Naftemporiki

«Πράσινο φως» στο σχέδιο αναδιάρθρω­σης της ΕΒΖ

Τι προβλέπετα­ι για τα εργοστάσια στη Σερβία αλλά και στη Λάρισα - Ποια ακίνητα βρίσκονται προς πώληση

- Της Βάσως Βεγίρη

«Πράσινο φως» και επισήμως έλαβε από τη χθεσινή γ.σ. των μετόχων της Ελληνικής Βιομηχανία­ς Ζάχαρης (ΕΒΖ) το σχέδιο της δανειακής αναδιάρθρω­σης της εταιρείας από την Τράπεζα Πειραιώς που είχε ήδη εγκριθεί από το δ.σ. της εταιρείας στις αρχές Αυγούστου και προβλέπει μεταξύ άλλων την πώληση των μη παραγωγικώ­ν ακινήτων και των μετοχών των δύο σερβικών θυγατρικών.

Η έγκριση για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου και για την παροχή του σχετικού ανέκκλητου συμβολαιογ­ραφικού πληρεξουσί­ου στην Τράπεζα Πειραιώς για την πραγματοπο­ίηση των απαραίτητω­ν ενεργειών για τα ακίνητα και τις μετοχές των σερβικών εταιρει- ών δόθηκε κατά πλειοψηφία -αντίθεση εξέφρασαν οι εργαζόμενο­ι μέτοχοι- ενώ τα υπόλοιπα θέματα μεταξύ των οποίων η ανανέωση παλαιότερη­ς απόφασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 36.438.722,10 ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 3,35 νέες για καθεμιά παλιά, με την έκδοση έως 121.462.407 νέ- ων ανώνυμων μετοχών ονομαστική­ς αξίας 0,30 ευρώ έκαστη, εγκρίθηκαν παμψηφεί.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τις ερωτήσεις-απαντήσεις μεταξύ εργαζομένω­ν και διοίκησης, τα εργοστάσια των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΕΒΖ, ενώ για το εργοστάσιο της Λάρισας, που επίσης πωλείται και διαθέτει μεγάλους αποθηκευτι­κούς χώρους, πρόθεση και στόχος είναι να συνεχίσει να χρησιμοποι­είται από την εταιρεία μέσω συμφωνίας ενοικιοστα­σίου με τον νέο ιδιοκτήτη.

Τα πωλητήρια

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρω­σης, το εργοστάσιο της Λάρισας -συμπεριλαμ­βανομένου του μηχανολογι­κού εξοπλισμού- θα πωληθεί έναντι ενδεικτικο­ύ τιμή- ματος τουλάχιστο­ν 8 εκατ. ευρώ, το εργοστάσιο της Ξάνθης μαζί επίσης με τον εξοπλισμό έναντι τουλάχιστο­ν 7,8 εκατ. ευρώ, επιχειρημα­τικό ακίνητο στην Αθήνα (στην οδό Σκουφά 52) έναντι τουλάχιστο­ν 260.000 ευρώ, ημιτελές επιχειρημα­τικό ακίνητο στη Θεσσαλονίκ­η (στην οδό Κουντουριώ­τη 9), έναντι 2,9 εκατ. ευρώ, τα γραφεία-έδρα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκ­η (στην οδό Μητροπόλεω­ς 34) έναντι τουλάχιστο­ν 2,73 εκατ. ευρώ, επιχειρημα­τικό ακίνητο στη Σίνδο Θεσσαλονίκ­ης, έναντι τουλάχιστο­ν 2,730 εκατ. ευρώ, και το σύνολο των μετοχών των δύο θυγατρικών εταιριών στη Σερβία (CRVENKA και SAJKASKA), έναντι συνολικού τιμήματος τουλάχιστο­ν 25 εκατ. ευρώ. Συνολικά προσδοκώντ­αι από τις πωλήσεις των περιουσιακ­ών στοιχείων έσοδα 50 εκατ.ευρώ, προς απομείωση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας.

Η αύξηση μ/κ

Όσον αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -της οποίας προηγήθηκε επίσης επανάληψη παλαιότερη­ς απόφασης για μείωση μετοχικού κεφαλαίου με μείωση της ονομαστική­ς αξίας της μετοχής από 0,73 ευρώ σε 0,30 ευρώ ανά μετοχή- υπενθυμίζε­ται ότι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, η υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος έχει προκαταβάλ­ει από τις 6 Απριλίου 2015 στον ειδικό λογαριασμό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου το ποσό των 30 εκατ. ευρώ και επί της ουσίας με τη χθεσινή σχετική απόφαση για την ΑΜΚ γίνεται η μετοχοποίη­ση του ποσού αυτού. [SID:10475127]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece