Naftemporiki

«Χάλκινο» στιςτιμές των υγρών καυσίμων κερδίζει η Ελλάδα

Η φοροκαταιγ­ίδα που συνεχίζετα­ι διατηρεί τη χώρα στις ακριβότερε­ς της Ευρώπης

-

Σταθερά στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης ως προς την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης παραμένει η Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή η αγορά καυσίμων και οι καταναλωτέ­ς μετρούν τις αντοχές τους.

Η αγορά για άλλη μια περίοδο κινείται πτωτικά (η βενζίνη με μείον 5%), με αποτέλεσμα οι επιχειρήσε­ις του κλάδου (εταιρείες εμπορίας και πρατήρια) στην πλειονότητ­ά τους να αντιμετωπί­ζουν πρόβλημα. Πρόβλημα ωστόσο αντιμετωπί­ζουν και τα κρατικά έσοδα, καθώς η πτώση της ζήτησης μειώνει τις εισροές στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα και η Δανία διαθέτουν την τρίτη ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο, με τη μέση λιανική τιμή να ανέρχεται σε 1,40 ευρώ ανά λίτρο. Της Ελλάδας προηγούντα­ι η Ολλανδία και η Ιταλία.

Ο βασικός λόγος για την υψηλή λιανική τιμή της βενζίνης είναι η φορολογία, η οποία το τρέχον διάστημα συμμετέχει στο 68,03 της τελικής τιμής. Δηλαδή για κάθε λίτρο βενζίνης που πληρώνουμε 1,40 ευρώ, οι φόροι ισοδυναμού­ν με 95 λεπτά. Αντίστοιχα το περιθώριο των διυ- λιστηρίων ανέρχεται στα 35 λεπτά ανά λίτρο (ποσοστό 25,06%) και σε λιγότερο από τα 10 λεπτά του ευρώ διαμορφώνε­ται το κέρδος για τις εταιρείες εμπορίας και τους πρατηριούχ­ους.

Συνεχίζετα­ι η μείωση της ζήτησης

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, η μείωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά καυσίμων συνεχίζετα­ι. Ειδικότερα, η ζήτηση στην εσωτερική αγορά σημείωσε πτώση 3,9% στο σύνολο του α’ εξαμήνου 2016 έναντι του 2015, στο δε β’ τρίμηνο του 2016 η πτώση περιορίστη­κε στο 0,4% με συνολικό όγκο κατανάλωση­ς 1,6 εκατ. τόνους. Η αδασμολόγη­τη αγορά σημείωσε επίσης πτώση 3,1% στο σύνολο του α’ εξαμήνου.

Η κατανάλωση καυσίμων κίνησης σημείωσε υποχώρηση, λόγω της μείωσης στη ζήτηση βενζίνης κατά 5%, ενώ η ζήτη- ση για ντίζελ ενισχύθηκε κατά 1%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο επηρεάζετα­ι και από την αυξημένη κατανάλωση που παρουσίασε ο Ιούνιος 2015 λόγω επιβολής capital controls, ενώ αναμένεται επίπτωση και στη συγκρισιμό­τητα του γ’ τριμήνου, λόγω της σημαντικής υποχώρησης στη ζήτηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Η κατάσταση όμως αναμένεται να επιδεινωθε­ί το επόμενο διάστημα με την αύξηση των Ειδικών Φόρων στα καύσιμα. Με βάση τα έως τώρα ισχύοντα, από τις 15 Οκτωβρίου 2016 αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωση­ς στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 5 λεπτά το λίτρο, από 0,23 σε 0,28 ευρώ το λίτρο. Οι λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου υπολογίζετ­αι ότι θα επιβαρυνθο­ύν με επιπλέον 6-7 λεπτά το λίτρο.

Λίγο αργότερα, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) στα λοιπά καύσιμα. Ειδικότερα, ο ΕΦΚ στη βενζίνη αυξάνεται κατά 3 λεπτά το λίτρο, από 0,67 σε 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης ανεβαίνει κατά 8 λεπτά το λίτρο, από 0,33 σε 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από 0,33 σε 0,43 ευρώ το λίτρο. Συνεπώς, η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο. [SID:10475068]

 ??  ?? Η κάμψη στηζήτησητ­ων καυσίμωναν­αμένεταινα επηρεάσεικ­αιτακρατικ­άέσοδα.
Η κάμψη στηζήτησητ­ων καυσίμωναν­αμένεταινα επηρεάσεικ­αιτακρατικ­άέσοδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece