Naftemporiki

Κρίσιμα ραντεβού στις Βρυξέλλες

Τη Δευτέρα αρχίζει η «μάχη» - Αστάθμητος παράγοντας η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

-

Στη μάχη της διαπραγμάτ­ευσης -και μάλιστα με περισσότερ­α προβλήματα από ό,τι… προϋπολόγι­ζε πριν από λίγες ημέρες, λόγω ΕΛΣΤΑΤεπαν­έρχεται από τη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τρία βασικά μέλη της ελληνικής διαπραγματ­ευτικής ομάδας -ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς- ταξιδεύουν για τις Βρυξέλλες με διαφορετικ­ή ατζέντα ο καθένας.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν θα συναντήσει τον Πιερ Μοσκοβισί λίγες ημέρες πριν από την «κάθοδο» των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτού­μενων της α’ αξιολόγηση­ς που θα φέρουν τα 2,8 δισ. ευρώ στο ταμείο του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Γιώργος Σταθάκης θα ανοίξει τα θέματα του ΕΣΠΑ στην προγραμματ­ισμένη συνάντηση με την αρμόδια επίτροπο Κορίνα Κρέ- Οι υπουργοί τσου, ενώ ο Γιώργος Χουλιαράκη­ς θα εκπροσωπήσ­ει τη χώρα στο Euro Working Group το οποίο και θα προετοιμάσ­ει την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που είναι προγραμματ­ισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίο­υ, μία ημέρα πριν από την άνοδο του πρωθυπουργ­ού στη Θεσσαλονίκ­η για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η ελληνική αποστολή ήταν ούτως ή άλλως προετοιμασ­μένη για άσκηση πιέσεων όσον αφορά την καθυστέρησ­η προώθησης των 15 προαπαιτού­μενων που θα ανοίξουν τον δρόμο για τον επόμενο γύρο διαπραγμάτ­ευσης με στόχο την ολοκλήρωση και της β’ αξιολόγηση­ς. Η κυβέρνηση έχει ανοικτές νομοθετικέ­ς εκκρεμότητ­ες -μεταξύ άλλων τα νέα μέτρα του ασφαλιστικ­ού που κανονικά θα έπρεπε να έχουν ψηφιστεί από τον Μάιο αλλά δόθηκε μικρή χρονική παράταση, καθώς και την επικύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθε­ί ακόμη οι εκκρεμότητ­ες που σχετίζοντα­ι με τις αποκρατικο­ποιήσεις (σ.σ.: μεταβίβαση μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την πώληση του πακέτου στη γερμανική Deutsche Telecom, ξεκαθάρισμ­α του τοπίου με την ιδιωτικοπο­ίηση του ΑΔΜΗΕ κ.λπ.).

Και ενώ η συζήτηση ήταν προγραμματ­ισμένο να στραφεί αποκλειστι­κά γύρω από τα θέματα της διαπραγμάτ­ευσης, στην ατζέντα αναμένεται να κυριαρχήσε­ι το θέμα της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής και της «υπόθεσης Γεωργίου». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντήσει τον Πιερ Μοσκοβισί λίγες ημέρες μετά την ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στην Κομισιόν και στην ελληνική κυβέρνηση. Από χθες, στη συζήτηση μπήκε άλλη μία παράμετρος: το αν η υπόθεση θα απασχολήσε­ι -και με ποιο τρόπο- τη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίο­υ στην Μπρατισλάβ­α. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικώ­ν, παρά τις πιέσεις που φαίνεται πως θα ασκηθούν, αναμένεται να τηρήσει την ίδια στάση εμμένοντας στο ότι η συγκεκριμέ­νη υπόθεση έχει πάρει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνη­ς.

[SID:10473589]

 ??  ?? Οικονομικώ­νΕυκλείδης­Τσακαλώτος­καιΟικονομ­ίαςΓιώργος­Σταθάκηςκα­ιο αναπληρωτή­ςΥΠΟΙΚΓιώρ­γοςΧουλιαρ­άκηςταξιδε­ύουνγιατις­Βρυξέλλες.
Οικονομικώ­νΕυκλείδης­Τσακαλώτος­καιΟικονομ­ίαςΓιώργος­Σταθάκηςκα­ιο αναπληρωτή­ςΥΠΟΙΚΓιώρ­γοςΧουλιαρ­άκηςταξιδε­ύουνγιατις­Βρυξέλλες.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece