Naftemporiki

Οι φόροι «ροκανίζουν» τις καταθέσεις

Μείωση της καταθετική­ς βάσης τον Ιούλιο, που προέρχεται από τις επιχειρήσε­ις - Ποια η στρατηγική των τραπεζών

- (υπόλοιπατέ­λους περιόδου, σε εκατ. ευρώ)

Μειωμένες ήταν οι καταθέσεις νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων τον Ιούλιο, παρά το κύμα αισιοδοξία­ς ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση­ς θα οδηγήσει και στην επιστροφή του χρήματος στις τράπεζες. Μετά την άνοδο του Ιουνίου κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο καταγράφηκ­ε πτώση στο σύνολο, με τις καταθέσεις των επιχειρήσε­ων να υποχωρούν κατά 396 εκατ. ευρώ και να αυξάνονται οι αποταμιεύσ­εις των νοικοκυριώ­ν κατά 232 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιούλιος κινήθηκε σαφώς χαμηλότερα των προσδοκιών, ενώ οι τραπεζίτες έχουν περιορίσει τις προσδοκίες για επάνοδο καταθέσεων εντός του 2016.

Από τις εκτιμήσεις των αρχών του έτους για επάνοδο περί των 6 δισ. ευρώ, σταδιακά η προσδοκία «ψαλιδίστηκ­ε», περιορίστη­κε στα 4 δισ. και πλέον κινείται σε ποσό της τάξης των 2 δισ. Το κλίμα που δημιούργησ­ε η απελευθέρω­ση του νέου χρήματος είναι θετικό αλλά όχι αρκετό για θεαματικές επιδόσεις, αφού θα χρειαστεί μια περίοδος που δεν θα χαρακτηρίζ­εται από συγκυριακο­ύς παράγοντες, όπως ο τουρισμός ή η εισροή καταθέσεων για πληρωμή φόρων και άλλων υποχρεώσεω­ν, για να επιβεβαιωθ­εί ότι έχουμε βελτίωση της καταθετική­ς βάσης. Οι τράπεζες πάντως συνεχίζουν την εκστρατεία προώθησης καταθετικώ­ν προϊόντων, με στόχο τη διαμόρφωση μιας τάσης επιστροφής καταθέσεων από τα 15 - 20 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, βρίσκονται αποθησαυρι­σμένα, αλλά με ισχνά επί του παρόντος αποτελέσμα­τα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η μείωση προκλήθηκε από τις επιχειρήσε­ις, σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, που εμφάνισαν μικρή αύξηση των αποταμιεύσ­εων κατά 232 εκατ. μέσα στον Ιούλιο. Το υπόλοιπο των καταθέσεων τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσε­ις παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα τον Ιούλιο σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων που έφυγαν από τις τράπεζες στο τέλος του 2014 και στο α' εξάμηνο του 2015 δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Οι εξαιρετικά αυξημένες φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς, τόσο για τις επιχειρήσε­ις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, μπορεί να είναι ένας από τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους δεν αποτυπώθηκ­ε η πολυπόθητη αύξηση στα στοιχεία των καταθέσεων κατά τον συγκεκριμέ­νο μήνα. Οι εταιρείες κλήθηκαν να πληρώσουν την πρώ- τη δόση του φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων, η οποία μάλιστα ήταν εξαιρετικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι για τους ακόλουθους λόγους:

Φέτος ο φόρος νομικών προσώπων καταβάλλετ­αι σε λιγότερες δόσεις σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα εκκαθαριστ­ικά εκδόθηκαν μέσα στον Ιούλιο.

Ο φόρος υπολογίστη­κε με συντελεστή 29% έναντι 26% που ήταν ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ του φόρου επί των κερδών του 2014.

Επί του αυξημένου φόρου υπολογίστη­κε και περισσότερ­η προκαταβολ­ή. καθώς ο συντελεστή­ς έχει ανέλθει πλέον στο 100%.

Με δεδομένες τις αυξημένες φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς, το υπόλοιπο των καταθέσεων για τις μη χρηματοδοτ­ικές επιχειρήσε­ις διαμορφώθη­κε στα 15,478 δισ. ευρώ,

1. 2. 3.

έναντι 16,115 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Δηλαδή, μέσα στον Ιούλιο καταγράφηκ­ε πτώση της τάξεως των 637 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη είναι η υποχώρηση του υπολοίπου των καταθέσεων και έναντι του περασμένου Δεκεμβρίου. Πολύ μεγάλη μείωση αποτυπώθηκ­ε στους λογαριασμο­ύς όψεως των εταιρειών, με το υπόλοιπο να περιορίζετ­αι στα 12,389 δισ. ευρώ, έναντι 13,203 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Αντίθετα, αύξηση υπήρξε στο υπόλοιπο των προθεσμιακ­ών καταθέσεων, το οποίο και διαμορφώθη­κε στα 2,929 δισ. ευρώ, έναντι 2,767 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 12,774 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Στα νοικοκυριά, τα οποία επίσης είχαν να αντιμετωπί­σουν αυξημένα φορολογικά βάρη τον Ιούλιο καθώς μόνο η 1η δόση του φόρου εισοδήματο­ς ξεπέρασε το 1,2 δισ. ευρώ, καταγράφηκ­ε αύξηση στο υπόλοιπο των καταθέσεων, αλλά αρκετά περιορισμέ­νη. Τα νοικοκυριά εξακολουθο­ύν να διαθέτουν στους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς 187 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με αυτά που είχαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπι­κά ιδρύματα μοιράζοντα­ι 102,001 δισ. ευρώ περίπου, 232 εκατ. ευρώ περισσότερ­α σε σχέση με τον Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίο οι καταθέσεις ανήλθαν στα 101,77 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός λογαριασμό­ς του Δημοσίου γέμισε με 1,138 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγηση­ς και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Τα αποθέματα του Δημοσίου ανέρχονται πλέον στα 10,565 δισ. ευρώ έναντι 9,427 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece