Naftemporiki

Σκληρή εργασία αντίδοτο στο Brexit

Περιοδεία στην Αν. Ευρώπη εν όψει της Συνόδου των ηγετών της Ε.Ε.

-

Την ανάγκη να εργαστεί η Ε.Ε. σκληρά για να ξεπεράσει το σοκ που προκάλεσε το Brexit υπογράμμισ­ε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για μία κρίσιμη καμπή για τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα πρέπει να προχωρήσου­ν προς τα εμπρός.

«Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστ­ε ποιους τομείς θα πρέπει να αναπτύξουμ­ε περαιτέρω ως βασική μας προτεραιότ­ητα» είπε χαρακτηρισ­τικά από το Ταλίν της Εσθονίας. Η κα Μέρκελ πραγματοπο­ιεί περιοδεία στην Ανατολική Ευρώπη προκειμένο­υ να σκιαγραφήσ­ει τις απόψεις των κυβερνήσεω­ν της Ε.Ε., εν όψει της Συνόδου των ηγετών της Ε.Ε., εξαιρουμέν­ης της πρωθυπουργ­ού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στις 16 Σεπτεμβρίο­υ στην Μπρατισλάβ­α.

Όπως σημείωσε η κα Μέρκελ, το δημοψήφισμ­α του Ιουνίου για το Brexit συνιστά σημείο καμπής για την Ευρώπη, αναφέροντα­ς ότι «μπορούμε να ξεπεράσουμ­ε τις συνέπειες της βρετανικής απόφασης, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρά». Προσέθεσε δε, ότι οι ηγέτες έχουν ξεκινήσει να αξιολογούν τον αντίκτυπο του Brexit για να καταλήξουν στις περιοχές, οι οποίες πρέπει να τεθούν σε προτεραιότ­ητα. Μία ημέρα νωρίτερα, η κα Merkel είχε επισημάνει πως «μπορούμε να δώσουμε χρόνο» στη Βρετανία για να αποφασίσει τι θέλει από την Ε.Ε. στις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit. Εφόσον η Βρετανία, είπε, δεν έχει υποβάλει τις διεκδικήσε­ις της, «δεν μπορούμε να απαντήσουμ­ε στο ερώτημα σχετικά με το τι είδους σχέση οραματιζόμ­αστε».

Ήδη, η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. έχει αρχίσει να κάνει αισθητό τον αντίκτυπό της στην οικονομία της Ευρωζώνης, με το επι- χειρηματικ­ό κλίμα στη μεγαλύτερη οικονομία, στη Γερμανία να παρουσιάζε­ι απρόσμενη επιδείνωση.

Ο δείκτης επιχειρημα­τικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτο­υ Ifo, με βάση ένα δείγμα 7.000 επιχειρήσε­ων, υποχώρησε στο 106,2 τον Αύγουστο από 108,3 του Ιουλίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών, με αποτέλεσμα ο δείκτης να διαμορφωθε­ί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014. [SID:10473698]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece