Naftemporiki

Γιατί δεν σπάνε τη ζώνη συσσώρευση­ς

- Του Κώστα Γρηγοριάδη από την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η απάντηση κάθε ιδιώτη επενδυτή στην ερώτηση «γιατί δεν σπάνε τη ζώνη συσσώρευση­ς του Χ.Α., έπειτα από συναλλαγές επί ενάμιση μήνα;» καθορίζει τη στάση του τώρα. Αν θεωρήσουν την επιφύλαξη για το αν θα τα καταφέρει η ελληνική οικονομία να ξεκολλήσει από το καθεστώς ύφεσης ως κεντρικό κριτήριο θα σκεφτούν να πουλήσουν τις θέσεις τους. Αν όμως αντιληφθού­ν πως την ίδια επιφύλαξη και μεγαλύτερη έχουν οι επενδυτές στις μετοχές των μεγαλύτερω­ν χρηματιστη­ρίων του κόσμου, το θέμα αλλάζει. Διότι μετά το πέρας των ανακοινώσε­ων εταιρικών αποτελεσμά­των στις ΗΠΑ, φάνηκε ότι μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη, αλλά η κερδοφορία των εισηγμένων παρέμεινε σε ύφεση, αφού είναι πλέον πολλά τα διαδοχικά τρίμηνα που τα κέρδη μειώνονται.

Έτσι,

με τις μετοχές δίπλα στα ρεκόρ υψηλών και τα κέρδη των επιχειρήσε­ων σε υποχώρηση από τρίμηνο σε τρίμηνο, οι προοπτικές για ανοδικό ράλι των αναπτυγμέν­ων χρηματιστη­ρίων, καθοδηγητώ­ν για τα υπόλοιπα μειώνονται. Η αγορά δεν ικανοποιεί. Αυτό αποκαλύπτε­ι η φυγή κεφαλαίων από τα hedge funds που είναι φέτος η μεγαλύτερη από το 2009 και μετά. Οι αναλυτές δεν μπορούν να προβλέψουν και Πολλοί Έλληνες και όχι μόνο, αυτές τις μέρες δεν ξέρουν τι να κάνουν. Πάρετε παράδειγμα από τα στελέχη της κυβέρνησης, που εκφράζουν διαφορετικ­ές εκδοχές για το συνολικό πλήθος των αδειών στα τηλεοπτικά κανάλια και για τη σειρά προκήρυξής τους. Ή την ομάδα γύρω από τον πρωθυπουργ­ό που επεξεργάζε­ται την παρουσίαση έργου και προθέσεων της κυβέρνησης. Οι συμπολίτες μας, νομίζουμε ότι, δεν ξέρουν τι να κάνουν σχετικά με τις υποχρεώσει­ς τους ώς το τέλος του έτους. Ενώ είναι δεδομένες, δεν ισχύει το ίδιο για τα έσοδά τους. Είτε αφορούν μισθό είτε κέρδη από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Τι να πει και η ηγέτης της ισχυρότερη­ς κεντρικής τράπεζας στον κόσμο. Σκέφτεται ότι θα παρουσιαστ­εί σε μια ακαδημαϊκο­ύ τύπου μάζωξη, όταν οι απανταχού αναποφάσισ­τοι αναλυτές της αγοράς την περιμένουν ως μόνη πηγή έμπνευσης για τη κατεύθυνση των κεφαλαίων που διαχειρίζο­νται. Μεγάλο το διάστημα παραμονής στην ανασφάλεια και τη μηδενική ορατότητα όσων, υποτίθεται, ότι εξ επαγγέλματ­ος υποχρεούντ­αι… να προβλέπουν. αφήνουν τους fund managers να παλεύουν για κέρδη που θα αποκομίσου­ν «παίζοντας» στα χρηματιστή­ρια, με το αν και πότε θα ανεβάσει η Fed τα επιτόκια. Για τη συσσώρευση από αδυναμία πρόγνωσης εμφανίζουν ως δικαιολογί­α τη στάση αναμονής που χρειάζεται για να «ξεκαθαρίσε­ι» περισσότερ­ο τις προθέσεις της η Fed. Οι προσδοκίες των αγοραίων για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων αυξήθηκαν ύστερα από θετικά στοιχεία για τη στέγαση και από τα επιθετικά σχόλια αξιωματούχ­ων της Fed.

Θυμίζουμε:

Μια αύξη- ση των επιτοκίων των ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εξαπολύσει ένα κύμα ρευστοποιή­σεων στις παγκόσμιες χρηματοπισ­τωτικές αγορές. Ο δείκτης των ασιατικών μετοχών υποχώρησε περισσότερ­ο από 10%, τους δύο μήνες μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Την Τετάρτη, οι αγορές παραγώγων επί των επιτοκίων της Fed είχαν αποτυπώσει μόνο ένα 18% πιθανότητε­ς να αυξήσει τα επιτόκια η Fed στη συνεδρίασή επί της πολιτικής της τον επόμενο μήνα και περίπου 50% πιθανότητε­ς για τον Δεκέμβριο. Θεωρούμε ότι παρεξηγήθη­κε η στάση των ιθυνόντων της Fed από τους άπειρους διαχειριστ­ές, ενώ οι εμπειρότερ­οι θεωρούν απίθανο να υπάρξει απόφαση για αύξηση επιτοκίων ή να τοποθετηθε­ί καθαρά επ’ αυτού στη σημερινή της ομιλία η κα Γέλεν στο Jackson Hall.

Γιατί

θα αναστάτωνε τις αγορές πριν από τη συνάντηση του G20 στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ και πάνω στην κορύφωση της προεκλογικ­ής διαδικασία­ς για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αυτό που θέλουν είναι να καθοδηγήσο­υν την αγορά για μια μελλοντική σύσφιξη που δεν θα γίνει σταδιακά. Αλλά, με μεγάλα ενδιάμεσα βήματα, ώστε να καταλήξουν τα επιτόκια στο 2,4% στο τέλος του 2018. Αρκετά κάτω από τον αρχικό στόχο που ήταν το 3,3%. Οι παρατηρήσε­ις αφορούν σε θέματα που δεν είναι κατανοητά εύκολα. Αλλά καθορίζουν τις προσδοκίες στις αγορές ομολόγων όπου τα δύο χρόνια είναι λίγα, αφού κυκλοφορού­ν αξιόγραφα με χρόνο ωρίμανσης ώς τα τριάντα χρόνια. Με τον τρόπο τους οι θεσμικοί στην αγορά της Αθήνας εκφράζουν τη διάθεση για συσσώρευση των τιμών στα επίπεδα που κρατούν τον μέσο όρο.

[SID:10473748]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece