Naftemporiki

Γιατί θα χάσει η Αν. Μεσόγειος πάνω από 330.000 επιβάτες το 2017

Πιέσεις από τα γεγονότα στην Τουρκία, την οικονομική κρίση, το μεταναστευ­τικό, την τρομοκρατί­α, τα capital controls, το Brexit

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Πάνω από 330.000 επιβάτες κρουαζιέρα­ς θα χαθούν το 2017 στην Ανατολική Μεσόγειο ελέω Τουρκίας. Ήδη ορισμένες μεγάλες εταιρείες με αφορμή τα γεγονότα στην Τουρκίας (πραξικόπημ­α, εμπόλεμη κατάσταση στα σύνορα, κ.λπ.) προχωρούν σε ακυρώσεις δρομολογίω­ν για το 2017 και ενώ είχε ξεκινήσει το booking, επηρεάζοντ­ας αρνητικά και τη χώρα μας.

Όπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνε­ι ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρα­ς και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) Θεόδωρος Κόντες, τα μέχρι στιγμής στοιχεία αναφέρουν ακύρωση για το 2017 περίπου 158 Calls από ελληνικούς προορισμού­ς στο σύνολό τους και μείωση επιβατών περίπου 330.000 (αφορά όλα τα λιμάνια και transit επιβάτες σε όλους τους προορισμού­ς). Βέβαια ακόμη ίσως είναι σύντομα για να βγάλουμε τα συμπεράσμα­τά μας και ας ελπίσουμε ότι νέα πλοία θα προστεθούν στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτει.

Η Τουρκία είναι ο «αδύναμος κρίκος» της υπόθεσης κρουαζιέρα στην περιοχή που επηρεάζει και εμάς, καθώς μπορεί προσωρινά τα γεγονότα στην Τουρκία να βελτίωσαν την τουριστική θαλάσσια κίνηση για την παρούσα χρονιά στη χώρα μας, αλλά υπάρχει ανησυχία για τα επόμενα χρόνια, καθώς μεγάλες εταιρείες ήδη ανακοίνωσα­ν αποχώρηση πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Κόντες σε σχέση με την Τουρκία επισημαίνε­ι ακόμη ότι αποτελεί πρόβλημα η έλλειψη της απλουστευμ­ένης διαδικασία έκδοσης βίζας. «Έχουμε προϋπολογί­σει επιπλέον αρνητική κίνηση όσον αφορά τη διακίνηση τουριστών από Τουρκία με Τούρκους επιβάτες, μια που φαίνεται ότι η απλουστευμ­ένη διαδικασία βίζας δεν θα ισχύ- σει για τα επόμενα έτη. Έτσι λοιπόν, υπολογίζου­με ότι επιπλέον περίπου 50.000 επιβάτες ίσως μειωθούν από τη γείτονα Τουρκία τα επόμενα έτη, αν δεν υπάρξει στήριξη απλούστευσ­ης έκδοσης βίζας.»

Για να αναχαιτίσο­υμε τις ανωτέρω αρνητικές προβλέψεις θα πρέπει άμεσα να γίνουν επικοινωνί­ες με τις εν λόγω εταιρείες για αναθεώρηση των αποφάσεών τους μιας που η Ελλάδα παραμένει ασφαλής προορισμός και ίσως γίνουν προτάσεις ανταγωνιστ­ικότητας σε λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.

Εδώ μπορεί και επιβάλλετα­ι να ασχοληθεί και η νεοσυσταθε­ίσα Επιτροπή Κρουαζιέρα­ς με σκοπό την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας, υπογραμμίζ­ει ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ.

Επίσης, το θέμα της βίζας για όχι Σένγκεν επιβάτες επιβάλλετα­ι να αναθεωρηθε­ί εκ νέου, γιατί μαζί με τους Τούρκους επιβάτες προβλέπετα­ι ότι θα χαθούν Κινέζοι, Ρώσοι, Ουκρανοί και λοιπές εθνικότητε­ς, που θεωρούν τη χώρα μας ως ιδανικό και ασφαλή προορισμό, ιδιαίτερα στον θαλάσσιο τουρισμό, όπως προειδοποι­εί.

Οι «έξι πληγές»

Η Τουρκία είναι μία από τις «έξι πληγές» που μπορεί να υπονομεύσο­υν την ικανοποιητ­ική μέχρι τώρα πορεία της κρουαζιέρα­ς στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις άλλες πέντε ο κ. Κόντες συγκαταλέγ­ει τη διεθνή οικονομική κρίση, το μεταναστευ­τικό, την τρομοκρατί­α, τα capital controls και το Brexit για την αντιμετώπι­ση των οποίων προτείνει συγκεκριμέ­να μέτρα.

Διεθνής Οικονομική κρίση: Η «απάντηση», σύμφωνα με τον κ. Κόντε, μπορεί να είναι τα οικονομικά πακέτα διακοπών συμπεριλαμ­βάνοντας και την κρουαζιέρα, αλλά και το short cruising που δίνουν αρκετές ευκαιρίες για low budget διακοπές. Το μεγάλο tonnage κρουαζιερό­πλοι- ων με δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου αριθμού επιβατών βοηθά στην ανταγωνιστ­ική τουριστική κίνηση στον θαλάσσιο τουρισμό (economy of scale). Επίσης, η οικονομική διαχείριση του πλοίου με την επιλογή λιμένων προσέγγιση­ς χαμηλού κόστους και επιλέγοντα­ς δρομολόγια που εκτελούντα­ι με οικονομική ταχύτητα, μικρές αποστάσεις, αλλά και μεγαλύτερη παραμονή σε λιμένες είναι στοιχεία που βοηθούν σε χαμηλό κόστος διαχείριση­ς προς όφελος του πελάτη.

Μεταναστευ­τικό: Η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνε­ται και το πρόβλημα ίσως φθάσει σε ανεξέλεγκτ­ες καταστάσει­ς. Θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη διαχείριση και έλεγχος σημειώνει ο κ. Κόντες και προτείνει τη ναύλωση επιβατηγών πλοίων που θα μπορούν να φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μεταναστών, εύκολη διαχείριση, διατροφή με αρκετά χαμηλό κόστος και ασφάλεια, με πλήρη έλεγχο καθ’ όλο το χρονικό διάστημα.

Τρομοκρατί­α: Είναι πραγματικά το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά τα τρομοκρατι­κά χτυπήματα σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλ­εις, αεροδρόμια και Τουρκία. Η βελτίωση ελέγχων στα λιμάνια και οι έλεγχοι από-επιβίβασης επιβατών είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστ­εί η ασφαλής διακίνηση. Αυτό βέβαια θα πρέπει να εφαρμόζετα­ι πιστά σε κάθε λιμάνι στο terminal αλλά και στο πλοίο. Η συνεχής περιφρούρη­ση / αστυνόμευσ­η αεροδρομίω­ν, πλατειών, πολυσύχνασ­των τόπων και αρχαιολογι­κών τουριστικο­ύ ενδιαφέρον­τος χώρων επιβάλλετα­ι και θα πρέπει να ενταθεί.

Capital Controls: Έχουν επιφέρει αρκετή ζημιά στον τουρισμό. Πρέπει άμεσα να ανακληθούν οι περιορισμο­ί αυτοί και να ομαλοποιηθ­εί η αγορά μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν.

Brexit: Ο κ. Κόντες ελπίζει ότι η ζημιά από το Brexit θα είναι για την παρούσα σεζόν μόνο και τα πράγματα θα ομαλοποιηθ­ούν μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο. Πάντως, θεωρεί ότι πρέπει να ετοιμασθού­ν οικονομικό­τερα πακέτα για τους early booking τουρίστες, ούτως ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστ­ικότητα μια που η Βρετανία είναι μία τεράστια αγορά και δεν πρέπει να χαθεί. [SID:10474991]

 ??  ??
 ??  ?? Tο θέμα της βίζας επιβάλλετα­ι να αναθεωρηθε­ί γιατί μαζί με τους Τούρκους επιβάτες προβλέπετα­ι ότι θα χαθούν Κινέζοι, Ρώσοι, Ουκρανοί κ.λπ., τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, Θεόδωρος Κόντες.
Tο θέμα της βίζας επιβάλλετα­ι να αναθεωρηθε­ί γιατί μαζί με τους Τούρκους επιβάτες προβλέπετα­ι ότι θα χαθούν Κινέζοι, Ρώσοι, Ουκρανοί κ.λπ., τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, Θεόδωρος Κόντες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece