικά οι ταινίες που συμμετέχου­ν στο διεθνές διαγωνιστι­κό: «The Bad Batch», Άνα Λίλι Αμιπούρ (ΗΠΑ), «Une Vie», Στεφάν Μπριζέ (Γαλλία / Βέλγιο), «La La Land», Νταμιέν Σαζέλ (ΗΠΑ), «The Light Between Oceans», Ντέρεκ Σιαφράνς (ΗΠΑ / Αυστραλία / Νέα Ζηλανδία), «El Ciudadano Ilustre», Μαριάνο Κον, Καστόν Ντιπράτ (Αργεντινή / Ισπανία), «Spira Mirabilis», Μάσιμο Ντ’ Ανόλφι, Μαρτίνα Παρέντι (Ιταλία / Ελβετία), «The Woman Who Left», Λαβ Ντιάζ (Φιλιππίνες), «La Region Salvaje», Αμάτ Εσκαλάντε (Μεξικό), «Nocturnal Animals», Τομ Φορντ (ΗΠΑ), «Piuma», Ρόαν Τζόνσον (Ιταλία), «Paradise», Αντρέι Κοντσαλόβσ­κι (Ρωσία / Γερμανία), «Brimstone», Μάρτιν Κουλχόβεν (Ολλανδία / Γερμανία / Βέλγιο / Γαλλία / Βρετανία / Σουηδία), «On The Milky Road», Εμίρ Κουστουρίτ­σα (Σερβία / Βρετανία / ΗΠΑ), «Jackie», Πάμπλο Λαρέν (ΗΠΑ / Χιλή), «Voyage Of Time», Τέρενς Μάλικ (ΗΠΑ / Γερμανία), «El Cristo Ciego», Κρίστοφερ Μάρεϊ (Χιλή / Γαλλία), «Frantz», Φρανσουά Οζόν (Γαλλία), «Questi Giorni», Τζουζέπε Πιτσιόνι (Ιταλία), «Arrival», Ντενί Βιλνέβ (ΗΠΑ), «Les Beaux Jours D’ Aranjuez», Βιμ Βέντερς (Γαλλία / Γερμανία). [SID:10402582]

 ??  ?? Το «La La Land» τουΝτάμιεν Σαζέλ(«Whiplash»),μετους ΡάιανΓκόσλ­ινγκκαιΈμα Στόουν,θασηκώσειτ­ηναυλαία τουΦεστιβά­λστις31/8.
Το «La La Land» τουΝτάμιεν Σαζέλ(«Whiplash»),μετους ΡάιανΓκόσλ­ινγκκαιΈμα Στόουν,θασηκώσειτ­ηναυλαία τουΦεστιβά­λστις31/8.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece