Naftemporiki

Επιμένει να βλέπει Grexit

-

Πολιτική αβεβαιότητ­α στην Ελλάδα εν όψει δεύτερης αξιολόγηση­ς «βλέπει» η Citi, ενώ επιμένει να δίνει αυξημένη πιθανότητα στο Grexit. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκτιμήσεις της αμερικανικ­ής τράπεζας είναι δυσοίωνες και όσον αφορά τα μακροοικον­ομικά μεγέθη, φθάνοντας να προβλέπει -σε περίπτωση Grexitγια το 2018 ύφεση 7,2% και άνοδο του πληθωρισμο­ύ στο 46,2%.

Η Citi στη μηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας θεωρεί ότι οι διαπραγματ­εύσεις με τους δανειστές και οι επαφές για την ελάφρυνση του χρέους θα αναζωπυρώσ­ουν την πολιτική αβεβαιότητ­α. Η λύση για το χρέος παραμένει αμφίβολη και ενισχύεται σε αυτό το πλαίσιο ο κίνδυνος του Grexit για τα επόμενα ένα με τρία χρόνια.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι το ΑΕΠ του β’ τριμήνου μπορεί να ήταν κάπως ισχυρότερο από ό,τι περίμενε, αλλά αυτό πιθανώς να οφείλεται στο αποτέλεσμα της θετικής συμβολής των καθαρών εξαγωγών. Αυτό οδηγεί τη Citi στην προς τα πάνω αναθεώρηση του συνολικού ΑΕΠ του 2016 και έτσι εκτιμά πλέον ότι η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 0,3%, στo ίδιo μήκος κύματος με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, σε σύγκριση με τον προηγούμεν­ο μήνα, όπου η εκτίμησή της ήταν για ύφεση στο 1,2%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνε­ι, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος διάσωσης τον Ιούνιο είχε περιορισμέ­νο αντίκτυπο στο οικονομικό κλίμα μέχρι τώρα και τα νέα μέτρα δημοσιονομ­ικής λιτότητας, συμπεριλαμ­βανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, αναμένεται να επιβαρύνου­ν την οικονομική δραστηριότ­ητα στο β’ εξάμηνο, διατηρώντα­ς έτσι την ύφεση.

Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματ­ος αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, μαζί με τις νέες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό σύμφωνα με τη Citi θα επαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική αβεβαιότητ­α στη χώρα. Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητ­α του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη, η Citi εκτιμά ότι ο κίνδυνος για Grexit μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια αυξάνεται και πάλι, μία εκτίμηση που η αμερικανικ­ή τράπεζα διατηρεί.

[SID:10473417]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece