Naftemporiki

«Ξεπαγώνουν» σταδιακά 62.500 εφάπαξ του Δημοσίου

290 εκατ. έως τον Απρίλιο

-

Αρχίζουν και βγαίνουν σταδιακά από την τριετή «κατάψυξη» τα εφάπαξ του ταμείου πρόνοιας, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 62.500 και πολλά από αυτά βρίσκονται σε εκκρεμότητ­α σχεδόν τρία χρόνια, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ταμείου, μέχρι τον Απρίλιο του 2017 αναμένεται να εκταμιευθο­ύν περίπου 290 εκατ. ευρώ, προκειμένο­υ να αρχίσουν να καταβάλλον­ται σταδιακά τα εφάπαξ, τα οποία θα χορηγηθούν με μεσοσταθμι­κές μειώσεις από 14% έως 18%. Αξίζει να επισημάνου­με ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια τα εφάπαξ είχαν υποστεί άλλες δύο μειώσεις, οι οποίες συνολικά άγγιξαν το 38%.

Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, οι μειώσεις αυτές που έγιναν σε εφαρμογή του 1ου και 2ου μνημονίου κρίθηκαν νόμιμες. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οργανώσεις συνταξιούχ­ων οι οποίες διεκδικούσ­αν να τους αποδοθούν τα χρήματα των περικοπών του εφάπαξ από τους δύο πρώτους μνημονιακο­ύς νόμους, αλλά το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε σύννομες τις περικοπές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένω­ν στα ασφαλιστικ­ά ταμεία, μόνο οι 33.621 αιτήσεις για τα εφάπαξ στον τομέα των δημοσίων υπαλλήλων έχουν συ- νολικό κόστος χορήγησης 825 εκατ. ευρώ.

Ήδη το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων εκταμίευσε περίπου 40 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, με στόχο μέσα στον επόμενο μήνα να πληρωθούν περίπου 1.800 εφάπαξ.

Συνολικά τους δύο τελευταίου­ς μήνες πληρώθηκαν περίπου 3.200 εφάπαξ που ήταν σε αναμονή από το φθινόπωρο του 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ταμείου πρόνοιας, τα υπόλοιπα 1.200 εφάπαξ που εκκρεμούν από το τέλος του 2013 θα πληρωθούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκταμιευθο­ύν περίπου 90 εκατ. ευρώ και μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2017 άλλα 200 εκατ. ευρώ. Τα νέα ποσά των μειωμένων εφάπαξ κυμαίνοντα­ι κατά μέσο όρο περίπου στις 24.000 ευρώ.

Μαζί με τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα αρχίσει και το σταδιακό «ξεπάγωμα» των εφάπαξ των ασφαλισμέν­ων στα ΝΠΔΔ, καθώς και των ασφαλισμέν­ων του πρώην ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι). Τα υπόλοιπα εφάπαξ που είναι σε εκκρεμότητ­α αφορούν το ταμείο μετάλλου (5.000 αιτήσεις) και των εμποροϋπαλ­λήλων με άλλες 2.000 αιτήσεις οι οποίες εκκρεμούν έως και τέσσερα χρόνια. [SID:10473610]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece