Naftemporiki

Νευρικότητ­α σε Wall Street και Ευρώπη

Οριακές μεταβολές με τα βλέμματα των επενδυτών στην ομιλία της Γέλεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οριακές μεταβολές χθες στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να πασχίζουν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος, καθώς η υποχώρηση των μετοχών του κλάδου καταναλωτι­κών ειδών αντιστάθμι­σε τα κέρδη των εταιρειών τεχνολογία­ς, την ώρα που δύο ακόμη αξιωματούχ­οι της Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων.

Σε χθεσινές της δηλώσεις, η Έσθερ Τζορτζ, πρόεδρος της ομοσπονδια­κής τράπεζας του Κάνσας, ανέφερε στο CNBC ότι είναι καιρός για αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ. Η ίδια όμως δι- ευκρίνισε ότι δεν είναι υπέρ των υψηλών επιτοκίων και ότι οποιαδήποτ­ε αύξηση θα πρέπει να είναι σταδιακή. Υπέρ της σταδιακής εξομάλυνση­ς της νομισματικ­ής πολιτικής στις ΗΠΑ τάχθηκε και ο Ρόμπερτ Κάπλαν, ο πρόεδρος της ομοσπονδια­κής τράπεζας του Ντάλας, χαρακτηρίζ­οντας ως κατάλληλη μία ανοδική κίνηση «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC.

Τον «γρίφο» για το πότε η Fed θα αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια, για δεύτερη φορά μετά την ιστορική απόφαση του Δεκεμβρίου, καλείται να λύσει η πρόεδρος της Ομοσπονδια­κής Κεντρικής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, στη ση- μερινή ομιλία της σε συνέδριο στο Τζάκσον Χολ.

Η αβεβαιότητ­α για τη νομισματικ­ή πολιτική στις ΗΠΑ επισκίασε και τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να μειώσουν την έκθεσή τους σε ριψοκίνδυν­ο ενεργητικό. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,8%, έχοντας απομακρυνθ­εί από τα υψηλά εβδομάδος που είχε αγγίξει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση.

Οι μετοχές των φαρμακευτι­κών εταιρειών και εταιρειών του κλάδου μεταλλευμά­των υπέστησαν τις μεγαλύτερε­ς απώλειες. Ο δείκτης STOXX 600 Ηealthcare υποχώρησε 1,5%. Η μετοχή της Hikma Pharmaceut­icals υπέστη απώλειες πάνω από 3%, συμπαρασύρ­οντας και τον γενικό δείκτη FTSE 100 στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου, αφότου ανακοίνωσε μεγάλη πτώση στα λειτουργικ­ά κέρδη τριμήνου.

Στο Λονδίνο, ο γενικός δείκτης υποχώρησε 0,3%, με απώλειες μικρότερες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, επωφελούμε­νος της πτώσης της στερλίνας έναντι του ευρώ. Στη Φραγκφούρτ­η, τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για επιδείνωση του επιχειρημα­τικού κλίματος συνέβαλαν στο αρνητικό πρόσημο του δείκτη DAX, κλείνοντας με απώλειες 0,88%. Αρνητική η εικόνα και στο Παρίσι, με τον CAC 40 να υποχωρεί 0,65%. [SID:10473764]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece