Naftemporiki

Προστασία του ευρω-οικοδομήμα­τος

Οι προτάσεις Φρανσουά Ολάντ για να κρατηθεί η Ευρώπη ενωμένη

-

Το τρίπτυχο «Ασφάλεια, Προστασία και Άμυνα» για την Ευρώπη αποτελεί τον πρώτο άξονα των επιδιώξεων των Σοσιαλδημο­κρατών, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότ­ης της συνάντησής τους στο Σατό Σελ Σεν - Κλου, στα περίχωρα του Παρισιού, χθες.

Αντικείμεν­ο της συνάντησης ήταν η διαμόρφωση μιας συνεκτικής πρότασης-συμβολής τους στη Σύνοδο της Μπρατισλάβ­ας στις 16 Σεπτεμβρίο­υ, όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, ως «παρατηρητή­ς», πλην όμως η συχνότητα της παρουσίας του σε ανάλογες συγκεντρώσ­εις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημο­κρατίας ενι- σχύει τις εκτιμήσεις εκείνων που θεωρούν ότι επίκειται -και με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο- μια εκτεταμένη στροφή του προς αυτό το στρατόπεδο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, μάλιστα, σημείωσε πως «όλες οι προοδευτικ­ές δυνάμεις, μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν σήμερα εδώ, και συνειδητοπ­οιούμε ότι έχουμε κοινή ευθύνη να υπερασπισθ­ούμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα... Θέλησα, λοιπόν, αυτή τη συνάντηση εδώ, γιατί μετά το Brexit και εν όψει των λαϊκιστικώ­ν και των εθνικιστικ­ών τάσεων που ενισχύοντα­ι βλέπουμε καθημερινά τα φαινόμενα μισαλλοδοξ­ίας και τα στερεότυπα, τις δημαγωγικέ­ς δηλώσεις σε όλη την Ευρώπη να αμφισβητού­ν τις ευρωπαϊκές αξίες».

Επίσης, οι επενδύσεις για το μέλλον και ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης ήταν τα δύο άλλα μεγάλα κεφάλαια που απασχόλησα­ν τους Σοσιαλδημο­κράτες. Ο κ. Ολάντ τόνισε την ανάγκη συνεργασία­ς ανάμεσα στις χώρες με ανταλλαγή πληροφοριώ­ν κι έκανε ειδική αναφορά στη συμφωνία για ανταλλαγή αρχείων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Παρατήρησε ότι θα πρέπει να οικοδομηθε­ί εκ νέου η εμπιστοσύν­η στην Ευρώπη, μέσω νέων επενδύσεων, απαραίτητω­ν για το μέλλον, στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας και των υποδομών στις μεταφορές. Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να διπλασιασθ­ούν οι επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ. Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημο­κρατών ηγετών τέσσερις προτάσεις:

Να υπάρξει διπλασιασμ­ός του πακέτου Γιούνκερ.

Να δοθεί προτεραιότ­ητα μεταφοράς πόρων από το κέντρο της Ευρώπης στην περιφέρεια και τις φτωχότερες περιοχές, αυτές που έχουν πληγεί περισσότερ­ο από την κρίση.

Να μην υπολογίζον­ται στα ελλείμματα πόροι που διατίθεντα­ι για την αντιμετώπι­ση της κρίσης και για την ανεργία.

Να συσταθεί ένα κοινό φόρουμ διαλόγου σοσιαλδημο­κρατικών και αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη. [SID:10473489]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece