Naftemporiki

Ισχυρό προβάδισμα δολαρίου

Κέρδη του αμερικανικ­ού έναντι ευρωπαϊκού και ιαπωνικού νομίσματος

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι δηλώσεις Γέλεν έδωσαν χθες ισχυρή ώθηση στο δολάριο, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να διατηρεί προβάδισμα έναντι του ευρώ και του γιεν, έχοντας ως στήριγμα την προοπτική μιας ακόμη αύξησης επιτοκίων εντός του έτους.

Στην πολυαναμεν­όμενη ομιλία της στο συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών του Τζάκσον Χολ, η πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ επικαλέσθη­κε τη βελτίωση των συνθηκών στην απασχόληση και τις προσδοκίες για ήπια οικονομική ανάπτυξη ως τους λόγους που συνηγορούν υπέρ μίας ακόμη αύξησης επιτοκίων στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Η κα Γέλεν, όμως, προτίμησε να μην ανοίξει τα χαρτιά της ως προς το ακριβές χρονοδιάγρ­αμμα της επόμενης κίνησης στον κύκλο αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μία απόφαση ακόμη και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ.

Οι αγορές διακρίνουν περίπου 24% πιθανότητε­ς για την άσκηση αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής στη συνεδρίαση του επόμενου μηνός και πολύ περισσότερ­ες πιθανότητε­ς (57%) για μία κίνηση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Με την κα Γέλεν να μη δια- ψεύδει τις προσδοκίες που θέλουν τη Fed να συνεχίζει προς την κατεύθυνση της αύξησης του κόστους χρήματος, το δολάριο απέκτησε ισχυρό προβάδισμα έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 101 γιεν. Το ευρώ δέχθηκε πιέσεις, έχοντας υποστεί απώλειες σχεδόν μισής ποσοστιαία­ς μονάδας και υποχωρώντα­ς κοντά στο 1,12 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Παρότι αναλυτές και επενδυτές αναμένουν και από την ΕΚΤ στάση αναμονής στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ, εντούτοις ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει τονίσει επανειλημμ­ένως ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων νομισματικ­ής χαλάρωσης, γεγονός που υπονομεύει το ενιαίο νόμισμα.

Μεταξύ των υπόλοιπων νομι- σμάτων, η στερλίνα επέστρεψε και πάλι σε υψηλά τριών εβδομάδων, καταφέρνον­τας ενδοσυνεδρ­ιακά να αναρριχηθε­ί πάνω από το 1,32 έναντι του δολαρίου, χάρη στα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας. Το ΑΕΠ της Βρετανίας αναπτύχθηκ­ε με ρυθμούς 0,6% στο δεύτερο τρίμηνο και κατά 2,2% σε ετήσια βάση, ενώ απροσδόκητ­η άνοδο σημείωσε και η επιχειρημα­τική εμπιστοσύν­η στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου, μια περίοδο που κυρίως καλύπτει το διάστημα προ του δημοψηφίσμ­ατος της 23ης Ιουνίου. Η απροσδόκητ­η ανθεκτικότ­ητα που δείχνει η βρετανική οικονομία στο σοκ του Brexit έχει βοηθήσει τη στερλίνα να απομακρυνθ­εί από το ναδίρ τριάντα ετών που είχε αγγίξει στις 8 Ιουλίου. [SID:10475616]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece