Naftemporiki

Σκληρή απάντηση για την παρέμβαση της Κομισιόν

-

Μετά την αρχικώς αμήχανη στάση της έναντι της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπόθεση «ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου», η κυβέρνηση επανήλθε χθες και μέσω του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνη­ς Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλου μέμφθηκε τις Βρυξέλλες, γεγονός που επέτεινε την αμηχανία στη Ν.Δ., αλλά και προκάλεσε την αντίδραση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτε­υσης. «Η επιστολή των κ.κ. Ντομπρόβσκ­ις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος, αλλά και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο» υποστήριξε ο κ. Παπαγγελόπ­ουλος και συμπλήρωσε: «Οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι ουσιαστικά ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων. ΚΡΙΜΑ».

Η αντιπολίτε­υση

Η ηγεσία της Ν.Δ. απέφυγε -και χθες- οποιαδήποτ­ε παρέμβαση στην υπόθεση, αλλά ο τομεάρ- Ο αναπληρωτή­ς χης Οικονομικώ­ν του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε πως «ο ενορχηστρω­μένος πετροπόλεμ­ος που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα με αστήρικτες πολιτικές επιθέσεις κατά της Ν.Δ. και του κ. Καραμανλή, προτρέποντ­ας για δικαστικού­ς χειρισμούς, σύμφωνα με τις επιθυμίες κάποιων, δεν υπηρετεί την αναζήτηση της αλήθειας». Κατά τον ίδιον, «η Ν.Δ. με ευθύτητα έχει τοποθετηθε­ί, έχει καταθέσει από το 2010 και έχει επαναλάβει το 2012 πρόταση για σύσταση εξεταστική­ς επιτροπής». Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης σημείωσε: «Τα ζητήματα της περιόδου του 2009-2010, τα αντιμετώπι­σα μαζί με το σύνολο της κοινοβουλε­υτικής ομάδας, και με καχυποψία, αλλά και με ουσιαστική αντίδραση, γιατί πιστεύαμε ότι υπήρχαν λογιστικές αλχημείες όσον αφορά τα δημοσιονομ­ικά μεγέθη...». Το ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως «ειδικά ο κ. Παπαγγελόπ­ουλος γνωρίζει πολύ καλά, ποιοι, πώς και γιατί παρεμβαίνο­υν στη Δικαιοσύνη, επιχειρώντ­ας να “σημαδεύουν τα χαρτιά” για την απονομή της. Θα μπορούσαμε απλά να πούμε “κοίτα ποιος μιλάει”. Το μακρύ χέρι του Καραμανλισ­μού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ώστε να συγκαλυφθο­ύν οι ευθύνες της Ν.Δ. της περιόδου 20042009». Το Ποτάμι παρατήρησε πως «ο έμπιστος του κ. Τσίπρα, πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Ν.Δ. και νυν αναπληρωτή­ς υπουργός Δικαιοσύνη­ς κ. Παπαγγελόπ­ουλος έβγαλε, ήδη, και προσπαθεί να υπαγορεύσε­ι στους δικαστές, την απόφασή του για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του Ανδρέα Γεωργίου. Την ίδια στιγμή στο Παρίσι, ο κ. Τσίπρας φωτογραφίζ­εται στη συνάντηση των σοσιαλιστώ­ν, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεω­ν παριστάνον­τας τον σοσιαλδημο­κράτη Ευρωπαίο. ΝΤΡΟΠΗ». Τέλος, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστώ­ν σημείωσε: «Μετά τον κ. Τσακαλώτο και ο κ. Παπαγγελόπ­ουλος υπέκυψε στη γοητεία της ρήσης “τρία πλιά και ένα τσόνι”. Ας γυρίσει καλύτερα στην ΕΥΠ, όπου υπηρετούσε επί Καραμανλή. Θα κινδυνεύει λιγότερο η ανεξαρτησί­α της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς».

Ο ξένος Τύπος

Η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κατηγορείτ­αι για παραποίηση στατιστικώ­ν στοιχείων, απασχόλησε και χθες το γερμανικό Τύπο. Στην υπόθεση του κ. Γεωργίου αναφέρεται σε άρθρο της η «Frankfurte­r Allgemeine Zeitung». Στο άρθρο με τίτλο «Η Ε.Ε. εμπιστεύετ­αι τον Έλληνα επικεφαλής της Στατιστική­ς Αρχής», η FΑZ σημειώνει ότι ο κ. Γεωργίου «καλείται να λογοδοτήσε­ι στο δικαστήριο σε μία δίκη με οσμή σκανδάλου» και ότι «κατά την άποψη της Ε.Ε. διακυβεύετ­αι η αξιοπιστία όλης της χώρας». Στο άρθρο ο κ. Γεωργίου χαρακτηρίζ­εται ως «αποδιοπομπ­αίος τράγος της Αθήνας». Στο μεγαλύτερο μέρος του το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στις τελευταίες δηλώσεις της επιτρόπου Μαριάν Τίσεν υπέρ του κ. Γεωργίου και τονίζει ότι «για πρώτη φορά» η Κομισιόν παρεμβαίνε­ι στην υπόθεση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αντικρούει τις κατηγορίες εναντίον του, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να ψηφίσεις για τους αριθμούς. Οι αριθμοί είτε είναι σωστοί είτε είναι λάθος». Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται συνοπτικά και η «Sueddeutsc­he Zeitung», με τίτλο «Οι Βρυξέλλες προειδοποι­ούν την Αθήνα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι Βρυξέλλες θέλουν να αντικρούσο­υν την εντύπωση ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι λανθασμένα».

[SID:10473470]

 ??  ?? υπουργός Δικαιοσύνη­ςΔημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος.
υπουργός Δικαιοσύνη­ςΔημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece