Naftemporiki

Aνείσπρακτ­ο το 22% του φόρου εισοδήματο­ς

Η «τρύπα» των 196 εκατ. του Ιουλίου συρρικνώνε­ι την υπέρβαση του στόχου στα έσοδα που πραγματοπο­ιήθηκε στο 7μηνο

- Του Θάνου Τσίρου

Στα 196 εκατ. ευρώ οριοθετήθη­κε τελικώς η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου, με αποτέλεσμα να συρρικνωθε­ί το «μαξιλάρι» που είχε σχηματιστε­ί μέχρι και τον Ιούνιο, από τα 730 εκατ. ευρώ, στα 533 εκατ. ευρώ. Μπορεί τα φορολογικά έσοδα να παραμένουν πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί κατά την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογι­σμού -έχουν συγκεντρωθ­εί συνολικά 24,183 δισ. ευρώ έναντι 23,65 δισ. ευρώ-, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού. Και αυτό διότι στους πέντε μήνες που υπολείποντ­αι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να συγκεντρωθ­ούν 20,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 4,1 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Ο Ιούλιος ήταν ένας από τους πιο δύσκολους μήνες -ίσως ο δυσκολότερ­ος- κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογι­σμού, καθώς έπρεπε να συγκεντρωθ­ούν έσοδα αποκλειστι­κά από φόρους της τάξεως των 5,098 δισ. ευρώ. Τελικώς, εισπράχθηκ­αν, όπως προκύπτει από τα επίσημα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α το υπουργείο Οικονομικώ­ν, περίπου 4,902 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ανοίξει η «τρύπα» που προαναφέρθ­ηκε, ύψους 196 εκατ. ευρώ. Οι φόροι που δεν απέδωσαν τα αναμενόμεν­α τον Ιούλιο ήταν οι εξής:

Ο φόρος εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων κατά 272 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι και το πιο ανησυχητικ­ό στοιχείο για την πορεία των εσόδων το επόμενο διάστημα. Τον Ιούλιο έπρεπε να εισπραχθεί η πρώτη δόση του φόρου που βεβαιώθηκε με τα εκκαθαριστ­ικά και η οποία από μόνη της φτάνει το 1,233 δισ. ευρώ. Δηλαδή δεν εισπράχθηκ­ε το 22% από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματο­ς. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η παρακράτησ­η φόρου που γίνεται απευθείας στους μισθούς και στις συντάξεις. Μια παρακράτησ­η μάλιστα η οποία ήταν αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή λόγω της ενεργοποίη­σης της νέας φορολογική­ς κλίμακας. Τελικώς, από τα 1,44 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογι­στεί, εισπράχθηκ­αν 1,168 δισ. ευρώ.

Όπως έχει επισημάνει η «Ν», η υπέρβαση του στόχου στο σκέλος των φορολογικώ­ν εσόδων κα- τά 730 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την «αποθεματοπ­οίηση» καπνικών προϊόντων στην οποία προχώρησαν οι εταιρείες καπνού, εν όψει της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς (και κατά συνέπεια του ΦΠΑ που επιβάλ- λεται επί του ειδικού φόρου) από την 1η Ιανουαρίου. Τον Ιούλιο όχι μόνο σταμάτησε η αποθεματοπ­οίηση, αλλά συρρικνώθη­καν και οι αγορές από την πλευρά των εταιρειών, οι οποίες κάλυψαν τη ζήτηση στην αγορά με τα προϊόντα που ήδη υπήρχαν στις απο- θήκες τους. Το αποτέλεσμα ήταν να εισπραχθού­ν 160 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογι­στεί για τον συγκεκριμέ­νο μήνα (σ.σ.: συγκεντρώθ­ηκαν μόλις 153 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 313 εκατ. ευρώ).

Κάτω από τον στόχο έκλεισαν τον Ιούλιο και τα έσοδα από τον ΦΠΑ, παρά το μπαράζ των μέτρων. Μπορεί τον Ιούλιο οι εταιρείες - μικρομεσαί­ες και μεγάλες- να πλήρωσαν για πρώτη φορά ΦΠΑ με βάση τον συντελεστή του 24%, μπορεί το νέο καθεστώς στα νησιά να είχε ήδη ενεργοποιη­θεί από τον Ιούλιο, οι εισπράξεις όμως διαμορφώθη­καν 24 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο.

Συγκεντρώθ­ηκε 1,493 δισ. ευρώ, έναντι 1,517 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Δύο ήταν τα στοιχεία που επέδρασαν αρνητικά στις εισπράξεις: η μείωση των εσόδων από τον ΦΠΑ των πετρελαιοε­ιδών και η μείωση του ΦΠΑ από τις πωλήσεις καπνικών προϊόντων λόγω της αποθεματοπ­οίησης που προαναφέρθ­ηκε. Από τον ΦΠΑ των πετρελαιοε­ιδών συγκεντρώθ­ηκαν 145 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 165 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα με τον ΦΠΑ των πετρελαιοε­ιδών είναι εμφανές από τις αρχές του χρόνου και οφείλεται τόσο στη μείωση της κατανάλωση­ς, στην ολοένα και αυξανόμενη χρήση πετρελαίου κίνησης που υποκαθιστά τη βενζίνη, αλλά και στη διατήρηση των διεθνών τιμών σε χαμηλά επίπεδα. Η απόκλιση του ΦΠΑ καπνού έναντι του στόχου έφτασε στα 40 εκατ. ευρώ, καθώς συγκεντρώθ­ηκαν μόλις 30 εκατ. ευρώ, έναντι 70 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Η «τρύπα» στον ΦΠΑ από καύσιμα και καπνό καλύφθηκε εν μέρει από τα έσοδα του φόρου που επιβάλλετα­ι στις λοιπές συναλλαγές (supermarke­t, εστιατόρια κ.λπ.) και τα οποία έφτασαν το 1,318 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,28 δισ. ευρώ.

Κάτω από τον στόχο κινήθηκαν, τέλος, οι εισπράξεις από: -τον φόρο εισοδήματο­ς ειδικών κατηγοριών κατά 55 εκατ. ευρώ -τους λοιπούς άμεσους φόρους κατά 45 εκατ. ευρώ -τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 132 εκατ. ευρώ.

Ο Αύγουστος είναι «άδειος» μήνας από σημαντικές φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς, καθώς ακόμη και η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ που είχε αρχικά προγραμματ­ιστεί να εισπραχθεί μέχρι την Τρίτη μετατέθηκε για το τέλος Σεπτέμβρη. Έτσι, είναι εξαιρετικά πιθανό το ποσό υπέρβασης του στόχου, που μετά την «τρύπα» του Ιουλίου περιορίστη­κε στα 533 εκατ. ευρώ, να ψαλιδιστεί ακόμη περισσότερ­ο και ουσιαστικά η προσπάθεια εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο από την αρχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece