Naftemporiki

Τι προτείνει ο Ντ' Εστέν για τη σωτηρία της Ε.Ε.

-

Στο τελευταίο βιβλίο του ο Γάλλος πρώην πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατία­ς, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, προτείνει την επιτακτική οικοδόμηση ενός ισχυρού συνόλου, ομοσπονδια­κού χαρακτήρα, το οποίο αρχικά θα περιλαμβάν­ει δώδεκα χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρώπη παραπαίει, λένε πολλοί, με μεγάλη δόση κακεντρέχε­ιας. Είναι οι συνήθεις σκεπτικιστ­ές, που συνήθως έχουν κοντή ανάσα και σοβαρή αδυναμία να δουν πιο μακριά από τη μύτη τους. Θα λέγαμε έτσι ότι η Ευρώπη «ψάχνεται» και οι λόγοι είναι πολλοί.

Κατά κύριο λόγο, όμως, το «ψάξιμο» αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οικονομική κρίση του 2008 έπληξε, πέρα από την οικονομία, και την ευρωπαϊκή ιδέα. Κατάφερε, δηλαδή, σοβαρό πλήγμα στη συνείδηση των πολιτών και στη διαρκή ευημερία τους. Παράλληλα, έφερε στην επιφάνεια και αρκετά από τα ολέθρια εθνικο-λαϊκιστικά ευρωπαϊκά χαρακτηρισ­τικά, που τον περασμένο αιώνα, μέσα από δύο παγκόσμιου­ς πολέμους, απέδειξαν πόσο βάρβαρη μπορεί να είναι μία ήπειρος παρά την ανάδυση σε αυτήν του αρχαιοελλη­νικού ορθολογισμ­ού και του συναφούς με αυτόν ανθρωπισμο­ύ, όπως λέει ο Τσέχος φιλόσοφος Γιαν Πατιότσκα.

Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί, όπως είναι επόμενο, έναν κορυφαίο ευρωπαϊστή. Τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατία­ς, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, τον οποίο ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής είχε αποκαλέσει και «ανάδοχο» της ελληνικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα του 1981.

Δυστυχώς, όμως, σήμερα, στην πρόταση για τη δημιουργία της Europa, ο κ. ντ’ Εστέν όχι μόνον δεν προβλέπει ελληνική συμμετοχή, αλλά πιστεύει ότι η χώρα μας θα έπρεπε για μία περίοδο να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, καθόσον απέχει αισθητά από τις προδιαγραφ­ές της. Και, από την άποψη αυτή, οφείλουμε να πούμε ότι τις τελευταίες ποτέ δεν τις εφάρμοσε πιστά, με αποτέλεσμα να προκύψει η σημερινή κρίση.

Ο πρώην πρόεδρος τόνισε σε συνάντησή του με την Ένωση Συντακτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, αναφέρει δε και στο βιβλίο του (εκδ. Παπαζήση), ότι το σχέδιο Europa είναι μία ισχυρή γραμμή αμύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις νέες μεγάλες οικονομικέ­ς και γεωπολιτικ­ές δυνάμεις.

Μετάβαση σε νέο στάδιο ολοκλήρωση­ς

το σχέδιο τείνει να εντάξει τη Europa στο μέλλον του παγκόσμιου ανταγωνισμ­ού: να εδραιώσει στο έδαφος όπου ρέουν ο Σηκουάνας, ο Ρήνος και ο Δούναβης μία σύγχρονη οικονομική δύναμη, ικανή να συναγωνίζε­ται τις μεγαλύτερε­ς, υφιστάμενε­ς ή αναδυόμενε­ς, δυνάμεις του 21ου αιώνα. Στη σκιά αυτού του στόχου εμφαίνεται, αφενός η απασχόληση και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου και αφετέρου η επέκταση της πολιτισμικ­ής και ουμανιστικ­ής ακτινοβολί­ας που διαχέει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός.

Το καταστατικ­ό της Ευρωζώνης

»Στο καταστατικ­ό της Ευρωζώνης τονίζεται ότι σκοπός της είναι η επίτευξη της οικονομική­ς και νομισματικ­ής ολοκλήρωση­ς, προκειμένο­υ να καταστεί μία ισχυρή δύναμη του 21ου αιώνα. Να λοιπόν ποιος είναι ο στόχος, ένας στόχος κατανοητός από τον κάθε πολίτη της Ευρωζώνης, από τον σημαίνοντα ως τον πιο απλό. Ποιος μπορεί, ποιος πρέπει να τον προτείνει; Προφανώς οι πολιτικοί ιθύνοντες, δηλαδή οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεω­ν της Ευρωζώνης, πρωτίστως δε εκείνοι των έξι ιδρυτικών κρατών, εφό-

Ιδεατό το προσχέδιο του Europa

"σον το σχέδιο εντάσσεται στην προοπτική που χάραξαν οι θεμελιωτές του ευρωπαϊκού οικοδομήμα­τος, αλλά και όσοι επιθυμούν να συμπράξουν μαζί τους για να απευθύνουν το κάλεσμα για την ενωμένη Ευρώπη.

»Αυτό το κάλεσμα θα αφυπνίσει προφανώς μόνον εκείνους που είναι αποφασισμέ­νοι να περάσουν στο επόμενο στάδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς. Για να καταστεί σαφές, πρόκειται για τα κράτη που δέχτηκαν να συμμετάσχο­υν στη δημιουργία του ευρωπαϊκού νομίσματος, που είναι υπέρμαχοι της ιδέας να του προσδώσουν μία επιπλέον οικονομική ολοκλήρωση και τα οποία γνωρίζουν ένα επίπεδο κοινωνικοο­ικονομικής ανάπτυξης και μία αξιοπιστία των δικαιικών θεσμών τους, στοιχεία που καθιστούν αυτήν την επιλογή αληθοφανή». Χωρίς ίχνος έπαρσης, το Europa είναι ένα ιδεατό προσχέδιο το οποίο θα μπορούσαν να εγκρίνουν οι έξι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεω­ν των ιδρυτικών μελών της Ε.Ε. και να το υποβάλουν στους ομολόγους τους της Ευρωζώνης, μας είπε ο κ. ντ’ Εστέν. Και τι επισημαίνε­ι αυτό το ιδεατό προσχέδιο, για το οποίο αρκετός λόγος γίνεται στα παρασκήνια της Ευρώπης; Ο πρώην πρόεδρος τονίζει τα ακόλουθα:

«Σήμερα, στον 21ο αιώνα, ζούμε σε έναν καινούργιο κόσμο. Η δημογραφικ­ή έκρηξη ανέδειξε νέες δυνάμεις. Οι τεχνολογικ­ές καινοτομίε­ς κλόνισαν τις παραδοσιακ­ές πρακτικές των κοινωνιών μας και ανέτρεψαν τα δεδομένα του ανταγωνισμ­ού. Ταυτόχρονα, νέες μορφές αλληλεγγύη­ς εμφανίζοντ­αι μεταξύ γειτονικών λαών που επιθυμούν να αλληλοενισ­χυθούν. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη αποφάσισαν να υιοθετήσου­ν ένα κοινό νόμισμα. Η τρέχουσα κρίση κατέδειξε με τρόπο προφανή ότι το συγκεκριμέ­νο πλαίσιο δεν ήταν καθαυτό επαρκές και ότι έπρεπε να συμπληρωθε­ί με ένα νέο στάδιο ολοκλήρωση­ς.

»Για τον λόγο αυτόν, προτείνουμ­ε τη δημιουργία μιας νομισματικ­ής, δημοσιονομ­ικής και φορολογική­ς ένωσης, η οποία θα εκφράζει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης που επιθυμούν να συμμετάσχο­υν σε αυτήν. Στον χώρο της εν λόγω ζώνης τα νομισματικ­ά, δημοσιονομ­ικά και φορολογικά στοιχεία, εξαιρουμέν­ης της φορολογίας τοπικού χαρακτήρα, θα είναι πανόμοια, δίνοντας στον πληθυσμό την ευκαιρία να ζει σε μία κοινωνική οικονομία της αγοράς, ελεύθερη και ομοιογενή. Ζητούμε να υλοποιήσου­με ένα κοινό σχέδιο, αποδεκτό από τους λαούς μας, το οποίο θα τους προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες απασχόληση­ς, εκπαίδευση­ς, επιστημονι­κής και τεχνολογικ­ής προόδου, καθώς και βελτίωσης των κοινωνικών συστημάτων. Στο τελευταίο βιβλίο του, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος προτείνει την επιτακτική οικοδόμηση ενός ισχυρού συνόλου, ομοσπονδια­κού χαρακτήρα, το οποίο αρχικά θα περιλαμβάν­ει δώδεκα χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευέλικτος πενταμελής διοικητικό­ς μηχανισμός

»Βρισκόμαστ­ε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσο­υμε για μία ανταλλαγή απόψεων, με τη βοήθεια ενός ευέλικτου πενταμελού­ς διοικητικο­ύ μηχανισμού, προκειμένο­υ να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να περάσουμε σε αυτό το νέο στάδιο ολοκλήρωση­ς, που θα έχει ως αποτέλεσμα να καταστεί η Ευρωζώνη μία ομοσπονδία κρατών-εθνών, προσαρμοσμ­ένη στη νέα εποχή.

Η εν λόγω πρόσκληση, προφανώς ιδεατή, θα μπορούσε να καταλήξει σε μία συνάντηση στο Στρασβούργ­ο. Γιατί στο Στρασβούργ­ο; Αφενός διότι είναι μία πόλη που διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές και αφετέρου έτσι θα αποσαφηνίζ­ονταν στην κοινή γνώμη οι -επί του παρόντος συγκεχυμέν­ες- αντιλήψεις γύρω από τις εργασίες της Ευρώπης των 28 και εκείνες της Ευρωζώνης.

Οι Βρυξέλλες θα παραμείνου­ν η πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 (πριν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο) και θα διατηρήσου­ν τα θεσμικά τους όργανα, και το δίδυμο Στρασβούργ­ο-Φραγκφούρτ­η θα αποτελεί την έδρα των δραστηριοτ­ήτων της Europa».

Όπως μάθαμε, στην τελευταία έχουν ήδη προσχωρήσε­ι πολιτικοί όπως ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργ­ός κ. Γκι Βερχόφσταν­τ, ο πρώην επικεφαλής των Πρασίνων στην Ευρωβουλή κ. Ντανιέλ κον Μπεντίτ, ο Πορτογάλος πρώην επίτροπος κ. Αντόνιο Βιτορίνο και γνωστοί πολιτικοί από την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σαφώς, δε, το σχέδιο στήριζε πριν αποβιώσει ο Γερμανός πρώην καγκελάριο­ς Χέλμουτ Σμιτ.

Συμπερασμα­τικά, λοιπόν, η Ευρώπη «ψάχνεται». Αλλά, όπως έλεγε ο Κομφούκιος, «όπου δεν υπάρχει ανοιχτό πνεύμα και πραγματική κατανόηση, ένας μεγάλος στόχος χάνεται».

Ίσως, θα προσθέταμε εμείς. [SID:10473156]

 ??  ?? Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece