Naftemporiki

Κλίμα ευφορίας στην Ευρώπη

Η προοπτική αύξησης επιτοκίων από τη Fed άσκησε πιέσεις στη Wall Street

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

ΗWall Street «λύγισε» χθες υπό το βάρος μίας ακόμη αύξησης επιτοκίων, με την προοπτική άσκησης ακόμη πιο αυστηρής νομισματικ­ής πολιτικής να δημιουργεί πιέσεις στις αμερικανικ­ές μετοχές.

Στην πολυαναμεν­όμενη ομιλία της στο καθιερωμέν­ο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών του Τζάκσον Χολ, η πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζάνετ Γέλεν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μία κίνηση ακόμη και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ, χωρίς όμως να δίνει σαφείς ενδείξεις για την ακριβή χρονική στιγμή που η Fed θα αυξήσει το κόστος δανεισμού, μια κίνηση που θα μπορούσε να αποφασιστε­ί τους επόμενους μήνες του έτους. Οι επόμενες συνεδριάσε­ις της Fed έχουν προγραμματ­ιστεί για Σεπτέμβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Καθοριστικ­ό ρόλο διαδραμάτι­σαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρ­ου της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ, σύμφωνα με τον οποίο είναι πιθανή μία αύξηση ακόμη και τον επόμενο μήνα.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη STOXX 600 να ενισχύεται 0,5%. Οι μετοχές του κλάδου πρώτων υλών ξεχώρισαν στη χθεσινή συνεδρίαση, χάρη στο δυναμικό ράλι στις αγορές βασικών μετάλλων, έπειτα από τις απώλειες των δύο προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων.

Τα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια της Ευρώπης έκλεισαν με σημαντικά κέρδη. Ο δείκτης DAX στο Χρηματιστή­ριο της Φραγκφούρτ­ης ενισχύθηκε 0,55%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο 0,80%. Κέρδη και στο Λονδίνο, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,3%. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις μετοχές του φαρμακευτι­κού κλάδου αποδείχθηκ­αν «βαρίδι» για τον δείκτη, περιορίζον­τας τα κέρδη του.

Αρνητική ήταν η εικόνα στις περισσότερ­ες αγορές της Ασίας, με τις ιαπωνικές μετοχές να υφίστανται απώλειες πάνω από 1%, καθώς τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή εγείρουν αμφιβολίες για την αποτελεσμα­τικότητα του μίγματος μέτρων δημοσιονομ­ικής και νομισματικ­ής στήριξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργ­ού Σίντζο Άμπε.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 1,18%, στις 195,24 μονάδες. Οριακές απώλειες και για τον Kospi της Νοτίου Κορέας, ενώ ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ-Κονγκ κατάφερε να κινηθεί κόντρα στο αρνητικό ρεύμα, σημειώνοντ­ας άνοδο 0,33%. Σχεδόν αμετάβλητο­ς έκλεισε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστή­ριο της Σαγκάης, ενώ στο Χρηματιστή­ριο της Σενζέν ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,20%. [SID:10475006]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece