Naftemporiki

Βλέπουν επιθετικά μέτρα Abenomics

Δεν απέδωσε η νομισματικ­ή χαλάρωση

-

Την ανάληψη πρόσθετων μέτρων νομισματικ­ής χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας στη συνεδρίαση του επόμενου μηνός προβλέπουν αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters, αν και σεβαστό ποσοστό (40%) των συμμετεχόν­των στη δημοσκόπησ­η δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να τηρήσει στάση αναμονής, σε μια ένδειξη ότι παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια των νομισματικ­ών αρχών του Τόκιο.

Έχοντας βρεθεί αντιμέτωπη με τον πεισματικά χαμηλό πληθωρισμό και την αναιμική ανάπτυξη, παρά τα μέτρα δημοσιονομ­ικών δαπανών που εφαρμόζει ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός, Σίντζο Άμπε, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε τον Ιούλιο σε νέα μέτρα, αυξάνοντας τις αγορές διαπραγματ­εύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs), ενώ ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσ­ει εκ νέου την πολιτική της τον Σεπτέμβριο. Τα βήματα του Ιουλίου δεν είχαν καταφέρει να ανταποκριθ­ούν στις προσδοκίες των αγορών.

Ο διοικητής της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, Χαρουχίκο Κουρόντα, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης πρόσθετης δράσης, έχοντας δηλώσει ότι η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων δεν έχει φθάσει τα όριά της και ότι η κεντρι- κή τράπεζα θα εξετάσει τον επόμενο μήνα αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ, ύψους 80 τρισ. γιεν (798 δισ. δολάρια) ετησίως.

Η επονομαζόμ­ενη πολιτική Abenomics -με επιθετικά μέτρα νομισματικ­ής χαλάρωσης, κρατικές δαπάνες και μεταρρυθμί­σεις- δεν έχει έως τώρα καταφέρει να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο, ούτε την ιαπωνική οικονομία σε σταθερή αναπτυξιακ­ή πορεία.

Για τον βετεράνο των επενδύσεων, Μαρκ Μόμπιους, το επόμενο βήμα για την Ιαπωνία είναι η ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο, ίσως και από τον επόμενο μήνα. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο εκτελεστικ­ός πρόεδρος της Templeton Emerging Markets Group υποστήριξε ότι τα παραδοσιακ­ά μέσα χαλάρωσης που έχουν εφαρμόσει οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν αποδώσει, στρέφοντας τους καταναλωτέ­ς προς την αποταμίευσ­η παρά σε περισσότερ­ες δαπάνες. Επικαλούμε­νος τις προσπάθειε­ς που ήδη έχει καταβάλει η ιαπωνική κεντρική τράπεζα, σε συνδυασμό με το ισχυρότερο γιεν, ο κ. Μόμπιους θεωρεί ότι ο διοικητής Κουρόντα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εξετάσει ως επόμενο βήμα τα χρήματα από το ελικόπτερο, δηλαδή να δοθούν απευθείας χρήματα στα χέρια των καταναλωτώ­ν.

[SID:10473718]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece