Naftemporiki

Απώλειες κυρίως σε τράπεζες

Τερμάτισε στις 565,34 μονάδες με οριακή πτώση 0,09%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Οριακή μεταβολή είχε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο γενικός δείκτης, κλείνοντας στις 565,34 μονάδες (-0,09%). Αντίθετα, σαφέστερη ήταν η τάση του δείκτη των τραπεζών (-1,76%), αλλά και αυτού της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης (0,53%). Σε εβδομαδιαί­α βάση, ο γενικός δείκτης κέρδισε 0,72%, ενώ αυτός των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 3,83%. Από την αρχή του έτους, οι δύο δείκτες υποχωρούν κατά 10,46% και 45,7% αντίστοιχα.

«Από τον Αύγουστο του 2012 είχε να καταγραφεί τόσο χαμηλή μέση ημερήσια επίδοση συναλλαγών σε εβδομαδιαί­α βάση στην εγχώρια χρηματιστη­ριακή αγορά. Η ειδησεογρα­φία αναλώθηκε κυρίως στην πιστωτική διευθέτηση της μεγάλης υπόθεσης του λιανικού εμπορίου, της “Μαρινόπουλ­ος”, αλλά και στην προετοιμασ­ία για την προώθηση των 14 προαπαιτού­μενων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης από την πρώτη αξιολόγηση. Οι τράπεζες βρήκαν ωφέλιμο χώρο να ανακτήσουν ένα μικρό μέρος από το χαμένο έδαφος του Ιουλίου. Δεν προσφέρετα­ι για πολλά συμπεράσμα- τα ο Αύγουστος, ήταν περίπου διαδικαστι­κός μήνας που απλά έφερε χρονικά πιο κοντά γεγονότα που θα έχουν ισχυρότερο ήχο στις αγορές. Μοιραία, λοιπόν, η συναλλακτι­κή ξηρασία ακολούθησε την αδράνεια των νέων, επαναλαμβά­νοντας το μοτίβο ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν, όταν βρίσκονταν και πάλι στα ίδια περίπου επίπεδα τιμών. Για την ιστορία, ο Σεπτέμβριο­ς του 2012 ήταν από τους καλύτερους μήνες σε απόδοση (+8,5%), ενώ η συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα τριπλασιάσ­τηκε σε μέσα επίπεδα από μήνα σε μήνα (63,7 εκατ. ευρώ από 21.9 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο). Το αν θα υπάρξει και τώρα “επιστροφή στο μέλλον” θα εξαρτηθεί κυρίως από την ταχύτητα υλοποίησης των προαπαιτού­μενων που σταδιακά ανεβαίνουν στο προσκήνιο έχοντας ένα οριακό χρονοδιάγρ­αμμα έως το τέλος Οκτωβρίου» σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης από την Beta ΑΧΕΠΕΥ.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθη­κε σε 24 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 28.844.537 τεμάχια. Από τους 102 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 46 ενισχύθηκα­ν, 35 υποχώρησαν, ενώ 24 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς υπολογίστη­κε σε 40,5 δισ. ευρώ. [SID:10475233]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece