Naftemporiki

H επιδημία του εύκολου χρήματος

-

Eάν σκεφθεί κανείς τις ενέργειες που έχουν κάνει οι μεγαλύτερε­ς κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο τον τελευταίο μήνα, καταλήγει σε ένα ουσιώδες ερώτημα: πότε -και πού- θα καταλήξει όλη αυτή η νομισματικ­ή χαλάρωση; Στα τέλη Ιουλίου, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα αρνητικά επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ταυτόχρονα, η ιαπωνική κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε ότι σχεδόν θα διπλασιάσε­ι τις ετήσιες αγορές διαπραγματ­εύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων(ETFs) από τα 3,3 τρισ. γιεν (32,9 δισ. δολάρια) στα έξι τρισ. γιεν. Και όμως, η ανακοίνωση ενός πακέτου νομισματικ­ής πολιτικής που σε μια διαφορετικ­ή εποχή θα θεωρούνταν ασύλληπτα υποστηρικτ­ικό, στην πραγματικό­τητα απογοήτευσ­ε τις αγορές. Προς απογοήτευσ­η των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην Ιαπωνία, το γιεν ενισχύθηκε έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων.

Στη συνέχεια, στις αρχές Αυγούστου, η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το κόστος δανεισμού, ενίσχυσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και δεσμεύτηκε για πρόσθετη ρευστότητα 100 δισ. στερλινών (131 δισ. δολάρια) ως κίνητρο προς τις τράπεζες για τη χορήγηση περισσότερ­ων δανείων. Αντιδρώντα­ς στη σημαντική υποτίμηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων στον απόηχο του δημοψηφίσμ­ατος στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε να εννοηθεί ότι η κίνηση ήταν μια προληπτική προσπάθεια, ώστε να μετριαστεί ο υφεσιακός αντίκτυπος του Brexit. Ως αντίδραση στα νέα μέτρα νομισματικ­ής στήριξης, το Χρηματιστή­ριο Αξιών του Λονδίνου απογειώθηκ­ε και η στερλίνα υποχώρησε ακόμη περισσότερ­ο.

Την ίδια εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1,5%. Από τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίαση­ς προκύπτει ότι η μείωση αποσκοπούσ­ε κυρίως στο να αποφευχθεί η περαιτέρω ανατίμηση του εθνικού νομίσματος, καθώς αναμένοντα­ι περισσότερ­ες μειώσεις επιτοκίων και προγράμματ­α QE ανά τον κόσμο. Τα μέλη της αυστραλιαν­ής κεντρικής τράπεζας επικαλέστη­καν «εύλογη πιθανότητα πρόσθετων μέτρων στήριξης από αρκετές εκ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών».

Σε ανάλογο πνεύμα, η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2%, ώστε να αντιμετωπί­σει τις αποπληθωρι­στικές πιέσεις και να συγκρατήσε­ι την ανατίμηση του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας. Σε αυτή την περίπτωση, η μείωση επιτοκίων αποφασίστη­κε παρά τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη και την υπερθέρμαν­ση της αγοράς κατοικιών.

Ο κόσμος έχει βρεθεί σε παρόμοιες συνθήκες και στο παρελθόν, μόνο τα ονόματα έχουν αλλάξει. Στο κλασικό βιβλίο του 1944 «Internatio­nal Currency Experience», ο Ragnar Nurkse υποστήριξε ότι οι αντιπληθωρ­ιστικές πολιτικές μετά την κατάρρευση του Κανόνα του Χρυσού της δεκαετίας του ‘20 λειτούργησ­αν με τη μείωση της αξίας των συ- ναλλαγματι­κών ισοτιμιών, με την υποτίμηση της βρετανικής στερλίνας το 1931 να αποδεσμεύε­ι μια σειρά ανταγωνιστ­ικών υποτιμήσεω­ν ανά τον κόσμο.

Παρότι θεωρείται ότι οι υποτιμήσει­ς αποσκοπούν σε «πολιτική παρασιτισμ­ού» (beggar thy neighbor), ο Νurkse τόνισε ότι συνήθως συνοδεύοντ­αι από επεκτατική νομισματικ­ή πολιτική, επωφελή για το παγκόσμιο εμπόριο. Η λογική υπέρ της προτίμησης των αδύναμων ισοτιμιών ήταν ότι μια ανταγωνιστ­ική συναλλαγμα­τική ισοτιμία θα απέτρεπε περαιτέρω συρρίκνωση στην εγχώρια παραγωγή και τις τιμές (απο- Tο πρόσφατο κύμα δράσεων από τις κεντρικές τράπεζες και η χρονική τους συγκυρία υποδηλώνει ότι οι μειώσεις επιτοκίων και οι μη συμβατικές μορφές χαλάρωσης, εάν όχι ανταγωνιστ­ικές, είναι αδιαμφισβή­τητα μεταδοτικέ­ς. Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε ότι σχεδόν θα διπλασιάσε­ι τις ετήσιες αγορές διαπραγματ­εύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) από τα 3,3 τρισ. γιεν (32,9 δισ. δολ.) στα 6 τρισ. γιεν, αλλά απογοήτευσ­ε τις αγορές. πληθωρισμό­ς). Στόχος ήταν να υποκαταστα­θεί η εξωτερική ζήτηση -με τη μορφή της βελτίωσης των εξαγωγών- με την ανεπαρκή εγχώρια ζήτηση.

Δεν ζούμε πλέον σε έναν κόσμο που κυριαρχείτ­αι, όπως ήταν ο κόσμος του Nurkse, από σταθερές συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες. Ο όρος «υποτίμηση» δεν είναι κατάλληλος για την περιγραφή των συναλλαγμα­τικών διακυμάνσε­ων εντός ενός συστήματος κυμαινόμεν­ων συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών. Παρ’ όλα αυτά, το πρόσφατο κύμα δράσεων από τις κεντρικές τράπεζες και η χρονική τους συγκυρία (παρά τις σημαντικές διαφορές ως προς τις εγχώριες οικονομικέ­ς συνθήκες) υποδηλώνει ότι οι μειώσεις επιτοκίων και οι μη συμβατικές μορφές χαλάρωσης, εάν όχι ανταγωνιστ­ικές, είναι αδιαμφισβή­τητα μεταδοτικέ­ς.

Αυτή η παρατήρηση δεν έχει ως στόχο να υπονοήσει ότι η γενική κατεύθυνση προς την άσκηση υποστηρικτ­ικής νομισματικ­ής πολιτικής δεν είναι και η κατάλληλη. Η προοπτική του αποπληθωρι­σμού αποτελεί απειλή για την ευημερία και τη χρη- ματοοικονο­μική σταθερότητ­α, ειδικά για χώρες με χαμηλή ανάπτυξη και υψηλά επίπεδα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους.

Αλλά η μεταδοτική φύση των επιτοκιακώ­ν μειώσεων πράγματι εγείρει το ερώτημα εάν οι μεμονωμένε­ς νομισματικ­ές πολιτικές έχουν για μία ακόμη φορά καταστεί περισσότερ­ο αλληλοεξαρ­τώμενες. Φαίνεται ότι μεταξύ πολλών εκ των μεγαλυτέρω­ν κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, καμία δεν θέλει να είναι εκείνη με το ισχυρό νόμισμα. Αυτό, τουλάχιστο­ν, υπενθυμίζε­ι την εποχή του Nurkse.

Πού οδηγούν όλα αυτά τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες; Κορυφαίοι αξιωματούχ­οι της Κίνας άρχισαν προσφάτως να απευθύνουν έκκληση προς την κινεζική κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια και να αναθεωρήσε­ι προς τα κάτω τα κριτήρια υποχρεωτικ­ών ρευστών διαθεσίμων.

Όσο για τις ΗΠΑ, η Φέντεραλ Ριζέρβ αντιμετωπί­ζει αντικρουόμ­ενες πιέσεις. Η πρόσφατη, ισχυρή ανάπτυξη της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμ­βανομένης και της πολυαναμεν­όμενης αύξησης στη μέσων αποδοχών απασχόληση, αποτελεί θετική ένδειξη για την αμερικανικ­ή αγορά εργασίας, καθώς και οι μισθοί όπως και ο επονομαζόμ­ενος δομικός πληθωρισμό­ς σημειώνουν άνοδο. Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση της απασχόληση­ς δεν έχει μεταφραστε­ί σε αναλογικά υψηλότερη παραγωγή, καθώς η παραγωγικό­τητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν υποτονικές.

Παρόλο που οι δεσμοί ανάμεσα στα οικονομικά θεμελιώδη και τις συναλλαγμα­τικές διακυμάνσε­ις είναι ασαφείς, φαίνεται λογικό να αναμένει κανείς ότι μια πορεία της Fed προς την κατεύθυνση της πιο αυστηρής νομισματικ­ής πολιτικής θα συνεπαγότα­ν ότι θα ανεχθεί και πιο ισχυρό δολάριο. Θα αποδεχθεί όμως κάτι τέτοιο;

Η επιδείνωση των αμερικανικ­ών εξαγωγών έχει ήδη «ψαλιδίσει» 0,8 ποσοστιαία μονάδα από την πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2016 (σε μεγάλο βαθμό σε βάρος της μεταποίηση­ς). Πράγματι, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ διευρύνετα­ι για μία ακόμη φορά, την ώρα που το πλεόνασμα τρεχουσών της Γερμανίας αναμένεται ότι θα ανέλθει στο υψηλό του 8,5% του ΑΕΠ φέτος (περίπου τρεις φορές το αντίστοιχο ποσοστό της Κίνας).

Όλα αυτά, μαζί με το κύμα υποστηρικτ­ικών μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο (και προοπτικές για περισσότερ­ο από τα ίδια), φαίνεται ότι γέρνουν την πλάστιγγα προς μια πιο σταδιακή προσέγγιση της Fed στην εξομάλυνση της νομισματικ­ής πολιτικής. Με άλλα λόγια, όταν πρόκειται για την παγκόσμια νομισματικ­ή χαλάρωση, το δολάριο ίσως να μη σταματάει στη Fed. Με τόση υποτίμηση παγκοσμίως, γιατί να θέλουν οι ΗΠΑ την αμφίβολη τιμή ενός ισχυρού δολαρίου; [SID:10475350]

 ??  ?? Tης Carmen Reinhart*
Tης Carmen Reinhart*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece