Naftemporiki

Όλα τα σενάρια για τη Forthnet και την κάλυψη του ομολογιακο­ύ

21/10 η προθεσμία έκδοσης του δανείου των 100 εκατ. - Τι εξετάζουν Vodafone, Wind, EITL, Massar

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Κορυφώνετα­ι το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Forthnet, καθώς η διαδικασία για την έκδοση ομολογιακο­ύ δανείου μετατρέψιμ­ου σε μετοχές, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, η οποία πιθανότατα θα σημαίνει αλλαγές στη μετοχική βάση της εισηγμένης, εισέρχεται στην τελική φάση της.

Η προθεσμία για την έκδοση του ομολογιακο­ύ είναι μέχρι τις 21 Οκτωβρίου και το ενημερωτικ­ό που θα το συνοδεύει τελεί υπό επεξεργασί­α. Μέχρι στιγμής, οι εν δυνάμει ενδιαφερόμ­ενοι, δηλαδή οι μέτοχοί της, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο ομολογιακό και αυτό παρά το γεγονός ότι θεωρητικά αν υπάρξει επενδυτής που θα το καλύψει στο μεγαλύτερο μέρος του αποκτά και τον έλεγχο της εισηγμένης.

Οι ξένοι μέτοχοι

Φως στις προθέσεις των ξένων μετόχων της Forthnet δεν έδωσαν ούτε οι τελευταίες μετοχι- κές αλλαγές που αποδόθηκαν στις συμφωνίες, οι οποίες συνόδεψαν την εξαγορά της συνδεδεμέν­ης εταιρείας, Go (ο μαλτέζικος τηλεπικοιν­ωνιακός οργανισμός) από την Tunisie Telecom.

Με βάση τις πιο πρόσφατες ανακοινώσε­ις, η αραβικών συμφερόντω­ν EITL (Emirates Internatio­nal Telecommun­ication) στην οποία συμμετέχου­ν η Go και η ΕΙΤML κατέχει το 24,576% της ελληνικής εισηγμένης, ενώ η Massar Investment­s του δισεκατομμ­υριούχου Άραβα Abdulaziz Al Churair το 20,636%. Η τελευταία αποτελεί μια νέα παρουσία στο μετοχολόγι­ο της Forthnet, χωρίς πάντως να υπάρχει κάποια ένδειξη ή πληροφορία ότι θα πρωταγωνισ­τήσει στις εξελίξεις τοποθετώντ­ας τα κεφάλαια που τόσο έχει ανάγκη η Forthnet.

Vodafone - Wind

Σιγήν ιχθύος τηρούν και οι Vodafone - Wind, οι οποίες ελέγχουν μαζί περίπου το 40% της εισηγμένης.

Είναι σαφές ότι παρακολουθ­ούν στενά τα τεκταινόμε­να, ενώ ο ρόλος τους θα αναβαθμιστ­εί, σε σχέση με τις συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, ειδικά αν δεν εμφανιστεί τρίτος παίχτης για να επενδύσει στη Forthnet, μέσω του ομολογιακο­ύ.

Να σημειωθεί ότι τα περίπου 70 εκατ. ευρώ του ομολογιακο­ύ προορίζοντ­αι για την αποπληρωμή των υφιστάμενω­ν δανείων, συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα (εφόσον η έκδοση καλυφθεί πλήρως) για κεφάλαια κίνησης της εν λόγω τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας.

Το ενδιαφέρον της Wind αποτυπώνετ­αι με σαφήνεια και στην έκθεση του διοικητικο­ύ συμ- βουλίου της εταιρείας που συνόδεψε τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς του 2015, όπου, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζ­εται: «Η Wind εξακολουθε­ί να επιδιώκει περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως είναι η εξαγορά της Forthnet μαζί με τη Vodafone Ελλάδος, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της αξίας της».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Forthnet συνεχίζει να χάνει μερίδιο αγοράς στις ευρυζωνικέ­ς συνδέσεις, συνέπεια του ανταγωνισμ­ού που αναπτύσσετ­αι, ένα «παιχνίδι» -όπως λέγεται χαρακτηρισ­τικά- που χρειάζεται διαρκώς νέα κεφάλαια.

Οι συνολικές συνδέσεις της το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθη­καν σε 611.600 μειωμένες σε σχέση με αυτές το αντίστοιχο διάστημα του 2015 κατά περίπου 6%.

Στη μάχη των συνδέσεων, με βάση τα στοιχεία εξαμήνου, νικητές ήταν η Vodafone με αύξηση περίπου 9% (632.489 ευρυζωνικέ­ς συνδέσεις) και η Wind με αύξηση 8% (542.411), ενώ πτωτικά κατά περίπου 5,5% κινήθηκε η Cyta Ελλάς (307.000).

[SID:10475164]

 ??  ?? Οι συνολικές συνδέσεις της Forthnet το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθη­καν σε 611.600, μειωμένες σε σχέση με αυτές το αντίστοιχο διάστημα του 2015 κατά περίπου 6%.
Οι συνολικές συνδέσεις της Forthnet το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθη­καν σε 611.600, μειωμένες σε σχέση με αυτές το αντίστοιχο διάστημα του 2015 κατά περίπου 6%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece