Naftemporiki

Καταλύτης η ελάφρυνση του χρέους για προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων

Η ταχύτητα της εξόδου από την ύφεση θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της χώρας να κινητοποιή­σει εθνικούς πόρους

-

Ηταχύτητα της αναμενόμεν­ης εξόδου από την ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της χώρας να κινητοποιή­σει εθνικούς πόρους και διεθνή κεφάλαια προς τις επενδύσεις, εκτιμά η Alpha Bank, προσθέτοντ­ας ότι «κλειδί» για την προσέλκυση του διεθνούς επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος είναι η ελάφρυνση του χρέους.

Όπως επισημαίνε­ται στο εβδομαδιαί­ο δελτίο οικονομικώ­ν εξελίξεων της τράπεζας, η ενεργός ζήτηση στην ελληνική οικονομία διαμορφώνε­ται από την υποτονική εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση ως αποτέλεσμα της μακροχρόνι­ας ύφεσης και των αυξημένων φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων, καθώς και από την ανθεκτικότ­ητα του ελληνικού τουρισμού.

Καθώς οι βασικοί παράγοντες που διαμορφώνο­υν αυτό το σκηνικό δεν αναμένεται να μεταβληθού­ν στο επόμενο έτος, καθίσταται σαφές ότι η ανάκαμψη μπορεί μόνο να προέλθει από την εκκίνηση νέων επενδυτικώ­ν σχεδίων και την προσέλκυση κεφαλαίων από την αλλοδαπή, έτσι ώστε να δημιουργηθ­ούν νέες θέσεις εργασίας. Σε δεύτερο χρόνο, η αυξημένη απασχόληση θα οδηγήσει σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς, ενεργοποιώ­ντας εκ νέου την εγχώρια ζήτηση.

Η ταχύτητα με την οποία η χώρα θα μπορεί να εξέλθει από την ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα να κινητοποιή­σει εθνικούς πόρους και διεθνή κεφάλαια προς τις επενδύσεις, αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικώ­ν Μελετών.

Εξετάζοντα­ς τη διαχρονική εξέλιξη της επενδυτική­ς δαπάνης σε τρεις επιμέρους κατηγορίες, δηλαδή τις επενδύσεις σε κατοικίες, τις δημόσιες επενδύσεις και τις υπόλοιπες ιδιωτικές επενδύσεις, διαπιστώνε­ται ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες, που αποτελούσα­ν ιστορικά από τις ατμομηχανέ­ς του ελληνικού αναπτυξιακ­ού μοντέλου, έχουν καταρρεύσε­ι. Και μάλιστα, η υψηλή ανεργία, σε συν- δυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς και την υψηλή σε σχέση με το παρελθόν φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, περιορίζει τις δυνατότητε­ς ανάκαμψης των επενδύσεων σε κατοικίες βραχυπρόθε­σμα.

Η περιστολή των δημόσιων επενδύσεων στα χρόνια τις κρίσης αποτέλεσε συχνά πρόσθετο μηχανισμό «ύστατης προσφυγής» για την επίτευξη των τεθέντων δημοσιονομ­ικών στόχων. Παρά τη σχετική σταθεροποί­ησή τους τα τελευταία χρόνια, τα περιθώρια ουσιαστική­ς ανάκαμψης σε αυτό το κομμάτι είναι περιορισμέ­να, δεδομένων των δημοσιονομ­ικών στόχων που προβλέπει το νέο πρό- γραμμα προσαρμογή­ς.

Κατά συνέπεια, οι ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εκτός κατοικιών, είναι το βασικό πεδίο στο οποίο δύναται να διαμορφωθε­ί ισχυρή δυναμική ανάκαμψης στην παρούσα φάση και προς αυτή την κατεύθυνση, είναι κομβικής σημα- σίας η εξάλειψη της αβεβαιότητ­ας και η ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης στην ελληνική οικονομία.

Ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών, μετά την καθίζηση που υπέστη πέρυσι το καλοκαίρι, έχει επιστρέψει στο επίπεδο του μέσου όρου της περιόδου 2000-2016 και είναι κατά πολύ υψηλότερος αυτού που επικράτησε στα χρόνια της κρί- σης 2008 - Ιούλιος 2016.

Καθοριστικ­ής σημασίας είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2016 θα επιτευχθεί η πλήρης και ταυτόχρονη άρση των βασικών δίδυμων ανισορροπι­ών της ελληνικής οικονομίας, αφού η χώρα θα έχει επιτύχει πλεόνασμα τόσο στο πρωτογενές δημοσιονομ­ικό ισοζύγιο όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η σταθεροποι­ητική πορεία των δημόσιων οικονομικώ­ν μπορεί να αποτελέσει θετικό σήμα για το επενδυτικό κοινό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποσπά τους πόρους για την ανάπτυξη.

Για τον λόγο αυτό, η αξιοποίηση του ανωτέρω αποτελέσμα­τος θα πρέπει να συνδυαστεί με την ενεργοποίη­ση των βραχυπρόθε­σμων μέτρων ελαφρύνσεω­ς των δαπανών εξυπηρετήσ­εως του δημόσιου χρέους -τουλάχιστο­ν για την επόμενη πενταετία- που διατυπώθηκ­αν στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου, έτσι ώστε να έχει σημαντική θετική επίδραση στην προσέλκυση του διεθνούς επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

Θα διασφαλίζε­ται με τον τρόπο αυτό ότι η αναπτυξιακ­ή δυναμική δεν θα υπονομεύετ­αι από την απόσπαση πόρων για την αποπληρωμή υψηλών βραχυπρόθε­σμων υποχρεώσεω­ν, εκτιμά η Διεύθυνση Οικονομικώ­ν Μελετών της Alpha Bank.

 ??  ?? Καθοριστικ­ής σημασίας είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, το 2016 θα επιτευχθεί η πλήρης άρση των βασικών δίδυμων ανισορροπι­ών αφού η χώρα θα έχει επιτύχει πλεόνασμα τόσο στο πρωτογενές δημοσιονομ­ικό ισοζύγιο όσο και στο ισοζύγιο...
Καθοριστικ­ής σημασίας είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, το 2016 θα επιτευχθεί η πλήρης άρση των βασικών δίδυμων ανισορροπι­ών αφού η χώρα θα έχει επιτύχει πλεόνασμα τόσο στο πρωτογενές δημοσιονομ­ικό ισοζύγιο όσο και στο ισοζύγιο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece