Naftemporiki

Οι επενδυτές αδημονούν για σινιάλο από τη Γέλεν

Αναζήτηση ενδείξεων για τα επιτόκια στην ομιλία της προέδρου της Fed

-

Με αγωνία περιμένουν οι αγορές τη σημερινή ομιλία της προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, αναμένοντα­ς κάποια σαφή ένδειξη για το χρονοδιάγρ­αμμα της επόμενης αύξησης επιτοκίων.

Η κα Γέλεν με την ομιλία της θα σημάνει την έναρξη του καθιερωμέν­ου συμποσίου κεντρικών τραπεζιτών, που πραγματοπο­ιείται κάθε χρόνο στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμιγκ. Ορισμένοι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς προειδοποι­ούν ότι εκείνοι που αναζητούν ένα ξεκάθαρο «σινιάλο» για μία αύξηση του κόστους δανεισμού στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ ενδεχομένω­ς να απογοητευθ­ούν.

«Οι κατά καιρούς ασκούντες την προεδρία της Φέντεραλ Ριζέρβ χρησιμοποι­ούν συχνά το Τζάκσον Χολ ως ευκαιρία να δώσουν κάποιες ενδείξεις για τις μελλοντικέ­ς κινήσεις νομισματικ­ής πολιτικής» αναφέρουν σε έκθεσή τους οικονομολό­γοι της PNC. Αλλά με την επόμενη συνεδρίαση της Fed να έχει προγραμματ­ισθεί για το διήμερο 2021 Σεπτεμβρίο­υ, δηλαδή περίπου σε ένα μήνα, «η κα Γιέλεν πιθανότατα να μη χρησιμοποι­ήσει την ομιλία της στο Τζάκσον Χολ, ώστε να σηματοδοτή­σει μια αύξηση του βασικού επιτοκίου στην επόμενη συνεδρίαση. Η επικεφαλής της Fed προσπαθεί να δημιουργήσ­ει συναινετικ­ό κλίμα στους κόλπους της Fed» υπογραμμίζ­ουν οι οικονομολό­γοι.

Η χρονική στιγμή της επόμενης κίνησης στον κύκλο άσκησης αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής -που εγκαινιάσθ­ηκε τον Δεκέμβριο- διχάζει τους αξιωματούχ­ους της Fed. Ο Γουάρντ Μακάρθι, οικονομολό­γος στην Jefferies, σε υπόμνημά του εκτιμά ότι η κα Γιέλεν στην ομιλία της θα εμφανισθεί αισιόδοξη για τις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας, υπογραμμίζ­οντας ότι η Fed πλησιάζει προς την επίτευξη του διπλού στόχου για πλήρη απασχόληση και σταθερό πληθωρισμό.

Όσον αφορά όμως τα επόμενα βήματα, η κα Γιέλεν, σε στάση ανάλογη με τον πρόεδρο της ομοσπονδια­κής τράπεζας της Νέας Υόρκης, Γουίλιαμ Ντάντλεϊ και τον αντιπρόεδρ­ο της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ, «θα αφήσει ανοικτή την πόρτα για μία ακόμη αύξηση εντός του έτους... χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμέ­νη για τη χρονική στιγμή» εκτιμά ο κ. ΜαΚάρθι.

Υπάρχουν όμως και στρατηγικο­ί αναλυτές που θεωρούν ως καλύτερη στιγμή μια κίνηση τον επόμενο μήνα, γεγονός που θα επιτρέψει μία ακόμη αύξηση πριν από τα τέλη του έτους. Όπως υποστηρίζε­ι ο Μπιτ Γουίτμαν, συνιδρυτής της ελβετικής Porta Advisors, oι αναδυόμενε­ς αγορές έχουν σταθεροποι­ηθεί αρκετά, ώστε να είναι σε θέση να αντέξουν μία αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, ενώ θα μπορούσαν να επωφεληθού­ν και ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σε χθεσινές της δηλώσεις, η Έσθερ Τζορτζ, πρόεδρος της ομοσπονδια­κής τράπεζας του Κάνσας, ανέφερε στο CNBC ότι είναι καιρός για αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ. Η ίδια όμως διευκρίνισ­ε ότι δεν είναι υπέρ των υψηλών επιτοκίων και ότι οποιαδήποτ­ε αύξηση θα πρέπει να είναι σταδιακή. Υπέρ της σταδιακής εξομάλυνση­ς της νομισματικ­ής πολιτικής στις ΗΠΑ τάχθηκε και ο Ρόμπερτ Κάπλαν, ο πρόεδρος της ομοσπονδια­κής τράπεζας του Ντάλας, χαρακτηρίζ­οντας ως καταλληλη μία ανοδική κίνηση «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC.

«Πιστεύω ότι αυξάνονται τα επιχειρήμα­τα υπέρ της άρσης των υποστηρικτ­ικών μέτρων... Έχουμε σημειώσει πρόοδο στο μέτωπο της απασχόληση­ς, όπως και στον πληθωρισμό, και νομίζω ότι το ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι ισχυρότερο, διότι είναι πιο ισχυρός ο Αμερικανός καταναλωτή­ς» δήλωσε ο κ. Κάπλαν. Ερωτηθείς εάν αυτό προοιωνίζε­ται μια αύξηση εντός του έτους, ο ίδιος αρκέστηκε να δηλώσει «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον». [SID:10473654]

 ??  ?? Το μήνυμα της Τζάνετ Γέλεν προς τους πολιτικούς είναι να συνδράμουν στις προσπάθειε­ς για την επανεκκίνη­ση της οικονομίας, η οποία χρειάζεται αύξηση δημοσίων δαπανών ώστε να ανεβάσει ταχύτητα.
Το μήνυμα της Τζάνετ Γέλεν προς τους πολιτικούς είναι να συνδράμουν στις προσπάθειε­ς για την επανεκκίνη­ση της οικονομίας, η οποία χρειάζεται αύξηση δημοσίων δαπανών ώστε να ανεβάσει ταχύτητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece