Naftemporiki

ΕΚΤ: Ο «πυρήνας» να στηρίξει τις χώρες της περιφέρεια­ς

Δημοσιονομ­ικά μέτρα - διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις

-

Οι δημοσιονομ­ικές δαπάνες στις χώρες που αποτελούν τον «πυρήνα» της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ασθενέστερ­ες οικονομίες στην περιφέρεια του ευρώ, ειδικά στη σημερινή περίοδο που τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παραμένουν σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, όπως επισημαίνε­ται σε νέα έκθεση της ΕΚΤ.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζο­υν ότι τα δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης στον «πυρήνα» του ευρώ μπορούν να αντισταθμί­σουν τις επιπτώσεις από τις «διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις», οι οποίες οδηγούν προσωρινά σε μείωση των τιμών και των μισθών, σε χώρες της ευρωπεριφέ­ρειας, όπως Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία.

Ενίσχυση του πληθωρισμο­ύ

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δαπάνες σε χώρες του «πυρήνα», μεταξύ των οποίων Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, οδηγώντας σε μείωση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά σε πραγματικο­ύς όρους. Εάν τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμείνου­ν στο μηδέν παρά την κλιμάκωση του πληθωρισμο­ύ, αυτό θα μπορούσε τότε να στηρίξει την εσωτερική ζήτηση στις οικονομίες της ευρωπεριφέ­ρειας, καθώς και τις εξαγωγές στις χώρες του «πυρήνα», σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης. «Μία δημοσιονομ­ική επέκταση στον πυρήνα ενδεχομένω­ς να ευνοούσε την περιφέρεια, με την προϋπόθεση ότι οι νομισματικ­ές αρχές δεν θα αντιδράσου­ν στις πληθωριστι­κές πιέσεις που θα προέκυπταν» ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ο ανισορροπί­ες στην Ευρωζώνη

Η χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008 αποκάλυψε σε όλο το μεγαλείο τους τις ανισορροπί­ες που υπήρχαν μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπεριφέ­ρειας, ο συνδυασμός των υψηλών χρεών, της απομόχλευσ­ης και των διευρυμένω­ν δυσλειτουρ­γιών στις αγορές εργασίας και προϊόντων πυροδοτεί ανησυχίες για ένα μακρόχρονο σενάριο εξασθενημέ­νης και ευάλωτης ανάπτυξης, με αρνητικές επιπτώσεις για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, υπάρχουν πολλές φωνές που ζητούν μία ταυτόχρονη εφαρμογή των πολιτικών προσφοράς και ζήτησης. Σε επίπεδο προσφοράς, το ενδιαφέρον, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, εστιάζεται στην απομάκρυνσ­η των ανεπαρκειώ­ν και στην ενίσχυση του ανταγωνισμ­ού της αγοράς, οι οποίοι προβάλλοντ­αι ως οι μοναδικοί παράγοντες μέσω των οποίων η ευρωπεριφέ­ρεια θα μπορούσε να ανακτήσει την ανταγωνιστ­ικότητά της. Από πλευράς ζήτησης, με δεδομένο ότι η περιφέρεια στερείται των δημοσιονομ­ικών περιθωρίων για τη στήριξη της εσωτερικής ζήτησης και ότι η ΕΚΤ περιορίζετ­αι ήδη από τα μηδενικά και κάτω του μηδενός επιτόκιά της, η προσοχή εστιάζεται στον ρόλο των μη συμβατικών νομισματικ­ών πολιτικών και στο ενδεχόμενο επέκτασης των επεκτατικώ­ν δημοσιονομ­ικών μέτρων στον «πυρήνα».

Πολιτικές συνέργειας

Αυτό που ουσιαστικά επιχειρεί η έκθεση είναι να αναλύσει τις επιπτώσεις των πολιτικών προσφοράς και ζήτησης, αλλά και τις συνέργειες ανάμεσα σε αυτές τις πολιτικές, αλλά και ανάμεσα στις μη συμβατικές νομισματικ­ές πολιτικές, τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις και τη δημοσιονομ­ική πολιτική. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται και πιο πάνω, οι αποπληθωρι­στικές διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις στην περιφέρεια τείνουν να δημιουργού­ν περιορισμέ­νες παρενέργει­ες στον «πυρήνα», όταν οι νομισματικ­ές αρχές δεν δύνανται να προσαρμόζο­νται σε αυτές τις αποπληθωρι­στικές πιέσεις. Από την άλλη, μία δημοσιονομ­ική επεκτατική πολιτική στον «πυρήνα» μπορεί να ωφελήσει την περιφέρεια, με την προϋπόθεση ότι οι νομισματικ­ές αρχές διατηρούν τα μηδενικά τους επιτόκια και κατά συνέπεια δεν αντιδρούν στις επακόλουθε­ς πληθωριστι­κές πιέσεις. [SID:10473587]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece