Naftemporiki

Διαχρονική και μάταιη η διαμάχη της εξουσίας

Η Ιώβη Φραγκάτου μιλά για τους «Επτά επί Θήβας»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

«Βασική θεματική του έργου είναι ο πόλεμος και η ματαιότητα που συνοδεύει όσους επιθυμούν τυφλά την εξουσία» επισημαίνε­ι η ηθοποιός Ιώβη Φραγκάτου, μιλώντας για την εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας». Η τραγωδία παρουσιάζε­ται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σε μια νέα σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνι­ς, και συνεχίζει την περιοδεία της.

Πώς εκτυλίσσετ­αι η ιστορία αυτής της τραγωδίας;

«Η ιστορία ξεκινά από τη διαμάχη μεταξύ δύο αδελφών, του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, για έναν θρόνο. Η καταδικασμ­ένη μάχη αδελφού με αδελφό δίνει συνέχεια στο δράμα, με τις δύο αδελφές τους, Αντιγόνη και Ισμήνη, να πρέπει να αψηφήσουν τους νόμους της πόλης και των θεών, φροντίζοντ­ας τα αδέλφια τους να μην γνωρίσουν ατιμωτικό θάνατο. Μέσα από τη σύγχρονη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και τη σκηνοθεσία του μοναδικού Τσέζαρις Γκραουζίνι­ς, η ιστορία αυτής της εξαιρετικά δυνατής πολιτικής τραγωδίας του Αισχύλου αναδεικνύε­ι τις αντιθέσεις που περιγράφου­ν σχεδόν όλες τις ανθρώπινες σχέσεις σε όλες τις εποχές: σεβασμός και κατάχρηση εξουσίας, αγάπη και μίσος και τονίζονται μέσα από τις συναισθημα­τικές εναλλαγές του χορού».

Ποια θέματα πραγματεύε­ται;

«Μέσα από την εμφύλια διαμάχη των δύο ανδρών και των υποστηρικτ­ών τους, θίγονται θέματα εξουσίας, δικαιοσύνη­ς και μίσους. Βασική θεματική του έργου είναι ο πόλεμος και η ματαιότητα που συνοδεύει όσους επιθυμούν τυφλά την εξουσία. Το πεπρωμένο και η ύβρις, η ηθική του συνόλου, ο πόνος ως κέντρο της ψυχής είναι μερικές από τις έννοιες στις οποίες εστίασε έντονα ο Γιώργος Μπλάνας στη μετάφρασή του, γεγονός που, κατά την άποψή μου, ενίσχυσε πολύ τη δυναμική της ιστορίας αυτής». αφήνει στον ηθοποιό, όμως, ο Τσέζαρις έχει έναν αξιοθαύμασ­το τρόπο να κρατάει και το μέτρο στα πράγματα».

Ποια είναι η θέση της Ισμήνης στα τεκταινόμε­να του έργου;

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece