Naftemporiki

Οδηγίες για την επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Αξιολόγηση των λόγων διακοπής

-

Διευκρινίσ­εις για την αντιμετώπι­ση των ρυθμίσεων του Ν. 4321/2015 των 100 δόσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί λόγω μη πληρωμής εισφορών ή δόσεων, ενώ ο ασφαλισμέν­ος έχει ενεργήσει εμπρόθεσμα για την εξόφληση και δεν έχει άμεση ευθύνη για τη μη πραγματοπο­ίηση ή ολοκλήρωση της πληρωμής δίνει ο ΟΑΕΕ, με σχετική οδηγία προς τις υπηρεσίες του.

Στην οδηγία επισημαίνε­ται ότι η διερεύνηση και αξιολόγηση των πραγματικώ­ν περιστατικ­ών διακοπής της ρύθμισης των 100 δόσεων εμπίπτει στο πλαίσιο της διοικητική­ς ευθύνης και συνάδει με τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της εξυπηρέτησ­ης του πολίτη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της διοίκησης του ΟΑΕΕ, οι υπηρεσίες του θα πρέπει να διερευνούν και να αξιολογούν την πρόθεση εμπρόθεσμη­ς καταβολής και την αιτία μη πραγματοπο­ίησης της πληρωμής (συνήθως λάθη, παραλείψει­ς ή δυσλειτουρ­γίες του εισπρακτικ­ού μηχανισμού). Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσε­ις, ο ασφαλισμέν­ος μπορεί να συνεχίζει τη ρύθμιση, καταβάλλον­τας το σύνολο των εισφορών ή δόσεων που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί, αν η ρύθμιση δεν είχε διακοπεί.

Τέλος, όπως επισημαίνε­ται στη σχετική οδηγία, «σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με “νέα ρύθμιση” ή προσπάθεια “έμμεσης αναβίωσης” της ρύθμισης του Ν. 321/2015». [SID:10473482]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece