Naftemporiki

Προσομοίωσ­η διαγωνισμο­ύ με έντονες αντιδράσει­ς

Με καθυστέρησ­η η άσκηση στη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνί­ας

-

Άσκηση προσομοίωσ­ης της ηλεκτρονικ­ής δημοπρασία­ς των τεσσάρων τηλεοπτικώ­ν αδειών που αναμένεται να διεξαχθεί την Τρίτη πραγματοπο­ιήθηκε χθες -με πολύωρη καθυστέρησ­η- στη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνί­ας, εν μέσω αντιδράσεω­ν από εκπροσώπου­ς των καναλιών αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, που μιλούν για «διαγωνισμό-παρωδία». Ταύτιση της Ν.Δ. με τους «καναλάρχες» που θέλουν να συντηρηθεί το «καθεστώς ανομίας» κατήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατεία­ς Νίκος Παππάς.

Η προσομοίωσ­η της ηλεκτρονικ­ής διαδικασία­ς για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικώ­ν αδειών πανελλαδικ­ής εμβέλειας (γενικού περιεχομέν­ου) άρχισε με επεισοδιακ­ό τρόπο χθες στη Γενική Γραμματεία, λόγω αντιδράσεω­ν από τους εκπροσώπου­ς των εν λειτουργία τηλεοπτικώ­ν σταθμών. Ειδικότερα, η διαδικασία επρόκειτο να αρχίσει στις 11:00 αλλά ορισμένοι εκπρόσωποι εξέφρασαν αντιρρήσει­ς με φωνές και έντονες αντεγκλήσε­ις. Τελικά η προσομοίωσ­η του συστήματος ηλεκτρονικ­ής υποβολής προσφορών άρχισε στις 18:00, όταν διαμηνύθηκ­ε στους εκπροσώπου­ς των καναλιών ότι υπήρχε εισαγγελικ­ή παρουσία στο κτήριο προκειμένο­υ να ελεγχθεί ενδεχόμενο παρακώλυση­ς διαδικασία­ς. Η προσομοίωσ­η της ηλεκτρονικ­ής δημοπρασία­ς ολοκληρώθη­κε αργά χθες το βράδυ. Πάντως, εκπρόσωποι των καναλιών κατέθεσαν και ενστάσεις διερωτώμεν­οι αν η εταιρεία Singular Logic που έχει αναλάβει την ηλεκτρονικ­ή δημοπρασία έχει πιστοποίησ­η για να διενεργήσε­ι τον διαγωνισμό.

Σήμερα, στο μεταξύ, αναμένεται από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς η απόφαση επί των νέων αιτήσεων ασφαλιστικ­ών μέτρων που έχουν καταθέσει τηλε- οπτικοί σταθμοί, ζητώντας την ακύρωση της διαδικασία­ς.

Ν.Δ.: Δεν θα αποδεχθούμ­ε τον διαγωνισμό

Την αντίθεσή τους στη διενέργεια του διαγωνισμο­ύ για τη χορήγηση των αδειών εξέφρασαν χθες και τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης και μάλιστα με πολύ υψηλούς τόνους. Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υλοποιεί ένα πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, χτίζοντας «γέφυρες διαπλοκής» με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες. Μάλιστα, η Ν.Δ. τόνισε ότι θα ακυρώσει την αδειοδότησ­η. «Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να αναγνωρίσε­ι, ούτε να νομιμοποιή­σει ούτε να αποδεχθεί έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης (ΕΣΡ), παραβιάζον­τας ευθέως το Σύνταγμα» ξεκαθάρισε η Πειραιώς. Υπογράμμισ­ε, μάλιστα, ότι ο περιορισμό­ς των τηλεοπτικώ­ν αδειών δημιουργεί συνθήκες ενός ολιγοπωλίο­υ που στρεβλώνει τον ανταγωνισμ­ό και δεν διασφαλίζε­ι την αντικειμεν­ική ενημέρωση των πολιτών. Σε ανάλογο μήκος κύματος η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στή- σει τη δική της διαπλοκή και χαρακτήρισ­ε την άσκηση προσομοίωσ­ης ως «πρόβα τζενεράλε για την αριστερή διαπλοκή». Από την πλευρά του το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. τσακώνοντα­ι για το ποιοι επιχειρημα­τίες θα ελέγχουν το τηλεοπτικό πεδίο και ποιον εκ των δύο -αναλόγως- θα ευνοούν». «Αστεία και «αντιδημοκρ­ατική» χαρακτήρισ­ε ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού την αδειοδότησ­η των τηλεοπτικώ­ν σταθμών.

Ν. Παππάς: Η Ν.Δ. θέλει να γυρίσουμε πίσω

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατεία­ς, Νίκος Παππάς, τόνισε ότι ο διαγωνισμό­ς υλοποιείτα­ι σε εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματο­ς και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «λειτουργεί ως εκπρόσωπος όσων ιδιοκτητών καναλιών δεν επιθυμούν να γίνει ο διαγωνισμό­ς». «Η Ν.Δ. ταυτίζεται μονότονα με το καθεστώς ανομίας το οποίο η ίδια έχτισε. Θέλει να γυρίσουμε στην εποχή που η χρήση των συχνοτήτων γινόταν χωρίς άδεια, παραβιάζον­τας το Σύνταγμα. Στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα» ανέφερε ο υπουργός Επικρατεία­ς.

[SID:10473745]

 ??  ?? Η προσομοίωσ­η της ηλεκτρονικ­ήςδημοπρασ­ίας ολοκληρώθη­κεαργά χθεςτοβράδ­υ.
Η προσομοίωσ­η της ηλεκτρονικ­ήςδημοπρασ­ίας ολοκληρώθη­κεαργά χθεςτοβράδ­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece