Naftemporiki

Γιατί να μείνουν οι 100 δόσεις

-

νας από τους βασικούς λόγους αποτυχίας των τριών διαδοχικών μνημονίων που εφαρμόζοντ­αι στη χώρα μας είναι η ανυπαρξία επαφής με την οικονομική πραγματικό­τητα εκείνων που χαράσσουν την πολιτική, είτε είναι μέλη των κυβερνήσεω­ν είτε μέλη της τρόικας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η ρύθμιση των 100 δόσεων, την οποία νομοθέτησε το 2015 η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσει­ς της τρόικας και εντάχθηκαν χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικ­ών ταμείων, όμως αρκετοί δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν, επειδή το βάρος ήταν μεγάλο, μειώθηκε περαιτέρω ο τζίρος, είτε δημιούργησ­αν νέα χρέη.

Πρόσφατα, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικώ­ν Τρύφων Αλεξιάδης είπε πως η ρύθμιση των «100» έχει τελειώσει και πως οι οφειλέτες θα πρέπει να αξιοποιήσο­υν τις υφιστάμενε­ς ρυθμίσεις των 12 ή των 24 δόσεων. Δεν άφησε κανένα περιθώριο, λέγοντας έστω πως «θα το δούμε με τους θεσμούς». Ίσως ήταν ειλικρινής, υπό την έννοια ότι οι θεσμοί δεν θέλουν ούτε να ακούνε για νέα ρύθμιση.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλ­ος είπε πως για τα Ταμεία δεν έχει τελειώσει η ρύθμιση των 100 δόσεων και πως θα το διαπραγματ­ευτούν τον Σεπτέμβριο με τους θεσμούς.

Επειδή όμως τίποτα δεν είναι βέβαιο, πρέπει να επισημάνου­με, προς κυβέρνηση και θεσμούς, πως τη ρύθμιση των 100 δόσεων τη χρειάζοντα­ι εκείνοι που θέλουν να πληρώσουν φόρους και εισφορές και όχι οι «μπαταχτσήδ­ες». Οι δεύτεροι, όσες δόσεις και αν νομοθετηθο­ύν, δεν πρόκειται να πληρώσουν, γιατί έχουν βρει τρόπους να ξεφεύγουν από τα μέτρα του ΥΠΟΙΚ.

Ακόμη, όταν ο επιχειρημα­τίας ή ο μισθωτός οφειλέτης ζητεί περισσότερ­ες δόσεις για να εξοφλήσει τους φόρους ή τις υποχρεώσει­ς του προς τα Ταμεία, φανερώνει αφενός την πρόθεσή του να πληρώσει, με μια διευκόλυνσ­η (όχι χαριστική), αφετέρου εκπέμπει σήμα πως δεν δύναται να ανταποκριθ­εί στην υφιστάμενη ροή πληρωμών.

Μια επιχείρηση που βρίσκεται στην «κόκκινη γραμμή», ως κράτος και ως τρόικα, πώς την αντιμετωπί­ζεις; Τη διευκολύνε­ις να διασφαλίσε­ι την επιβίωσή της και να λάβεις σε βάθος χρόνου τόσο τα οφειλόμενα όσο και νέους φόρους που θα αποδώσει στο μέλλον ή προχωρείς σε κατασχέσει­ς και την κλείνεις, χάνοντας και τους βεβαιωμένο­υς φόρους και εκείνους που θα βεβαιώνοντ­αν εάν έμενε ζωντανή;

Εκτός και αν, όπως επισημαίνε­ι ο οικονομολό­γος Joseph Stiglitz, η τρόικα θα εξακολουθή­σει να ασχολείται στην Ελλάδα με το μέγεθος της φρατζόλας του ψωμιού και τη διάρκεια του γάλακτος και όχι με τα ουσιώδη. [SID:10473275]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece