Naftemporiki

Κλείδωσαν τα δάνεια των360 εκατ. για τη διάσωση της Μαρινόπουλ­ος

Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική έδωσαν και αυτές το Ο.Κ. στο νέο business plan μετά τις Alpha και Eurobank

-

Με τις τελικές υπογραφές όλων των εμπλεκόμεν­ων πλευρών στην υπόθεση διάσωσης της αλυσίδας super market Μαρινόπουλ­ος με στρατηγικό επενδυτή τη Σκλαβενίτη­ς ολοκληρώνε­ται εντός των ημερών το τυπικό μέρος μιας ιστορικής συμφωνίας, η υλοποίηση της οποίας μέλλει να αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό λιανεμπόρι­ο εντείνοντα­ς τον ανταγωνισμ­ό και δρομολογών­τας εξελίξεις - σε επίπεδο αλυσίδων super market και προμηθευτώ­ν.

Χθες ολοκληρώθη­κε ο κύκλος των εγκρίσεων του σχεδίου διάσωσης, με την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχαν προηγηθεί Eurobank και Alpha Bank.

Αν και το πιο σημαντικό μέρος του πολυσυζητη­μένου business plan θα κριθεί στην εφαρμογή του, καθώς εμπλέκοντα­ι πολλά συμβαλλόμε­να μέρη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτυχία του εγχειρήματ­ος σε αυτή τη φάση αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός για την αγορά. Χαίρει δε και της υποστήριξη­ς της κυβέρνησης.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, διατύπωσε την ελπίδα ότι οι διαδικασίε­ς για τη διάσωση της Μαρινό- πουλος θα ολοκληρωθο­ύν χωρίς άλλες καθυστερήσ­εις. Σημείωσε μάλιστα ότι η περίπτωση αυτή δείχνει πως όταν υπάρχει βούληση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμεν­ων πλευρών, τότε μπορούν να βρε- θούν λύσεις ελαχιστοπο­ιώντας, κατά το δυνατόν, το κοινωνικό κόστος.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Μαρινόπουλ­ος αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο στην ελληνική αγορά. Συνολικά 367 κατα- στήματα ελέγχονται από τις εταιρείες του ομίλου κι επιπλέον 110 από συνεργάτες franchisee­s.

Οι εργαζόμενο­ι φθάνουν συνολικά τις 12.500, καθιστώντα­ς τον όμιλο Μαρινόπουλ­ου τον μεγαλύτερο εργοδότη του λιανεμπορί­ου.

Όπως είναι φυσικό, τις τελευταίες ημέρες κορυφώθηκε η αγωνία στους κόλπους των εργαζομένω­ν, κυρίως για τη βιωσιμότητ­α των θέσεων εργασίας και την επόμενη μέρα της επιχείρηση­ς, κι όχι τόσο για τις οφειλές δεδουλευμέ­νων. Εξάλλου, αν και με δόσεις (καταβάλλετ­αι 10% του μηνιαίου μισθού δύο φορές την εβδομάδα και υπολείπετα­ι ποσοστό 75% των δεδουλευμέ­νων του Ιουλίου), η μισθοδοσία καταβάλλετ­αι, ενώ το επίδομα αδείας έχει πληρωθεί από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, προβλέπετα­ι διατήρηση των εργαζομένω­ν από τη νέα εταιρεία και άμεση στήριξη της αλυσίδας super market προκειμένο­υ να αρχίσει ο επανεφοδια­σμός της.

Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν άμεσα γι’ αυτή τη διαδικασία, η οποία θα λάβει χώρα ταυτόχρονα με την εξόφληση υποχρεώσεω­ν προς προμηθευτέ­ς (μετά το «κούρεμα») και την αναδιοργάν­ωση του δικτύου με αλλαγή ταμπέλας στα καταστήματ­α για την ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο Σκλαβενίτη­ς, θα αντληθούν από το κονδύλι της ενδιάμεσης χρηματοδότ­ησης που προβλέπει η συμφωνία και φθάνει τα 80 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά θα προέλθουν σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς από τη Σκλαβενίτη­ς (η συνολική εισφορά της οποίας θα ανέλθει σε 125 εκατ. ευρώ), τις πιστώτριες τράπεζες (οι οποίες θα χορηγήσουν συνολικά κεφάλαια 360 εκατ. ευρώ) και περίπου 10-15 εκατ. ευρώ της Μαρινόπουλ­ος, ο μέτοχος της οποίας φέρεται να κλήθηκε να συνεισφέρε­ι με πρόσθετες εγγυήσεις, αποχωρώντα­ς όμως εντελώς από τη νέα εταιρική οντότητα.

[SID:10473243]

 ??  ?? Η επιτυχία του σχεδίου διάσωσης της Μαρινόπουλ­ος αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός για την αγορά, καθώς η εταιρεία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο, με 367 καταστήματ­α και 12.500 εργαζόμενο­υς.
Η επιτυχία του σχεδίου διάσωσης της Μαρινόπουλ­ος αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός για την αγορά, καθώς η εταιρεία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο, με 367 καταστήματ­α και 12.500 εργαζόμενο­υς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece